Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Čím je hypertenze nebezpečná?

( | přečteno: 10867x )

Zradou tohoto onemocnění je, že může po dlouhá léta probíhat bez příznaků, a že prvním projevem hypertenze může být katastrofa v oblasti kardiovaskulární, např. infarkt myokardu nebo cévní mozková příhoda.

shutterstock.com

Zradou tohoto onemocnění je, že může po dlouhá léta probíhat bez příznaků, a že prvním projevem hypertenze může být katastrofa v oblasti kardiovaskulární, např. infarkt myokardu nebo cévní mozková příhoda.

Neléčený nebo špatně léčený krevní tlak může závažným způsobem poškodit ledviny nebo srdce a přivodit tak vznik ledvinového nebo srdečního selhání. Nejzávažnější cévní komplikací je cévní mozková příhoda v důsledku krvácení nebo prasknutí výdutě aorty (srdečnice, největší tepna, vystupující ze srdce). Všem těmto komplikacím lze zabránit účinnou léčbou vysokého krevního tlaku.

Vysoký krevní tlak urychluje proces aterosklerózy (kornatění tepen), kdy se ve stěnách tepen postupně ukládají tukové látky. Tepny jsou v důsledku toho postupně zužovány, případně až zcela uzavřeny. Konečným výsledkem je porucha prokrvení příslušné části organismu. Nejzávažnější důsledky obvykle mívá postižení věnčitých (koronárních) nebo mozkových tepen.

Hypertenze je současně provázena řadou dalších metabolických odchylek, jako jsou porucha látkové přeměny tuků, obezita nebo cukrovka.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypertenze (vysoký tlak)

Hypertenze, tedy vysoký krevní tlak, je nejčastějším onemocněním kardiovaskulární soustavy a ve vyšším věku postihuje skoro polovinu populace.

Hypotenze (nízký tlak)

Hypotenze, neboli nízký tlak, může být příčinou horšího prokrvení ostatních orgánů - především mozku.

Vysoký tlak - zvládnutelná hrozba

MUDr. Samuel Heller, II. interní klinika, 2. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce