Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Duševní choroby

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 19396x )

MUDr. Pavel DoubekPsychiatrická klinika VFN, 6. června 2001

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s MUDr. Pavlem Doubkem, z Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, která proběhla ve středu 6. června 2001 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz.

Moderátor: Dobry den pane doktore, vitam Vas na Zive na Lekarne.cz. Mohl byste se prosim strucne predstavit.

MUDr. Doubek: Pracuji na Psychiatrické klinice VFN a 1. LF UK v Ulici Ke Karlovu 11, Praha 2, v současné době pracuji na otevřeném oddělení, v minulosti jsem pracoval i na různých typech uzavrených oddeleni.

Moderátor: Mne a myslim, ze ani ostatnim, neni presne jasny rozdil mezi psychiatrii a psychologii.

MUDr. Doubek: Psychiatrie jako obor je medicínské odvětví, resp. každy psychiatr je lekar, ktery ma vystudovanou nekterou z lekarskych fakult. Psychologie je veda resp. obor, ktery se studuje na Filozoficke fakulte a psychologove nemuseji byt lekari.

Moderátor: Mozna bychom si mohli rict, s jakymi pacienty a diagnozami se ve sve praxi nejcasteji setkavate.

MUDr. Doubek: Nejcasteji se v psychiatricke praxi setkavame s afektivnimi poruchami tj. nejvice s depresemi a pak take s uzkostnymi poruchami, problematikou vztahovou a problematikou zavislosti a dale pak s dalsimi diagnostickymi kategoriemi.

Moderátor: Co zavislost na internetu?

MUDr. Doubek: Zavislost na internetu a vubec na ruznych elektronickych mediich resp. informacnich pomuckach je v posledni dobe velmi diskutovana. Nejde o typ fyzicke zavislosti, ale o urcite mire psychicke vazby, ktera prednostne zachovava anonymitu.

Marianna: Je pro navstevu psychiatra potreba doporuceni praktickeho lekare? Dekuji za odpoved.

MUDr. Doubek: Pro vysetereni obvodnim psychiatrem, resp. jakymkoliv psychiatrem neni potreba doporuceni praktickeho nebo obvodniho lekare.

Martin: Přeji dobrý den pane doktore. Rád bych se Vás zeptal proč roste výskyt demence? Má to co dělat se znečištěním prostředí?

MUDr. Doubek: Vyskyt demence, ktery se zvysuje, ma co delat hlavne s tim, ze se zvysuje prumerny vek populace a tak se vice lidi doziva veku manifestace priznaku. Znecisteni prostredi je samozrejme jednim z faktoru, ktere ovlivnuji nemocnost vseobecne.

Moderator: Co byste poradil tem, kteri maji v rodine nekoho postizeneho demenci?

MUDr. Doubek: Zasadni je vysetreni psychiatrem, ktery by mel stanovit o jakou demenci se jedna, navrhnout lecbu, rehabilitaci a zhodnotit dle stavu take prognozu pacienta.

Martin: Jeste bych se rad zeptal pane doktore zda lze postizeni demenci odhalit jiz v rannem stadiu tehotenstvi. Dekuji.

MUDr. Doubek: Existuje urcite geneticke markery spojene s demenci, ale zadny neni dostatecne specificky pro stanoveni jasne diagnozy, pouze muze hovorit o mire rizika postizeni. Neni take jasne zda se osoba s tou danou genetickou vybavou vubec dozije rozvoje priznaku.

Marianna: Mela bych dalsi otazku. Mam temer 80letou babicku se silnou osteoporozou a ji denne velke mnozstvi prasku. Kolikrat na ni vidim, ze se ji ulevi uz jen pocitem ze snedla prasek. V posledni dobe zacala uzivat neurol a mam pocit ze ho uziva prilis.

MUDr. Doubek: Myslim ze je na miste konzultovat medikaci Neurolem s odbornym lekarem, nejlepe psychiatrem, ktery by mel vzit v uvahu i mnozstvi ostatni podavane medikace a jeji mozne interakce.

Marianna: Existuje moznost navstevy psychiatra u pacienta. Ptam se z toho duvodu, ze zminovana babicka je velice omezene pohybliva a prevoz by byl pro ni hodne narocny.

MUDr. Doubek: Marianne: Navstevy jsou mozne, ale je nutne je individualne dohodnout s ambulantnim soukromym psychiatrem, bezne zdravotnicke sluzby toto zatim ve statni sfere neumoznuji.

Moderator: Hodne se dnes hovori o depresi. Jak casto se s ni vlastne muze bezny clovek setkat.

MUDr. Doubek: Statistiky udavaji, ze se stredne tezkou depresivni epizodou se v zivote vyporadava kazdy jedinec alespon jednou.

Moderator: Muze mit nejake nasledky, kdyz takovou epizodu deprese "prechodim"?

MUDr. Doubek: Nebezpecim pri kazde depresivni epizode je jeji prudke nepredvidatelne zhorseni a moznost zkratkoviteho jednani s moznym i suicidalnim chovanim a jednanim.

Barbie: Pred casem jsem zacala z pracovniho vypeti mit problemy se zaludkem. Vysetreni nic neprokazalo a zaver lekaru byl, ze to je pravdepodobne psychicka zalezitost. Vyzaduje toto navstevu psychiatra a nejakou lecbu ci terapii?

MUDr. Doubek: Navsteva u psychiatra by byla na miste, alespon pro konzultaci a rozebrani obtizi. Lecbu musi odbornik zvazit podle zavaznosti stavu, ale muze vam nabidnout treba jen relaxacni ci psychoterapeutickou variantu lecby.

Barbie: Dekuji. Citim se ale psychicky naprosto v pohode.

Petruska: Jak by se mel clovek chovat k lidem, kteri vyhrozuji sebevrazdou.

MUDr. Doubek: Pokud nekdo vyhrozuje sebevrazdou neni dobre to nikdy brat na lehkou vahu a i kdyz predchazejici stav dane osoby nejevil znamky deprese je dobre, aby se navsteva a konzultace u psychiatra uskutecnila.

Moderator: Jak takoveho cloveka k navsteve psychiatra donutit?

MUDr. Doubek: Zasadni je pokusit se jej klidne premluvit. Pokud se to nezdari, je lepe navstivit psychiatra sam a konzultovat stav pacienta a dohodnout se na dalsim postupu. Nekdy je pak nutna i nedobrovolna preprava na psychiatricke vysetreni.

Petr D.: Vyuziva se dosud v psychiatrii elektrosoku? Neni to brutalni?

MUDr. Doubek: Elektrošoky, spravne elektrokonvulzivni terapie (ECT) se uziva i v soucasne dobe. Je to metoda velmi vyhodna, jeji ucinost je u depresivnich pacientu vyssi nez u jakehokoliv antidepresiva a jeji uziti u jinych diagnoz je nezastupitelne.

MUDr. Doubek: Bohuzel na jejim negativnim spolecenskem obraze se podileji i umelecka dila jako např. Přelet nad kukaccim hnizdem od Milose Formana. Tak jiz moderni ECT nevypada, ale bohuzel je zatizena velkym stigmatem.

Moderator: Dekuji za odpovedi a preji hezky zbytek dne.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Laura

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Měla jsem asi 2 roky vztah ve kterém jsem prožívala strašnou uzkost, strach z nevěry, do toho mě přítel bil, každý den jsem cítila napětí, nervozitu, přerostlo to tak daleko, že jsem ani pořádně neuměla říct nevěděla jsem z čeho ten strach mám, věděla jsem že nejsem šťastná ale pernamentní uzkost přerostla až v histerii, neumím se zbavit strachu pořád cítím napětí, nerozumím tomua stává se mi čímdál častěji že jsem mimo" ...točí se mi hlava, připadám si někdy jak ve snu, co to jspu za příznaky a jak se jich zbavit?. [email protected]


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úzkost a strach

Jedná se o jevy, které jsou vlastní každému člověku, samy o sobě mají ve své podstatě ochranný význam. Umožňují jedinci reagovat včas na hrozící nebezpečí, kterému může organismus čelit buď bojem a nebo útěkem. Proto ne každý takovýto příznak lze "psychiatrizovat", tzn. považovat jej za příznak duševní nemoci.

Kalendárium - Listopad

Nastává nám měsíc marného čekání na trochu slušné počasí, měsíc marného čekání na několik slunečních paprsků na zamračené obloze. Všichni víme, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

Deprese - co to je a u koho se vyskytuje?

Deprese (dříve nazývaná melancholie) je onemocněním duše, ale také celého těla. Jde o závažnou psychickou poruchu, která postihuje až 10 % obyvatelstva. Ve své nejtěžší formě se projevuje smutnou a sklíčenou náladou, která způsobuje nemocnému duševní trýzeň a bolest.

Deprese

Až deset procent obyvatel trpí depresemi, které se projevují smutkem, sklíčeností a ve výsledku i dušení bolestí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce