Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Bradavice kazí nejen estetický dojem, ale jsou nakažlivé a mohou i bolet

(13. února 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 530x )

Bradavice, nepříjemný zdravotní i kosmetický problém, mohou potkat každého z nás. Jejich příčinou je virová infekce, kterou se můžeme nakazit například ve veřejných prostorách bazénů, koupališť nebo v dětských kolektivech.

shutterstock.com

Bradavice jsou nejčastějším virovým onemocněním kůže, které způsobuje lidský papilomavirus neboli HPV virus. Ten do našeho těla vniká drobnými rankami a trhlinami v kůži. K přenosu dochází kontaktem mezi lidmi, nikoli vzdušnou cestou. Podstatně náchylnější k této infekci jsou děti a lidé s citlivou kůží, například pacienti s ekzémy. Přenos viru bývá usnadněn také v případě, že je kůže vlhká, nadměrně se potí. Proto se bradavicím tak „dobře“ daří právě na ploskách nohou. Inkubační doba bradavic se odhaduje od několika dnů až po několik měsíců.

Bradavice jsou na počátku nenápadné, časem se stále více zvětšují i přibývají. Pak začnou překážet a nezřídka i bolet. Další průběh je různý, občas  zmizí samy, jindy se zvětšují  jen pomalu a zůstávají  solitární. Často ale přibývají, protože si je roznášíme po těle dotykem. Pak mohou na kůži přetrvávat roky, přičemž nám značně znepříjemňují život. Nejčastější místa výskytu bradavic jsou plosky nohou, dlaně, prsty, obličej a některé typy se vyskytují v oblasti genitálu (genitální bradavice).

K přenosu dochází kontaktem z člověka na člověka, dále autoinokulací, tedy posunem bradavic na jiné místo na těle například při škrabání, ale i stykem s kontaminovanými předměty. Bradavicím vyhovuje vlhké prostředí, jako jsou sprchy, okolí bazénů, fitness centra či sauny. Na rozvoji infekce se také spolupodílí imunitní systém

Podmínky vzniku bradavic:

  • Přítomnost viru v okolí a na kůži  - na viry bradavic můžeme narazit všude. První kontakt je většinou na kůži rukou nebo nohou. Právě tady se také viry nejsnadněji prosadí, protože kůže dlaní, hřbetů rukou i chodidel je pravidelně zatěžována oslabujícími vlivy mechanickými i chemickými.
  • Porušení odolnosti kůže, vstupní brány pro virus - snížená odolnost kůže je dána nejčastěji odstraněním ochranného kyselého pláště a alkalizací kůže. Ten ztrácíme například častým mytím mýdlem. Kůže má být spíš kyselá, tím se lépe brání infekci. Mýdlo je slabý louh, má tedy opačnou reakci, kterou mikroby dobře snášejí. Navíc odmašťuje povrch kůže a suchá pokožka pak snadněji praská a otvírá tak vstupní brány infekci. Viry prostupují i mikroskopickými prasklinami v suché pokožce dětí, zvláště těch, které mají sklon k atopickému ekzému. Vznik bradavic podporuje i macerace kůže, například dlouhodobé smáčení kůže vodou v bazénu, pocení při práci či sportu. Příčinou je často i mechanická zátěž kůže.
  • Snížení celkové odolnosti organizmu - může být přechodné nebo dlouhodobé. Přechodné snížení imunity se běžně objevuje u dětí, v jejich případě souvisí s vývojem imunitního systému, s růstem. U dospělých imunita kolísá při porušení životosprávy a při stresu. Dlouhodobé snížení odolnosti  bývá při chronických onemocněních a  přetrvávající stresové situaci, nebo  při imunosupresivní terapii po transplantacích.

Znalost těchto podmínek napomáhá úspěšné léčbě.

Jak se nemoc projevuje

Rozlišujeme hned několik druhů bradavic. Mohou se vykytovat samostatně i ve skupinách.

  • Ploché bradavice připomínají pupínky s častou manifestací na čele, tvářích. Jsou ploché, lesklé, barevně se neliší od zdravé kůže. Objevují se najednou, velmi rychle, u dětí po stovkách. Mladiství a dospělí onemocní neočekávaně na tvářích, spáncích i čele, obvykle po holení.
  • Pravé – obecné bradavice jsou nejznámější. Tvoří hrbolaté útvary drsného povrchu, většinou osamocené. Někdy se ale objeví i ve shlucích, a to kdekoliv na těle. Obvykle bývají pod nehty a v jejich okolí. Roznášejí se škrábáním na další tělesné partie, kde se tvoří dceřiné bradavice. Časem získají našedivělý nádech. V okolí očí připomínají vzhledem štětečky. Často se zaměňují s jinými kožními výkvěty. Obvykle s bradavicemi stařeckými, které mají jiný původ i význam. Stařecké bradavice jsou neinfekční a odstraňují se pouze tehdy, jsou-li vzhledově rušivé, tedy z kosmetických důvodů.
  • Plantární bradavice - pbvykle se vyskytují na spodní straně prstů a na patách nebo ploskách nohou. Tedy v oblastech, na které vyvíjíte svou vahou největší tlak. Zpravidla připomínají malou dírku, která je obklopena ztvrdlou kůží. Objevují se ve shlucích, snadno se šíří a bývá těžší je odstranit. Může být obtížné určit, jak vypadají kořeny bradavice a jak hluboko zasahují. Vysoký tlak může způsobit, že bradavice vyroste dovnitř pod tvrdou, silnou vrstvu kůže. Můžete pociťovat vyšší citlivost nebo bolest, bradavice nezřídka znepříjemňují chůzi.
  • Kondylomata (plochá a špičatá )- fíčky se přenášejí výlučně pohlavním stykem. Svědčí jim teplé a vlhké prostředí sliznic v blízkosti i uvnitř genitálu obou pohlaví. Téměř výlučně postihují „žinantní“ oblasti - velké a malé stydké pysky, okolí poševního vstupu, konečník, žalud a předkožku. Viry působící kondylomata jsou rychle přenosné sexuálním stykem Snadno se získají také v průběhu jiných nemocí, např. při zánětu močové roury, předkožky zánětech žaludu, pochvy a střevních parazitárních příhodách. Jsou v některých případech značně rozsáhlé a mají květákovitý vzhled.
  • Molluska připomínají uzlíky se středovou proláklinou. Jsou hojné mezi mladistvými, kteří se věnují vodním sportům. U děti s ekzémy nebo poruchami imunity je vídáme poměrně často v loketních a podkolenních jamkách i místech vlhké zapářky ( podpažní jamky a okolí genitálu).

Vždy platí, že pokud si nejsme jisti, jestli se jedná o bradavici, je na místě vyhledat lékařskou pomoc. I pro lékaře někdy může být hledání správné diagnózy bradavice oříškem.

Jak odstranit bradavice

1. Kyselina salicylová

Přípravky s obsahem kyseliny salicylové by měly být první volbou při vaší léčbě bradavic. Jednak patří k těm nejméně finančně nákladným, zároveň však dokáží velmi účinně odstranit bradavice a navíc mají minimální vedlejší účinky.

Proces odstranění bradavic: Namočte bradavice na 10 - 15 minut do teplé vody, pemzou nebo škrabkou odstraňte z nohou ztvrdlou kůži a následně aplikujte kyselinu salicylovou. Postup opakujte, dokud bradavice zcela nezmizí. A pokud chcete celý proces výrazně urychlit, noste přes den náplasti s obsahem kyseliny salicylové.

2. Kryoterapie

Zmrazení tekutým dusíkem se hodí zejména pro odstranění bradavic na rukou. Obvykle tuto proceduru provádí kožní lékař, ale existují i kryoterapeutické přípravky pro domácí použití.

Proces odstranění bradavic: Na ložisko je aplikován tekutý dusík, který kůži spálí. Tento proces často doprovází bolest, zarudnutí, mnohdy i puchýř a zpravidla je nutné jej 3 - 4x opakovat, aby bradavice zcela zmizela. Pro následné urychlení procesu hojení, je vysoce účinné vypálené místo natírat cikatrizačním krémem.

3. Pera

Vzhledem k tomu, že na každou bradavici a na každý organismus funguje něco jiného, určitě stojí za vyzkoušení i tzv. pero na bradavice. To funguje na obzvlášť odolné bradavice na rukou a na nohou.

Proces odstranění bradavic: Aktivní gel se nanáší přímo na bradavici a nechá se 10 - 15 minut zaschnout. Proces je nutné opakovat 2x denně po dobu 4 dní s tím, že bradavice by měla následně ztmavnout a do dvou týdnu odpadnout. Výhodou tohoto procesu je zcela přesná aplikace účinné látky přímo na bradavici, nehrozí tudíž popálení okolní kůže.

Náš tip: Dračí kapky

Aplikace dračích kapek na bradavice po několik dní vás jich zcela rychle a bezpečně zbaví. Dračí kapky lze pro posílení účinku současně užívat i vnitřně. Dávkování se řídí dle doporučení na obale.

Široký výběr produktů na bradavice naleznete na Lékárna.cz

Tipy, co ještě zabírá na bradavice

Kromě dermatologicky testovaných produktů můžete na odstranění bradavic také vyzkoušet další tipy:

  • Jablečný ocet - Postup: Namočte bavlněný tampon, přiložte na bradavici, překryjte šátkem a nechte působit přes noc. Opakujte každou noc, dokud bradavice nezmizí.
  • Citronová šťáva - Postup: smíchejte citronovou šťávu 1:1 s vodou a opět nechte na bradavici působit každou noc, dokud nezmizí.
  • Česnek - napomáhá správnému fungování imunity. Postup: oloupejte stroužek česneku, plátek z něj umístěte přímo na bradavici a místo přikryjte. Nechte působit přes noc a opakujte, dokud bradavice nezmizí.
  • Čirý lak na nehty - předpokládá se, dojde k udušení bradavice. Postup: Každý druhý den po dobu dvou týdnů natírejte bradavice čirým lakem na nehty.

Jak předcházet bradavicím

  • Vzhledem ke způsobu přenosu doporučujeme používat boty ve veřejných sprchách, koupalištích, bazénech, šatnách a saunách.
  • Nesdílejte ručníky, žínky, ponožky či boty s jinými lidmi. Na veřejných místech používejte vlastní přezůvky.
  • Ke vzniku bradavic může přispět i nadměrné pocení nohou. Proto je důležité si pravidelně dezinfikovat obuv a měnit ponožky. Je také vhodné pravidelné mytí nohou s několika kapkami propolisu. 
  • Udržujte ruce a nohy v čistotě a suchu. Používejte zvlhčující, zvláčňující krémy. 
  • Nedotýkejte se bradavic jiných lidí, ani svých vlastních. Bradavice neškrábejte ani netrhejte.
  • Vyhněte se pokud možno holení oblastíkde se vyskytují bradavice, případně použijte elektrický holicí strojek.
  • Podporujte funkci imunitního systému pestrou a vyváženou stravou s důrazem na dostatečný příjem vitaminů a minerálů. Správně aktivní imunitní systém pomohou udržet např. imunoglukanyechinacearakytník, dostatek vitamínů a minerálů.

Pokud na svém těle člověk objeví bradavice, neměl by dlouho otálet s jejich léčbou a včas se obrátit na svého kožního lékaře. 

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Ochotně vám poradí a doporučí vhodné produkty. 

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce