Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Dárci krve musí pít

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 691x )

Pro záchranu zdraví i života je mnohdy nezbytná krev dárců. V České republice se ročně provede 410–420 tisíc odběrů. U dárců je považován za prioritní faktor pro předcházení komplikací vznikajících při darování krve dostatečný příjem tekutin, především pramenité a minerální vody.

Dobrá rada
shutterstock.com

Z výsledků studie vyplývá, že informovanost novodárců (většinou jsou to mladí lidé ve věku 18–25 let) o důležitosti správné hydratace před darováním krve je uspokojivá.
„Nejvýznamnější rozdíly mezi experimentální a kontrolní skupinou ukazuje studie v případě hodnot krevního tlaku a reakcí na odběr krve mezi skupinou mužů a žen. Tyto rozdíly lze zčásti přičítat i odlišnému typu pitného režimu. Přes celkově malý rozdíl mezi experimentální a kontrolní skupinou, pokud jde o nežádoucí komplikace po odběru krve, je očekávaný trend vlivu pitného režimu přítomen,“ komentuje výsledky studie MUDr. Jana Furková z Krevního centra Fakultní nemocnice Ostrava.

Dárce by 14 hodin před odběrem měl upravit svůj jídelníček a pitný režim. To znamená už večer nejíst nic tučného, nepít alkohol a vypít dostatek tekutin (1,5–2 l v průběhu dne).
„Dárce by se také měl vyvarovat velké fyzické zátěži. Na odběr by neměl jít nalačno. Ráno je vhodná lehká snídaně 
a dostatečné množství tekutin. Mezi ideální zdroje tekutin patří přírodní minerální a pramenitá voda, která je kvalitní, neupravená, bez přídatných látek. Před odběrem by dárce neměl kouřit,“ doporučuje MUDr. Jaroslav Hornych z Programového oddělení Úřadu Českého červeného kříže.

„Poprvé jsem krev darovala ve svých 20 letech a od té doby jsem pravidelným dárcem – daruji plnou krev, jednou až dvakrát ročně, celkem to bylo 18x. Důvod? Proč nedarovat, když můžu! Nic mě to nestojí a dopad takové pomoci je obrovský,“ svěřuje se devětatřicetiletá marketingová manažerka Gabriela Šulcová a vysvětluje:
„nijak zvláštní režim nedodržuju, ale hodně piju, to vím, že musím, jinak krev teče pomalu a dělá se mi slabo. Když piju před odběrem, na transfuzním oddělení i po odběru, jsem naprosto v pohodě. A nic mi nezkazí ten úžasný pocit, že jsem pomohla.“

Zatímco celkový obsah vody v těle zdravého člověka se pohybuje mezi 50 a 60 % tělesné hmotnosti, objem krve činí pouze 7 až 8 %. Pro život jsou však obě tekutiny stejně důležité. Krev tvoří z více než 80 % voda, její denní produkce je 50 ml a třikrát za rok se obmění.

Aplikace krevní transfuze je mnohdy nezbytná pro záchranu zdraví a života – po těžkých úrazech, operacích, při léčbě otrav, nádorových onemocněních. Na aplikaci krve nebo jejích složek jsou celoživotně odkázáni lidé s nemocemi krve, léčiva z ní potřebují pacienti s poruchami srážlivosti krve, k léčení poruch obranyschopnosti i popálenin. 

Zdroj: www.aqualifeinstitute.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce