Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Co dělat, když se dítě popálí?

(22. ledna 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 450x )

Nikomu z rodičů tuto situaci nemusíme dlouze vysvětlovat, protože pokud máte doma děti, moc dobře víte, že mnohdy stačí pouze vteřiny a neštěstí je na světě. Jedním z těch nejbolestivějších a opravdu nepříjemných jsou jednoznačně popáleniny! Proto je dobré vědět, jak jednat v prvních chvílích po zranění. Správná a okamžitá pomoc hraje klíčovou roli v procesu hojení a minimalizování dlouhodobých následků.

Dobrá rada
shutterstock.com

Děti jsou jednoduše zvídavé, plné energie, rádi zkouší a objevují nové věci, což je ovšem vede k situacím, při kterých se mohou celkem snadno popálit. Mezi ty nejčastější patří kontakt s horkými tekutinami, jako je vařící voda či horký nápoj a dotyk kuchyňského sporáku. Další strašáci, kteří mnohdy nekončí dobře, jsou ohniště a domácí spotřebiče jako žehlička, vysoušeč vlasů nebo rozpálené hrnce a pánve.   

První pomoc

Pokud k nehodě dojde a jedná se o popáleniny menšího rozsahu, zvládnete je ošetřit doma. Vždy začněte popálené místo chladit mírným proudem tekoucí studené vody nebo obklady. Chlaďte alespoň 20 minut. Teplota vody by měla být do 10 stupňů Celsia. Nepoužívejte tedy led ani jiné mražené obklady. Ránu chlaďte, dokud dítě neucítí úlevu, může to trvat několik desítek minut. Vyhněte se celoplošnému koupání ve studené vodě, chlaďte pouze zasažené místo. 

Šperky a oblečení pryč

Z okolí popáleniny okamžitě sundejte všechny šperky, náramky, hodiny apod. Místo může totiž začít otékat a sundat je později by bylo komplikované. Dolů dejte také zasažené oblečení, jestliže není k ráně přilepené. Pokud je ovšem zasaženo více jak 5 % kůže, okamžitě navštivte pohotovost nebo zavolejte záchrannou službu. 1 % popálenin u dítěte odpovídá zhruba jedné dlani s nataženými prsty. V případě menších dětí je u popálenin návštěva lékaře doporučována vždy. Batolata mají velmi slabou kůži a zranění můžou být mnohem vážnější než u starších dětí.

Jak ošetřit popáleninu?

Po odeznění prvotního stavu, kdy popáleninu chladíme aplikujeme chladivé gely určené na popáleniny jako je Medicalfox Water Jel gel, který můžeme použít na jakékoli popáleniny I., II. i III. stupně. Dále je možné použít Bepanten, Panthenol gel nebo spray. Ránu je vhodné krýt vhodným krytím. Z přírodních gelů můžeme použít aloe vera gel.

V dnešní době se také doporučuje metoda tzv. vlhkého hojení, aplikace hydrofilních gelů. Vlhké hojení má oproti suchému hojení několik výhod: Po aplikaci hydrofilního gelu na popáleninu se vytvoří prostředí, které udržuje ránu vlhkou a zabraňuje tak vysušování a vzniku strupů. Vychytává také volné kyslíkové radikály, takže v porovnání se suchým hojením zkrátí dobu hojení až o 50 %. Další výhodou je také to, že hydrofilní gel utváří na ráně pružnou ochrannou vrstvu, která brání vniknutí další infekce do rány.

Samotný hydrofilní gel po aplikaci ránu zklidní. Vhodné je dát gel před aplikací na chvilku do ledničky, aby při aplikaci děti cítily jeho chladivý účinek. Na menší ložiska popálení lze použít i speciální náplasti na popáleniny, které nejen urychlují hojení, ale zároveň do rány nepropustí žádnou infekci.

Pokud má dítě popáleninu již ošetřenou, ale stále trpí bolestí, můžete mu podat klasické léky proti bolesti. Pokud ale bolest i přesto přetrvává, poraďte se raději s dětským lékařem.

Přípravky na popáleniny zakoupíte na Lékárna.cz.

Hojení popálenin

Popálení se hojí většinou dva až tři týdny, chce to čas a trpělivost. Po menších popáleninách viditelná jizva většinou nezůstává, je ale potřebné se o zranění starat. Nepropichujte puchýře, nestrhávejte stroupky a popáleninu dostatečně mažte hojivými krémy. Ránu sledujte, a pokud se zranění bude špatně hojit, určitě vezměte dítě k lékaři.

V průběhu hojení se kůže velmi vysušuje. Pokud jejímu vysoušení zabráníte, zůstane pokožka hebká a pružná, nebudou se v ní tvořit prasklinky a potlačíte také svědění. Hojení jizvy prospěje promazávání měsíčkovým olejem nebo mastí, šípkový a také třezalkový olej. 

Ve fázi, kdy je pokožka již zhojená, ale slabá a citlivá, můžete použít různé hydratační prostředky, krémy nebo přípravky do koupele. Je důležité, abyste své dítě přesvědčili, že si postiženou oblast nesmí škrabat. Pokud si dítě stěžuje na svědění, doporučujeme zvlhčovat ránu alespoň pětkrát denně. Když nezabírá samotná hydratace pokožky, může lékař předepsat léky na potlačení svědění.

Jak zranění předcházet

Je velmi těžké uhlídat každý pohyb dětí. I proto zkuste předem eliminovat všechny možné nebezpečí. Předměty s horkou vodou dávejte daleko od kraje, aby dítě na hrnek či misku nedosáhlo. Na sporáku se snažte vařit především na zadních plotýnkách a veškeré úchytky pánve a hrnců nasměřujte na opačnou stranu, aby na ně dítě nemohlo dosáhnout. Pokud na to budete myslet, věřte, že pár špatným situacím určitě zamezíte!

Zdroje: hojeni-ran.cz

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Ochotně vám poradí a doporučí vhodné produkty. 

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Obecné zásady první pomoci

Cílem této první pomoci je pomoci ohroženému tak, abychom předešli komplikacím a zmírnili následky poranění nebo postižení.

Boj o přežití aneb několik slov úvodem

Zatímco zvířata přicházejí v průměru až o 80 % svého potomstva, člověku se naopak podaří vychovat 70-80 % svých dětí.

Oživování - obecné zásady

Věděli byste si rady v případě, že by někdo potřeboval oživovat? MUDr. Stanislav Machart vám znovu poradí, jak se chovat a na co nezapomenout.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce