Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Cévní mozkové příhody

(MUDr. D. Krajíčková | přečteno: 30997x )

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

shutterstock.com

Jaké jsou možnosti léčby?

Primární prevence spočívá v prevenci aterosklerózy jako nejčastější příčiny mozkových ischémií včetně správné životosprávy a ve vyhledávání a správné léčbě arteriální hypertenze. V rámci sekundární prevence jsou standardně podávány léky zabraňující shlukování krevních destiček - antiagregancia (Acylpyrin, Ticlid, Clopidogrel) a u některých nemocných i léky bránící procesu srážení krve - antikoagulancia (warfarin).

Hemoragické cévní poškození (mozkové krvácení).

Rozlišujeme hypertonické krvácení do hlubokých struktur u nemocných s nestabilizovanou arteriální hypertenzía krvácení do laloků ( lobární) u lidí s normálním krevním tlakem do bílé hmoty hemisfér mozku. Zatímco úmrtnost hypertonického krvácení je významně vyšší (35 -- 52% v prvních 30 dnech), lobární hematomy mají větší sklon k opakování a vícečetnosti postižení. Klinické projevy mozkového krvácení jsou kombinací projevů zvýšeného nitrolebního tlaku (bolest hlavy, zvracení, různý stupeň poruchy vědomí) a ložiskového deficitu, který je určen lokalizací krvácení. Hlavním principem léčby mozkového krvácení je prevence, event. léčba zvýšeného nitrolebního tlaku a rozhodnutí o chirurgické intervenci (evakuace hematomu či jeho stereotaktické odsátí v kombinaci s lokálně podanými trombolytiky).

Subarachnoidální krvácení

Subarachnoidální krvácení mezi mozkové pleny je většinou důsledkem prasknutí výdutě (aneurysma) na některé mozkové tepně a znamená vždy vážné ohrožení života. Klasický klinický obraz je představován náhle vzniklou krutou difúzní bolestí hlavy, často se zvracením, provázenou poruchou vědomí různého stupně a vývojem meningeálního syndromu. Jedinou účinnou prevencí krvácení z aneurysmatu je jeho vyřazení (chirurgickou či endovaskulární cestou) z cirkulace.

Čtěte také: Při rehabilitaci po mrtvici rozhoduje rychlost

Mozková mrtvice mi zbrzdila život tři měsíce před promocí

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jarka

Hučení v usich


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Co je osteoporoza

Osteoporóza je onemocnění, které se projevuje úbytkem kostní hmoty a poruchami její struktury. Tato choroba vede ke zvýšené lomivosti kostí, a tedy i ke zvýšenému riziku zlomenin a zdravotních komplikací z nich vyplývajících.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce