Inzerce

Češi nevěří, že lze vyrobit kvalitní margarín

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7925x )

Výsledky laboratorní analýzy ukázaly, že margaríny dostupné na českém trhu jsou kvalitní. Čeští spotřebitelé jim přitom často zbytečně nedůvěřují. Moderní postupy při výrobě již delší dobu umožňují vyrobit kvalitní margarín, který může být dobrým zdrojem důležitých omega 3 mastných kyselin, kterých mají Češi ve stravě dlouhodobě nedostatek.

shutterstock.com

„Technologie výroby margarínů se za posledních dvacet let výrazně změnila. Současné postupy dovolují vyrobit margaríny pouze se stopami trans nenasycených mastných kyselin. Většina margarínů jich dokonce obsahuje méně než máslo,“ komentuje složení tuků na českém trhu prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., z Vysoké školy chemicko-technologické.

Analýza vyvrátila zažité mýty

Ve skutečnosti jsou margaríny vyráběné z rostlinných olejů a tropických tuků. Přítomnost většího než stopového množství trans nenasycených mastných kyselin analýza, až na jedinou výjimku, neprokázala. Spotřebitelé odmítají margaríny často i proto, že jsou zdrojem omega 6 mastných kyselin, jejichž nadbytek ve stravě může být příčinou zánětlivých reakcí organismu. Analýza však ukázala, že poměr omega 6 a omega 3 mastných kyselin v kvalitních margarínech z našich obchodů je pro lidské zdraví výhodný. „Máslo sice oproti margarínu obsahuje minimální množství omega 6 mastných kyselin, ale zároveň obsahuje téměř zanedbatelné množství omega 3 mastných kyselin. Z tohoto pohledu se margarín ukazuje pro každodenní spotřebu jako výhodnější,“ shrnuje Dostálová.

Řepka nebo slunečnice? Pro zdraví zásadní rozdíl!

„Pro výrobu margarínů se v našem regionu využívá zejména řepkový olej. Ten je bohatý na omega 3. Oproti tomu například v USA je dostupnější olej slunečnicový nebo sójový, které jsou bohatší naopak na omega 6,“ vysvětluje doc. Ing. Jiří Brát, CSC.,  odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju a místopředseda odborné skupiny pro tuky České společnosti chemické. Právě použité suroviny při výrobě margarínů rozdělují názory lékařů ze zámoří a z Evropy. Výsledky amerických studií o škodlivosti margarínů tak neplatí nutně v evropských podmínkách.

Rozhoduje výživová hodnota výrobku

Při výběru tuku je nutné sledovat jeho složení. Měl by obsahovat co nejméně nasycených mastných kyselin, které přispívají k rozvoji například srdečně-cévních onemocnění. 15 % spotřebitelů však netuší, jak si správně tuk vybrat. Přestože se pro výrobu margarínů používají tropické tuky (palmový, palmojádrový, kokosový) s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin, výrobky z nich jsou výživově výhodnější. „Dříve museli výrobci používat metodu částečného ztužování, aby margarín vyrobený z tekutých olejů ztuhl. Smícháním tropických tuků například s řepkovým olejem však vzniká výživově hodnotná potravina, která je výrazně zdravější než margaríny vyráběné zastaralou metodou ztužování,“ uzavřel Brát.

Přečtěte si také

Cholesterol: Strašák dnešní doby

K čemu je dobrý vitamin C?

Seriál:Letní zdravotní rizika: nákupy ve stáncích a grilování

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Inzerce

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.oscillococcinum.cz?utm_source=ordinace.cz&utm_medium=pr_clanek_10_2020&utm_campaign=oscillo_2020_rspoluprace

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 411 lidí

Mohlo by vás zajímat

Odborník radí: Ve zralém věku se dietám raději vyhněte

Po vánočním klidu a svátečním hodování volí mnoho lidí v prvních měsících nového roku raději půst s vidinou rychlého shození přebytečných kil. Těch se často zbavují nezdravou cestou bez ohledu na vlastní organismus.

Mléko, nebo náhražka?

Koncentrát zdraví a síly – to je mléko, dokonalý a nejpřirozenější nápoj, se kterým se lidský jedinec setkává bezprostředně po narození. Je neopominutelnou součástí naší výživy a působí jako prevence proti osteoporóze.

Kysané zelí podporuje naši obranyschopnost

V zimě vyžaduje lidský organismus zvýšenou potřebu vitamínů, které se zpravidla snažíme doplňovat exotickým ovocem a zapomínáme při tom na vynikající domácí zdroj vitamínů, jakým je zelí a to zejména to kysané. Mléčné kvašení totiž ještě zvyšuje léčivé účinky hlávkového zelí.

Jak si upravit "vánoční hodování".

Ryba je vhodnou alternativou - záleží ale na její úpravě. Také výběr použitých tuků je důležitý.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.