Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Drobné zubní vady pomohou vyřešit estetické fazety. Pro koho jsou vhodné?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 13449x )

Krásný úsměv je naší vizitkou, ne každý má ale to štěstí a může se pochlubit rovnými, dokonalými zuby. Naštěstí existuje řada možností, jak s nedokonalostmi chrupu bojovat. Estetická stomatologie je moderní obor, který se rychle rozvíjí a nedostatky na zubech dokáže vyřešit šetrně s pomocí estetických fazet. Kdy jsou vhodné právě pro vás?

shutterstock.com

Estetické fazety pomohou například po úrazu

Fazety jsou tenké plátky keramického materiálu, které se adhezivně fixují na přední část jednoho nebo více zubů ve viditelné části chrupu. Jejich využití je vždy nutné prodiskutovat se zubním lékařem, ale stomatologové je využívají při nápravě mezerovitého nebo naopak příliš stěsnaného chrupu, při nerovnostech nebo po mechanickém poškození zubů např. po úrazech. „Estetické fazety mohou pomoci v situacích, kdy příroda nebyla ke klientovi štědrá. Nevyhovující tvar zubů, barva, skvrny na sklovině nebo výplně z kompozitního plastu, které časem ztratí estetiku, jsou nejčastější důvody, kdy navrhuji řešení fazetami,“ říká MDDr. Václav Manhart z Dentální kliniky Jan Stuchlík.
„Pro docílení co nejbělejšího efektu lze zuby nejprve vybělit,“ vysvětluje dr. Manhart. „Estetické fazety nedoporučujeme pacientům, kteří trpí kazivostí chrupu, nočním skřípáním zubů či mají traumatický skus,“ doplňuje Václav Manhart s tím, že fazety nejsou náhradou za klasická rovnátka.

Čtěte také: Druhy rovnátek a jak je vybírat? Poradíme

Jak probíhá nasazování fazet?

Ve srovnání s korunkami se zuby s fazetami tolik neobrušují, jejich výhodou je šetrná aplikace. Kompozitní či keramické fazety se nasadí na jemně upravené přední plochy zubů, které se obvykle zbrousí před nandáním fazet jen ve sklovině. Úprava zubu i následná aplikace fazety probíhají při lokální anestezii, jedná se tedy o bezbolestný zákrok.

Čtěte také: Celková anestezie v zubní ordinaci. Jaké jsou výhody, jaká rizika?

Model fazety se vyrábí v laboratoři, a to tak, aby byl vzhled pacientova chrupu co nejpřirozenější. Otisk pro estetické fazety lze získat buď skenováním v ústech, nebo klasickou metodou otiskovací hmoty ve lžíci. Výroba může být různá. Frézováním z bloku keramiky speciálními přístroji, kde docílíme zejména dokonalé přesnosti, nebo se jedná o ruční práci laboranta, kde oceníme zejména individualizovanou estetiku. Fazeta se poté připevňuje na zub adhezivní fixací, díky čemuž je takřka nemožné, aby se uvolnila.

Důležitá je správná péče o ústní dutinu

Díky aplikaci fazet získáte krásnější zuby, stejně jako o celý chrup je ale nutné o ně pečovat a pečlivě dodržovat ústní hygienu. Konkrétní kroky, jak se starat nejen o fazety, ale i o celou dutinu ústní, vám poradí stomatolog nebo dentální hygienistka.

Čtěte také: Dentální hygiena – nutnost, nebo marketingový trik?

Internetová Lékárna nabízí sortiment zubních past, zubních kartáčků a dalších pomůcek, s nimiž půjde čištění snadno.

Zdroj: Dentální klinika Jan Stuchlík

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce