Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Dobrý a špatný stres: Jak je od sebe rozeznat?

( Komerční prezentace | přečteno: 1022x )

Aktuální doba s sebou přináší vysoké nároky nejen na kvalifikaci a znalosti, ale zejména na psychiku. Dennodenně jsme pod palbou stresových situací a některé se negativně propisují do duševní (ne)pohody člověka. Existuje ale forma stresu, která vás spíše povzbudí, než aby vás srazila na kolena. Jak poznáte „dobrý stres“ od toho špatného?

EUC

Co je to stres?


Stres je nedílnou součástí života člověka. Zjednodušeně řečeno jde o biologickou odpověď organismu na nepříznivou či nepříjemnou situaci. Stres se u každého člověka projevuje jinak, nicméně ve většině případů se jedná o pocit zvýšeného vnitřního napětí, zvýšený tep nebo pocit úzkosti. Může se ale projevovat také na fyzické úrovni, a to jako třes rukou, bolest hlavy nebo nechuť k jídlu.

Co se odehrává v těle?


Stres probíhá nejen na psychické úrovni, ale zejména ve fyzické rovině. Do organismu se uvolňuje hormon kortizol, který pomáhá překonat zvýšenou fyzickou i psychickou zátěž. Na druhou stranu je jeho nadměrná produkce při dlouhodobém stresu pro nervový systém škodlivá. Obecně se působení stresu na tělo dělí na tři fáze:
  1. poplachová reakce (organismus mobilizuje obranné síly)
  2. přizpůsobení se stresu
  3. vyčerpání
Po fázi vyčerpání by měl následovat odpočinek pro načerpání sil. Jestliže se ale opakovaně točíte ve stresovém kolečku, může to vést k frustraci a dlouhodobému vyčerpání organismu.

Dobrý a špatný stres


Stres nemusí být vždy jenom špatný. Přestože jej máte nejspíš spojený pouze s negativními pocity, může mít na psychiku i poměrně kladný vliv. Stres se totiž dělí do dvou kategorií. Jedná se o takzvaný eustres (dobrý stres) a distres (špatný stres). Pod distresem si můžete představit tradiční formu stresu, který je nepříjemný a vede k vyčerpání. Naopak eustres je spojený s příjemnými pocity a můžete se s ním setkat ve chvílích zamilovanosti nebo úspěchu.



Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce