Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Spálili jste se na slunci? Co nejlépe pomůže?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1590x )

Slunce je důležitým zdrojem energie, navíc podporuje tvorbu životně důležitého vitamínu D. Nadměrné nechráněné slunění způsobuje nejenom předčasné stárnutí kůže, ale také podporuje vznik zhoubných kožních onemocnění. Jaké jsou zásady bezpečného opalování a jak pečovat o spálenou pokožku?

Dobrá rada
shutterstock.com

Slunce je důležitým zdrojem energie, navíc podporuje tvorbu životně důležitého vitamínu D. Nadměrné nechráněné slunění způsobuje nejenom předčasné stárnutí kůže, ale také podporuje vznik zhoubných kožních onemocnění. Jaké jsou zásady bezpečného opalování a jak pečovat o spálenou pokožku?

Jaká rizika pokožce hrozí, když ji vystavíme slunci?

První představuje akutní poškození, jako je spálení sluncem a jeho následky. Kromě místních projevů – zarudnutí a puchýře spojené s bolestivostí, pálením a pocity horka – to někdy mohou být i celkové obtíže, jako jsou zimnice, třesavka, horečka, pocity na zvracení a zvracení. Později se objevuje mokvání, u kterého je riziko sekundární infekce. Nakonec dochází k olupování nevzhledných cárů kůže a ke změnám pigmentace. Většina těchto změn je dočasných. Některé typy pigmentací ale mohou přetrvávat, stejně tak například jizvení při závažnějším spálení, což je spálení s puchýři, případně s bakteriální infekcí.

Druhou skupinou je tzv. fotoaging (předčasné stárnutí) spojený s výraznými a četnými vráskami a rýhami, pigmentacemi, suchostí a zhruběním kůže. A třetí, nejzávažnější, jsou kožní nádory.

Zásady správného slunění

  1. Opalovací přípravky si nanášejte alespoň 20 minut před sluněním, obnovujte pravidelně po 2–3 hodinách nebo po koupání, zpocení atd. A to i v případě použití přípravků s vyšším faktorem. Zvláštní pozornost věnujte ošetření nosu, uší a nártů.
  2. Kojence před sluncem chráníme – do 6 měsíců věku by se neměli vystavovat přímému slunci vůbec; batolata do 2 let by se měla chránit oděvem a nevystavovat polednímu slunci. Starší děti by měly být mazány opalovacím krémem s faktorem 10–30, obnova krému by měla být častá. Nezapomeňte dětem dát pokrývku hlavy, vhodné jsou i sluneční brýle.
  3. Dodržujte dostatečný pitný režim – v průběhu opalování dbejte na pravidelný přísun tekutin. Vypít bychom měli alespoň 3 litry tekutin denně.
  4. Užíváte-li léky, nezapomeňte se informovat u svého lékaře, anebo lékárníka, některé z těchto léků nemohou zvyšovat citlivost na sluneční záření. Pozor při užívání hormonální antikoncepce (může způsobit hormonální pigmentace, tzv. melasma)
  5. Pokud možno, vyhýbejte se slunci v poledních hodinách, resp. mezi 11. až 14.hodinou, kdy je intenzita UV-B podílu nejvyšší. Citlivější lidé by neměli chodit na slunce v době od 10 do 15 hodin. Vyvarujte se aplikace parfémů na kůži.
  6. Nezapomínejte na odražené sluneční paprsky – pokud se koupeme ve vodě, působí na nás paprsky přímého slunce, ale i paprsky odražené od vodní hladiny. V bezpečí nejsme ani na souši. Bílé stěny domů fungují jako pomyslné zrcadlo, přes které se sluneční záření snadno odrazí. Je tedy důležité chránit se neustále.

Poznejte svůj fototyp

Důležité je znát i svůj fototyp pokožky.  Rozeznáváme 4 základní typy, ale některé zdroje uvádí až 5 typů fototypů pokožky:

  • I - velmi světlá pokožka, zrzavé vlasy, často pihy, čas první expozice 5 - 10 min. Na dovolené v České republice vám budou stačit opalovací přípravky s SPF 20 a 30. K moři si ale zabalte krémy s SPF 20 až 50.
  • II - světlá pokožka i vlasy, čas první expozice 10 - 20 min. U nás vám postačí přípravky s SPF 20 až 25, k moři si pořiďte krémy s SPF 30 až 40.
  • III - středně světlá pokožka, tmavší vlasy, čas první expozice 20 - 30 min. V našich podmínkách bude pleti stačit krém s SPF 10 až 15. U moře používejte kosmetiku s SPF 20.
  • IV - tmavá pokožka, tmavé vlasy, čas první expozice 40 min. V našich podmínkách vám stačí lehčí ochrana s SPF 4 až 10. U moře použijte voděodolné přípravky s SPF 15 až 20.
  • V - velmi tmavá pokožka, tmavé vlasy, čas první expozice 90 min.

Proč nakupovat opalovací přípravky v lékárně

Obecně platí, že sluneční ochrana dermokosmetiky prodávaná v lékárně splňuje vyšší normy a standardy než kosmetika, která je prodávaná v drogeriích. Může se jednat o přísnější regulace při výběru ingrediencí (alergie, tolerance na citlivou pleť), organických a minerálních filtrů. Dermokosmetické produkty navíc podléhají přísnému testování a klinickým studiím.

Spálení sluncem

Spálení sluncem je neinfekční akutní zánět kůže projevující se zarudnutím, vznikem puchýřů, napětím a bolestí pokožky po expozici ultrafialového záření. Zdrojem ultrafialového záření bývá nejčastěji slunce, ale spálenou pokožku může způsobit i umělý zdroj. Spálení sluncem je ovlivňováno nejen délkou expozice a intenzitou slunečního záření, ale také fototypem kůže.

Odborníci rozlišují spálení od slunce na tři stupně podle závažnosti:

  1. Mírné spálení – kůže je začervenalá, horká a bolestivá. Může se objevit svědění a vyšší citlivost.
  2. Středně těžké spálení – kůže je rudá s malými, bílými puchýřky. Velmi často se sloupává a praská.
  3. Těžké spálení – kůže je tmavě červená s puchýřky i bez nich. Objevuje se zimnice, bolest hlavy, nevolnost, závratě a horečka.

Míra spálení pokožky od sluníčka rozhoduje následně o tom, jak dlouho bude trvat, než se ho zbavíte. 

Když se kůže spálí, jak jí co nejlépe pomoci?

  1. Nepodceňujte varovné signály svého těla. Hned při prvních příznacích spálení (píchání, svědění, pálení kůže) se schovejte do stínu, nejlépe dovnitř budovy. Není-li to možné, alespoň se oblékněte, aby se spálení ještě nezhoršovalo. Pozor, k viditelnému zarudnutí dochází s mírným časovým odstupem od pobytu na slunci.
  2. První pomoc při spálení je kůži zchladit, nejlépe studenou vodou, můžete použít i obklad namočený ve vychlazeném odvaru z černého či zeleného čaje. Naše babičky na spáleniny od slunce používaly obklady z tvarohu, jogurtu či syrovátky.
  3. Pomůže také sprchování nebo koupele ve vlažné vodě. Pokožku příliš nedrhněte a nesprchujte se v horké vodě. Ta ji totiž zbavuje přirozených olejů a kůži vysušuje, což spálenou kůži ještě více podráždí. Horká voda a mýdlo tak snadno způsobí, že vás pokožka bude svědit a pálit.
  4. Po koupeli spálenou pokožku jemně osušte a naneste speciální regenerační přípravek s obsahem D-panthenolu (tělové mléko nebo ve spreji). Další aktivní složky, které prospívají pokožce podrážděné sluncem, jsou aloe veraměsíček lékařskývitamín A a další. Vyhněte se parfemaci a dalším přidaným látkám, abyste kůži zbytečně nedráždili.
  5. Zvyšte příjem tekutin – organismus má při hojení spálenin vyšší nároky na vodu.
  6. Pokud se vám na spálené kůži objeví puchýřky, zásadně je nepropichujte, dopřejte jim čas, aby se samy zahojily. Tekutina, která je v nich obsažená, chrání postižená místa před infekcí a přispívá k hojení kůže.
  7. Neloupejte kůži – jakmile se pokožka začne loupat, nechte ji, ať se se vším vypořádá ve vlastním tempu. V opačném případě sloupnete pokožku, která na to ještě není připravená. To může být nejen bolestivé, ale také tím zvyšujete riziko infekce, čímž si jen prodloužíte dobu hojení. Po oloupání si nezapomeňte převléknout postel, abyste se neváleli v odrolené kůži.
  8. Nechoďte na sluníčko, dokud se kůže neuzdraví. Před slunečním zářením spolehlivě ochrání oděv, který neprosvítá, když jej zvednete proti světlu.
  9. Pokud máte puchýřky pokrytou větší část kůže (např. celá záda) nebo při těžkém spálení, vyhledejte lékařskou pomoc.
  10. Pokud je spálení velmi bolestivé, zvažte užití volně prodejného léku proti bolesti s protizánětlivými účinky. Užívání 2-3 tablety denně dokáže zastavit kaskádu zánětu v kůži a snížit zhoršení zánětu.

Existuje i nějaká vnitřní ochrana při opalování?

GS betakaroten s měsíčkem lékařským obohacený biotinem a zinkem skvěle chrání pokožku při opalování, působí antioxidačně a zpomaluje projevy stárnutí. Pycnogenol je velmi silný a účinný antioxidant, který chrání tělo před volnými radikály. Bioaktivní látky v něm obsažené podporují tvorbu kolagenu a elastinu v pokožce a jeho antioxidační účinek je mnohonásobně vyšší než účinek vitamínu E nebo C. Snižuje rozvoj hyperpigmentací a stařeckých skvrn. Vsadit můžete i na obklad z černého nebo zeleného čaje. Taniny obsažené v černém čaji snižují horkost těla a polyfenoly chrání pokožku před poškozením UV zářením. Účinná látka zeleného čaje epigallokatechin-3 gallát (EGCCG) je velmi silný antioxidant s protizánětlivým účinkem a chrání i proti UV záření. 

Kdy navštívit lékaře?

Přestože spáleniny sluncem bývají spíše nepříjemností, než závažným problémem, jsou i případy, kdy je lékařské ošetření na místě.  Je proto důležité správně odhadnout situaci a posoudit, zda spálení není natolik vážné, aby vyžadovalo výlet do ordinace.

Puchýře nejsou důvodem k panice, pokud však pokrývají více jak 20% vašeho těla, rozhodně byste měli navštívit lékaře. Zdravotní pomoc byste měli vzhledat i pokud trpíte horečkami nebo zimnicí. Pokud si nejste jisti, alespoň zatelefonujte pro radu, vždy je lépe se ubezpečit, než riskovat vznik potenciálně nebezpečného stavu. 

Pokud se vám na těle tvoří nadměrné množství puchýřů, puchýře pokrývají váš obličej či ruce, kůže vykazuje znaky infekce (pociťujete silnou bolest, objevuje se hnis, puchýře krvácejí) nebo se vaše spálení po pár dnech stále nelepší, vyhledejte lékařskou pomoc. S návštěvou doktora byste neměli otálet také v případě, že máte horečky a omdléváte.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Popáleniny

Popáleniny mohou být velmi závažným poraněním, proto byste se měli naučit je správně ošetřit.

Boj o přežití aneb několik slov úvodem

Zatímco zvířata přicházejí v průměru až o 80 % svého potomstva, člověku se naopak podaří vychovat 70-80 % svých dětí.

Oživování - obecné zásady

Věděli byste si rady v případě, že by někdo potřeboval oživovat? MUDr. Stanislav Machart vám znovu poradí, jak se chovat a na co nezapomenout.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce