Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Chtěli bychom miminko, ale ... když je chyba na straně muže

( Lenka Šimková | přečteno: 7364x )

S tím, jak se průběhu posledních let mění statistické údaje o příčinách neplodnosti, vzrůstá také stále více počet případů, kdy to není žena, kdo je nositelkou diagnózy...

S tím, jak se průběhu posledních let mění statistické údaje o příčinách neplodnosti, vzrůstá také stále více počet případů, kdy to není žena, kdo je nositelkou diagnózy. A vzrůstá také počet párů, kdy zcela zdravá žena postupuje mimotělní oplodnění embryi, jež vznikla za použití složitých metod léčby mužské neplodnosti (metoda ICSI), které dávají šanci mužům dříve považovaným za zcela neplodné.

Tato situace je samozřejmě pro pár mimořádně zátěžová a vskutku prověřuje schopnost manželů společně zvládat náročné životní situace.

Zatímco téma léčby ženy přese všechny potíže už není až tak tabu, problém mužské neplodnosti je daleko více vnímám jako něco, co je třeba utajit. Je to tak obtížné téma, že se muži vyhýbají rozhovoru i s nejbližším okolím. Stejně tak manželkám je často doporučováno, aby nedávaly najevo, jak jsou samy léčbou nebo neúspěšnými výsledky stresovány, aby uchránily manželovo sebevědomí a jeho vlastní psychickou kondici. Důsledkem je pak to, že dva nejbližší lidé řeší společný problém individuálně a místo, aby se vzájemně podporovali, cítí se se svým trápením velmi osaměle.

Jak se tedy v takové situaci zachovat? Oba partneři potřebují vzájemnou podporu a vzájemné ujištění v tom, že jim oběma stojí za to podstoupit léčbu a zvládnout ji, ať dopadne jakkoli. Obavy z toho, že ten druhý rozhovor nezvládne, se často ukáží jako neopodstatněné. To, že nositelem diagnózy je jen jeden z nich, ještě neznamená, že je automaticky ten slabší, který potřebuje vždy chránit. Spíše je to tak, že různé fáze léčby zvládají partneři odlišně - a zde právě je prostor pro to, aby ten, který je momentálně odolnější, svého partnera podržel. Takže: nebojte se svěřit a zkuste o podporu své partnery požádat.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chtěli bychom miminko, ale ... část 1.

Pokud právě vy jste se v těchto slovech (nebo myšlenkách) poznali, jste těmi pravými, pro koho jsme připravili toto téma. Protože autorka textu není lékařka, nýbrž terapeutka, která se zabývá touto problematikou z psychosociálního hlediska, nebudeme se zde zabývat měřením bazálních teplot, počtem vajíček, transfery… ale spíše tím, co znamenají problémy s početím potomka pro konkrétní páry a jak zvládnout úskalí léčby.

Chtěli bychom miminko, ale ... část 2.

Mimotělní oplodnění je jednou z metod asistované reprodukce a jeho psychická náročnost plyne jednak z faktu, že páru je již jasné, že všechny ostatní přirozenější způsoby počet v jeho případě byly neúspěšné, jednak z faktu...

Chtěli bychom miminko, ale ... část 3.

Jsme spolu už 5 let a teď jsme se začali léčit v CAR. Asi to ještě nějakou dobu potrvá, než budeme mít vlastní dítě. O tom, že máme tyto problémy nevědí ani naši nejbližší...

Asistovaná reprodukce

V současnosti je přibližně 10-15% párů nedobrovolně bezdětných.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce