Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Co jsou křečové žíly a proč jim předcházet?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 836x )

Všimli jste si na svých nohou malých žilek, které prosvítají skrz kůži a postupem času přibývají a vystupují i na povrch? Jedná se o křečové žíly, které se na počátku mohou jevit jako drobný estetický problém, avšak jejich vliv na zdraví vašich nohou může být při neléčení mnohem závažnější. Jak vlastně vznikají křečové žíly a proč je důležité jim předcházet?

devenal.cz

První žilkou to teprve začíná

Jádrem problému křečových žil je nedostatečná funkce žilní chlopně. Zdravá žíla je elastická a všechnu krev vrací zpět do srdce. Pokud chlopeň nefunguje správně, žíla ztrácí pružnost a tok krve k srdci se zpomaluje. Žíly se roztahují a část krve se hromadí v žilách dolních končetin. Ty pak vystupují i na povrch kůže. Neřešíme-li první žilky, problém se zpravidla stupňuje.

Příčiny vzniku

Na vzniku křečových žil se podílí různé faktory. Genetika, těhotenství nebo stáří jsou oblasti, které ovlivnit nemůžeme. Stejně jako otázku pohlaví, kde se ukazuje, že křečové žíly ve větším procentu postihují ženy jak muže. Existuje ale i dostatek faktorů, které přispívají ke vzniku křečových žil a které můžeme vzít do vlastních rukou.

Salát a tenisky místo lodiček a chipsů

Jak tedy můžeme křečovým žilám předcházet? Mnoha způsoby. Upravíme jídelníček. Zařadíme potraviny bohaté na vlákninu, vitamíny, antioxidanty, dostatečné množství ovoce a zeleniny a pravidelný pitný režim. Velmi prospěšná je pohanka, luštěniny nebo třeba červená řepa. Konzervovaným potravinám, smaženým jídlům a sladkému bychom se naopak měli vyhnout. Lodičky s podpatkem zamkneme do skříně a na pravidelný pohyb nasadíme pohodlné tenisky. Dopřejeme nohám dlouhé procházky, jízdu na kole nebo blahodárné plavání. Tedy vše to, co pomáhá cirkulaci krve v dolních končetinách a prospívá kvalitě žil.

A co když křečové žíly neléčíme?

Hladké a krásné nohy nemusí být motivací pro prevenci, a to ani u žen. Motorem k léčbě křečových žil by ale mělo být riziko vzniku dlouhodobých a někdy i bolestivých potíží. Pokud pacient ignoruje první příznaky, pak dochází často ke zhoršení stavu. Počáteční stadia onemocnění a pocity těžkých nohou se mohou přehoupnout do otoků, brnění až křečí. Stav se stane chronickým. Může vyústit v chronickou žilní nedostatečnost, trombózy nebo záněty žil a v případě černého scénáře až v bolestivé bércové vředy.

Existuje konkrétní léčba?

Ano. Cestou léčby mohou být tradiční bandáže končetin, kompresivní punčochy a také moderní léky – venofarmaka. Ty zpevňují žilní stěny, zvyšují pružnost a efektivně pomáhají zpomalovat onemocnění. Mezinárodní i české odborné společnosti doporučují vybírat léky na žíly obsahující 2 účinné látky – diosmin a hesperidin. Dříve byly jen na předpis, dnes jsou některé z nich k dostání i bez nutnosti návštěvy lékaře.

Při pokročilejší nemoci je však návštěva lékaře vždy na místě. Ten může dokonce doporučit i operační zákrok. Důležitá je péče. Starejme se o své žíly, a předcházejme tak potížím.


Reklama

Devenal 500 mg 60 potahovaných tablet je lék k vnitřnímu užití, obsahuje mikronizované flavonoidy (diosmin, hesperidin). Pozorně si přečtěte příbalovou informaci

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Varixy

Jedná se o onemocnění při kterém dochází k tvorbě vakovitě rozšířených, vinutých žil, které způsobují větší či menší zdravotní nebo jen kosmetické komplikace.

Léčba bércových vředů 2

Cílem léčby bércových vředů je odstranit příčiny, které toto onemocnění vyvolaly, což je ve většině případů velmi obtížné. Kompenzaci přidružených chorob a celkovou léčbu rozhodně přenechejte svému ošetřujícímu lékaři.

Žilky na nohou

Ráda bych se dozvěděla, proč se mi na nohou trhají žilky. Chybí mi snad nějaké vitamíny? Věrka

Vyrážky, akné a křečové žíly

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s MUDr. Hanou Hořínkovou z Dermatovenerologické kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 29. listopadu 2001 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce