Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Detoxikace organismu: Kdy se do ní pustit a jak dlouhodobě udržet tělo bez škodlivých látek

( Komerční prezentace | přečteno: 1008x )

Poradíme, jak zbavit organismus škodlivých látek, které se v něm usazují například vlivem užívání léků. Také vysvětlíme, kdy detox dává smysl, kdy se ho naopak vyvarovat, a navíc přidáme návod, jak dlouhodobě udržet tělo bez toxinů.

www.123rf.cz

Kdy se pustit do detoxu?

Letošní zima byla v mnoha ohledech jiná. Možná jste také trávili trochu více času uvnitř, než na čerstvém vzduchu, moc jste se nehýbali, trochu více jste jedli, třeba i častěji pili alkohol nebo někteří užívali léky pro zmírnění průběhu nemoci covid-19 či jiných infekcí. A právě takový organismus je ideálním adeptem pro jarní detox.
Pokud navíc vykazujete některý z těchto příznaků, platí to dvojnásob:

  • únava,
  • zažívací potíže,
  • nepravidelné vyprazdňování,
  • zápach z úst,
  • opakované bolesti hlavy,
  • neurčité bolesti v těle,
  • vyrážky, ekzémy a jiné kožní problémy,
  • stres a náladovost.

Kdy se do očisty nepouštět?

Jestliže právě proděláváte infekci nebo jiné onemocnění, není vhodná doba na jakékoli změny v životním stylu. Spíš, než by došlo ke kýžené detoxikaci, tak by byl váš organismus zatížen hledáním nové cesty pro běžné fungování. Pokud se u vás tedy objevují příznaky onemocnění, jako je teplota, bolest v krku či akutní bolest hlavy a svalů, je vhodnější navštívit lékaře, než se spoléhat na detox.

Jak na rychlou očistu organismu?

Pro přirozenou detoxikaci náš organismus nepotřebuje vůbec nic, neboť škodlivé látky vylučuje zcela přirozeně každý den, a to především pomocí jater, ledvin a v neposlední řadě i střev. Jsou ale možnosti, jak mu v tom můžeme významně pomoci, a funkce těchto důležitých orgánů tak značně podpoříme.

Vysoce účinný je v tomto směru ostropestřec mariánský (neboli silymarin). Jedná se o přírodní antioxidant, který čistí játra a pomáhá odstraňovat nánosy ze stěn tlustého střeva. Faktem totiž je, že bez detoxu střev mají ostatní očistné kúry zanedbatelný význam. Právě v tlustém střevě se usazují zbytky potravy, tím se zmenšuje jeho průchodnost, a mnohem více toxinů se tak dostává zpět do oběhu.

Dalšími šikovnými pomocníky při detoxu jsou čaj z přesličky rolní pro očistu ledvin a kopřivový čaj, který čistí krev a zároveň dodává organismu železo.

Pokud si chcete očistu zjednodušit a místo shánění bylin a vaření nálevů z nich se věnovat jiným důležitým činnostem, sáhněte po doplňcích stravy určených ke komplexní detoxikaci. Jedním z nich je například LIPOVITAN® DUO, který obsahuje ostropestřec mariánský (podporuje detoxikaci) a cholin (přispívá k udržení normální funkce jater). Stačí užívat jednu tabletu denně po dobu jednoho měsíce a tělo zbavíte nejen nežádoucích škodlivin, ale díky obsahu celé řady vitamínů i dalších prospěšných látek, navíc organismus po detoxu znovu nastartujete.

Jak udržet organismus bez toxinů?

Očistná kúra, ať už jste k ní použili byliny nebo doplňky stravy, pomůže odstranit z organismu toxiny, které v něm zůstaly například po užívání léků, popíjení alkoholu či jiném náročném období. Stejně důležité však je, podporovat činnost důležitých orgánů průběžně a udržovat tělo bez toxinů dlouhodobě. V tom vám pomůže:

Optimální pitný režim

Voda dokáže mnohem víc, než jen uhasit žízeň - reguluje tělesnou teplotou, přispívá k dobrému trávení, podporuje vstřebávání živin a také pomáhá krvi s odplavování toxinů. Logicky z toho vyplývá, že pokud pijeme málo, škodlivé látky z těla odcházejí pomaleji nebo se v něm dokonce hromadí. Ideální tedy je, vypít 0,5 litru tekutin na každých 15 kg své tělesné hmotnosti.

Vyvážený jídelníček

Základem zdravého jídelníčku by měly být čerstvé potraviny s dostatkem vlákniny, vitamínů a minerálů. Naopak vyhýbat bychom se měli jednoduchým cukrům, tučným pokrmům a uzeninám s vysokým obsahem soli a přídatných látek.

Pravidelný pohyb

Fyzická aktivita pomůže tělu zlepšit krevní oběh, a tudíž i urychlí odplavování toxinů. Zahrňte proto pohyb do svého každodenní programu - alespoň 20 minut denně, ideálně na čerstvém vzduchu. Pohybovou aktivitu přitom přizpůsobte svým fyzickým možnostem. Pamatujte ale na to, že je dobré se při ní zapotit.

Relaxace a spánek

Odpočinek, a to jak fyzický, tak i ten mentální, je pro správné fungování našeho organismu zcela klíčový. Dopřávejte si proto pravidelnou očistu duševní (například formou koníčků, sportu nebo třeba meditace) a nezapomínejte ani na spánek. Ten by měl trvat asi 6 - 8,5 hodiny denně. Každý z nás je ale jiný a mnohdy je důležitější kvalita spánku, než jeho délka.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Ženská játra snášejí alkohol hůř

Játra jsou nepostradatenou továrnou na nové látky i čističkou, které odstraňuje nebezpečné toxiny z organismu. I když je jejich bezchybná činnost pro nás životně důležitá, často je zrovna nešetříme: ať už holdováním alkoholu, houbařským experimentováním nebo divokými kombinacemi léků. Odpovědi na základní otázky týkající se jater, jejich onemocnění a možné prevence pro vás zpracoval MUDr. Zdeněk Beneš, primář II. interní kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Nová naděje pro nemocné s rakovinou jater

Hepatocelulární karcinom (HCC), čili rakovina jater, patří mezi nejčastější nádory na světě. Každoročně přibude asi 600 000 nových pacientů. V současnosti mají několik možností léčby, novinkou je léčba biologická.

Jana (40): po žloutence mám zřejmě i rakovinu jater

Na posledním ultrazvuku našla lékařka v jejích játrech malý útvar. Zatím není jasné, co to je, ale Jana ví, že riziko rakoviny je u ní vysoké. Deset let po autonehodě se totiž ukázalo, že se v rámci léčby úrazu nakazila žloutenkou typu C. Náročná léčba sice chorobu na chvíli zastavila, ale nemocná játra jsou na nádory náchylnější.

Každý Čech ročně vypije skoro 17 litrů čistého etylalkoholu

Skoro třicet procent českých mužů a přes devět procent českých žen pije alkohol v takovém množstí, že si tím škodí na zdraví. Odborníci se obávají, že mnohé z nich vůbec nepoučila ani nedávná aféra s methanolem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce