Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.
Doktor David J. A. Jenkins se svými kolegy ze St. Michael's Hospital v Torontu v Kanadě zjistil, že obohacení stravy o sóju, vlákninu a ořechy může být stejně účinné pro snížení hladiny cholesterolu jako užívání statinů při dietě s nízkým obsahem tuků.
Výsledky své studie vědci uveřejnili v červencovém čísle časopisu The Journal of the American Medical Association.
Do této měsíční studie bylo zahrnuto celkem 46 zdravých dospělých s hyperlipidemií. Jednalo se o 25 mužů a 21 postmenopausálních žen (průměrný věk 59 let, průměrný BMI 27,6). Tito lidé byli randomizováni do tří skupin s různou dietou. První skupina užívala dietu s nízkým obsahem tuku (celozrné pečivo, nízkotučné mléčné výrobky), druhá skupina držela stejnou dietu jako první, navíc užívala lovastatin, třetí skupina držela dietu bohatou na rostlinné tuky (1g/1,000 kcal), sojovou bílkovinu (21.4 g/1,000kcal), vlákninu (9.8 g/1,000kcal) a mandle (14 g/1,000 kcal).
Výsledky studie ukázaly, že LDL-cholesterol poklesl o 8% v první skupině, o 30,9% ve druhé skupině a o 28,6% ve třetí skupině. C-reaktivní protein poklesl o 10% (1.sk.), 33,3% (2.sk.) a o 28,2% (3.sk.). Nebyl zjištěn signifikantní rozdíl mezi druhou a třetí skupinou.
Vědci uvedli, že tato dieta bohatá na rostlinné tuky, bílkovinu sóji a vlákninu by měla být doporučována v rámci primární prevence kardiovaskulárních nemocí.
Přidat nový komentář