Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Lékárnička na hory: Co si přibalit do lékárničky na zimní dovolenou?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 913x )

Školáci si v těchto dnech užívají jarní prázdniny a mnoho rodin vyráží na dovolenou, nejčastěji na hory. Změna běžného denního režimu přináší zvýšenou pravděpodobnost zdravotních komplikací, které dokážou znepříjemnit nejednu dovolenou. Základem každé cesty ať už do zahraničí, nebo po Česku je proto dobře nachystaná lékárnička.

shutterstock.com

Při balení cestovní lékárničky bychom měli zohlednit několik parametrů:

  • kam se chystáme,
  • pro kolik osob lékárnička bude sloužit a kolik jim je let,
  • na kolik dní jedu pryč,
  • jaké budu provozovat aktivity,
  • jak dostupná je v dané zemi lékařská péče.

Co přesně do cestovní lékárničky sbalit

Pravidelné léky

Pokud lidé berou nějaké léčivé přípravky pravidelně, měli by si je zabalit jako první. Většina lidí mívá totiž tyto léky mimo lékárničku, například v ložnici nebo v kuchyni. Mohlo by se tak stát, že na letišti zjistí, že jejich léky zůstaly na nočním stolku, což může být na horách složitě řešitelná situace komplikující nastavenou léčbu. Z hlediska dodržení farmakoterapie je zásadní, aby se pacienti před odjezdem na dovolenou také ujistili, že mají dostatečné množství pravidelně užívaných léků. Přestože je možné nechat si od svého lékaře zaslat eRecept do mobilního telefonu a vyzvednout si léky až v místě pobytu, nemusí to být vždy ideální řešení. I s ohledem na vzdálenost lékárny v těchto místech to může přinést i výrazné komplikace při jejich vyzvednutí. Proto je vhodnější zajistit si své léky ještě před odjezdem na dovolenou.

Vedle pravidelně užívaných léků je vhodné zabalit:

Léky proti cestovní nevolnosti: Vše začíná již cestou, kdy zejména děti trápí cestovní nevolnost. Na tu funguje léty prověřený Kinedryl. Aby se jeho účinek dostavil, nezapomeňte ho užít hodinu před nasednutím do auta nebo vlaku.

Léky proti bolesti a horečce: Když budete mít zvýšenou teplotu nebo horečku, může vám ulevit Paralen, Valetol nebo Ibuprofen. Ten zároveň působí proti bolesti a zánětu a vyřešíte s nimi i akutní bolest hlavy, zubů nebo menstruační bolesti. Abychom mohli teplotu změřit, je vhodné zabalit i teploměr.

Vhodné léky je možné zakoupit z pohodlí domova na Lékárna.cz.

Léky na rýmu a kašel: V případě nachlazení přijde vhod sprej do nosu a přípravky proti kašli. 

Léky na bolest v krku: Od bolesti a škrábání v krku pak pomohou klasické bonbony, pastilky nebo spreje do krku.

Léky na problémy s trávením: V lepším případě vás může zastihnout pálení žáhy nebo nadýmání, v tom horším pak žaludeční křeče, zácpa nebo průjem

Proti průjmu doporučuje Lékárna.cz tyto léky a přípravky.

Léky na alergie: Každý, kdo trpí nějakou alergií, se s ní brzy naučí žít a své léky si většinou vozí sebou. Zyrtec nebo Dithiaden je dobré mít s sebou pro případ, že nás na cestách překvapí nějaký dosud nerozpoznaný alergen v jídle nebo v ubytovacím zařízení (použité čisticí prostředky, peřiny, …).

Kapky do očí: Oči jsou vystaveny na horách prudkému slunečnímu záření nebo větru a jejich podráždění není nic neobvyklého.

A nesmí chybět ani prostředky na ošetření drobných poranění (náplasti, dezinfekce, obvaz, stahovací obinadlo, bandáž či taping). Vhodné je přidat také pinzetu a ostré nůžky.

Drobné oděrky i povrchová zranění, ke kterým při lyžování často dochází, nejlépe vyřešíte kvalitní a dobře držící náplastí. Velice dobře poslouží takzvané hydrokoloidní krycí materiály, které dovedou ránu nejen ochránit před bakteriemi, ale zároveň i hojit. Otevřenou ránu je nutné ještě před aplikací náplasti řádně vydezinfikovat. Dezinfekci lze koupit ve formě spreje, krému či roztoku. Kromě samotného vyčištění postiženého místa většinou přispěje také k jeho rychlejšímu zhojení. Dávejte však pozor na složení dezinfekce, obzvláště pokud jste alergičtí na jod. Před odjezdem na hory se také vždy ujistěte, že vaše dezinfekce nemá prošlé datum spotřeby.

Prostředky na dezinfekci ran nakupujte najisto a bez čekání na Lékárna.cz.

Mast na bolest

Když na sjezdovce nebo na běžkařské trase přeceníte svoje síly, budou vás zejména druhý a třetí den nepříjemně bolet svaly. Tento typ zranění je sice zcela běžný, nicméně vám může v následujících dnech velice znepříjemnit požitek ze sportu. Natažené či natržené lýtkové svalstvo je navíc často tak bolestivé, že jeho léčba trvá i dlouhé měsíce. Je proto dobré poohlédnout se po přípravcích, které působí proti bolestem. Obvykle jsou k dostání ve formě účinných mastí, takže při jejich aplikaci lze namožený sval zároveň jemně promasírovat. Často je možné tyto masti využít i při léčbě pohmožděnin a otoků. Některé navíc urychlují hojení modřin, které patří mezi velice častá zranění lyžařů.

Zbavte se nepříjemné bolesti díky produktům z internetového obchodu Lékárna.cz.

Hřejivé a chladivé obklady přijdou vhod

Chladivé i hřejivé gelové obklady by měly být součástí každé domácí lékárničky jako první pomoc, která je stále na dosah. Jsou vhodné při nevolnostech, drobných popáleninách, lehkých úrazech s následkem otoku či zánětu, pohmožděninách, při bolestech svalů i kloubů, zmírňují horečku nebo bolest ucha. Gelové sáčky se perfektně přizpůsobí ošetřované partii.

Hřejivé polštářky zase uvolňují svaly a zlepšují tok krve. Díky uvolňování příjemného tepla pomáhají od svalových křečí a urychlují hojení. Na horách tyto polštářky jistě oceníte i v případě, kdy se vrátíte promrzlí na chatu a potřebujete rychle zahřát ruce nebo ulevit ztuhlé šíji.

Náplasti na puchýře

Zejména v začátcích lyžařské sezony se občas nevyhnete puchýřům na patách či prstech. Určitě proto nezapomeňte vybavit svou lékárničku speciálními náplastmi na puchýře. V případě nejrůznějších otlaků a puchýřů z pevné lyžařské obuvi je vhodné sáhnout po náplastech, které mají kromě krycí funkce rovněž zklidňující účinek. Je dobré poohlédnout se po náplastech, které se ráně přizpůsobí, ale nepřilepí se k ní. Takový krycí materiál totiž funguje jako druhá kůže a zároveň je možné jej odstranit zcela bezbolestně.

Nepodceňujte sílu horského počasí

Na letní dovolenou jsme zvyklí vybavit se vhodnými ochrannými prostředky na opalování, na ty bychom ale neměli zapomenout ani při pobytu na horách v zimě, kdy se luneční paprsky se odrážejí od sněhu, čímž se jejich síla násobí. Je tedy nezbytné chránit kůži před spálením. V zimě je nejvíce ohroženou oblastí obličej – především nos, tváře a ústa. Na rozdíl od zbytku těla je tato část neustále vystavena extrémním povětrnostním podmínkám, a navíc je zde pokožka jemnější. Proto je potřeba před pobytem na slunci i v průběhu dne aplikovat na obličej vhodný opalovací krém a rty chránit pomádou. Oba přípravky by měly mít vysoký SPF faktor.

Široký výběr opalovacích prostředků naleznete na Lékárna.cz.

Pro případ, že se i přesto v obličejových partiích spálíte, mějte ve své lékárničce připraveny chladivé přípravky. Ty obsahují látky panthenol a vitamín E, které urychlují hojení zasažené kůže. Pomohou také zahnat nepříjemnou bolest a postižené místo příjemně ochladí. Seženete je ve formě pěny, gelu i masti.

Kromě silných slunečních paprsků je potřeba pokožku chránit i před mrazem a větrem, které ji mohou vysušovat a poškozovat. V zimě je vhodné na obličej používat speciální krém do větru a mrazu, který působí před nepříznivým počasím jako bariéra.

Cestovní lékárnička pro děti

Lékárnička na dovolenou pro děti by měla obsahovat především léky určené přímo pro ně. Při výběru léku na bolest a horečku je rozhodující věk dítěte nebo hmotnost. Pokud je to možné, zvolte léky ve formě tablet nebo sirup v nerozbitné láhvi. Dalším z častých příhod dětí na dovolené jsou zažívací potíže. Při léčbě průjmu je základním kamenem rehydratace pomocí rehydratačního roztoku s obsahem minerálů a glukózy a probiotika. U větších dětí od 2 let již můžete podat i lék Smecta. 

Děti jsou velmi aktivní a drobný úraz je může potkat kdekoliv. Mějte proto při ruce pomůcky jako dezinfekci, která neštípe (bez alkoholu), gázový čtverec, obinadlo, hydrokoloidní náplast na odřeniny, fixační náplasťové stehy na stažení tržné rány a hojivou mast na drobná poranění. Nenahraditelným pomocníkem jsou i vlhčené utěrky.

Přípravky na stejné zdravotní obtíže jsou v mnoha případech pro děti a dospělé více či méně odlišné, ať už samotným složením přípravku nebo silou. Je proto důležité, aby rodinná lékárnička obsahovala přípravky pro všechny členy rodiny.  

Pro poklidný čas strávený během dovolené je důležité nepřepínat své síly a cíleně relaxovat.

Pokud potřebujete pomoc, můžete se poradit s lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Otázku pošlete mailem, nebo ji položte na chatu. Poradna funguje ve všední dny i o víkendu.

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Popáleniny

Popáleniny mohou být velmi závažným poraněním, proto byste se měli naučit je správně ošetřit.

Obecné zásady první pomoci

Cílem této první pomoci je pomoci ohroženému tak, abychom předešli komplikacím a zmírnili následky poranění nebo postižení.

Oživování - obecné zásady

Věděli byste si rady v případě, že by někdo potřeboval oživovat? MUDr. Stanislav Machart vám znovu poradí, jak se chovat a na co nezapomenout.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce