Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Životní pojištění - podceňované pojištění. Pro koho je vhodné

( Komerční prezentace | přečteno: 511x )

Produkt sám o sobě za svou pověst nemůže. Životní pojištění je naopak v mnoha případech užitečným pomocníkem. Proč je tedy lidé podceňují?

yespojisteni

Proč má životní pojištění špatnou pověst?

Životní pojištění je trochu dvojsečná zbraň. Může vám zachránit rodinný rozpočet, ale stejně tak může vytáhnout z vaší peněženky dost velký obnos a přitom nenabídnout nic, když se stane nepředvídaná událost. 

Problém je přitom hlavně v tom, kdo a jak životní pojištění sjednal. Prodejce životních pojištění, nebo chcete-li pojišťovák je ten, kdo by měl vaši smlouvu správně nastavit. Bohužel najít specialistu, který své práci rozumí, není tak jednoduché, jak by se zdálo. 

V minulých letech se o špatnou pověst pojišťovacích specialistů zasadily jednak poradenské společnosti, které chrlily sotva plnoleté "odborníky", kteří po rychlokurzu měli poskytovat specializovanou službu, jakou je sjednání životního pojištění. 

Dalším kamenem úrazu byl fakt, že služba byla placena provizně - tedy čím dražší pojistku jste podepsali, tím vyšší provizi prodejce dostal. 

A poslední problém byl v tom, že ne vždy byly životní pojistky nastavené správně. Některé z těchto problémů už ČNB svými regulacemi odstranila, ale poslední problém je stále aktuální. 

Proč je důležité nastavit pojištění správně? 

Představte si, že si kupujete rodinné auto, od kterého očekáváte spolehlivost, velký zavazadlový prostor, levnou spotřebu a hlavně bezpečnostní prvky, abyste se nemuseli bát o rodinu. A z prodejny odjedete v novém kabrioletu. 

Nic proti kabrioletům, ale podmínky to, co od rodinného auta čekáte, úplně nesplňují. A podobně je to s životním pojištěním. 

Pokud potřebujete například zajistit hypotéku na několik milionů a v případě vašeho úmrtí rodina dostane jen pár desítek tisíc, pojistka rozhodně nebude splňovat to, co od ní očekáváte. Stejně jako auto, je pojistka jen produkt, který používáte. Ale zatímco přestavět kabriolet na rodinný vůz jednoduché není, změnit vaši nevyhovující pojistku je otázkou přinejhorším několika hodin. 

Jak pojištění nastavit? 

Žádné dvě rodiny nemají stejné finanční potřeby, takže když si určujete velikost své životní pojistky, musíte se opravdu podívat na svou vlastní situaci. Začněte tím, že zjistěte všechny výdaje, které by rodině vznikly v letech po vašem úmrtí. 

Pravděpodobně dojdete k poměrně vysoké částce. Jak ale vybrat správnou pojistku? Pomoci vám s tím může kalkulačka životního pojištění, kde jednoduše zadáte požadované sumy a systém sám vyhodnotí, kde získáte za nejméně peněz "nejvíce muziky". 

Kdo skutečně potřebuje životní pojištění?

Klíčovou otázkou při nákupu životního pojištění je, zda jsou ve vašem životě lidé,  kteří jsou na vás finančně závislí. 

Rodiče s malými dětmi nebo závislými osobami s funkčními potřebami

Pro mnoho dospělých je příchod miminka okamžikem, kdy poprvé a z dobrého důvodu začnou přemýšlet o životním pojištění. Pokud vaše rodina nemůže pohodlně vyjít s vašimi úsporami nebo pouze příjmem vašeho manžela nebo partnera, pravděpodobně potřebujete finanční zajištění.

Partneři, kteří jsou závislí na vašem příjmu

Dospělí s malými dětmi nejsou jediní, kdo může potřebovat životní pojištění. Zvažte, zda by váš partner byl schopen zvládnout horu výdajů, které většina párů každý měsíc vynakládá, od půjček na bydlení a auta až po účty za potraviny a energie.

Starší dospělí bez úspor

Dospělí v důchodovém věku bez velkého množství úspor, které by mohli čerpat, mohou chtít životní pojistku tak velkou, aby po smrti zaplatili náklady na pohřeb nebo kremaci. 

Dospělí s půjčkami a hypotékami

Obecně platí, že mladší dospělí bez dětí se často obejdou bez životního pojištění. Jedna možná výjimka však zahrnuje ty, kteří mají hypotéky nebo spotřebitelské půjčky.

V případě vašeho úmrtí pak na dědice - například rodiče - přechází nejen váš majetek, ale také vaše dluhy a závazky.


Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce