Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

ePoukaz: Co to je a jak funguje?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1599x )

ePoukaz je nová funkcionalita eReceptu, kterou letos v květnu spustil Státní ústav pro kontrolu léčiv. Jedná se elektronický poukaz na zdravotnické prostředky. Stejně jako eRecept i ePoukaz může lékař vystavit, aniž by pacient musel do ordinace.

shutterstock.com

V praxi to znamená, že pacientovi bude moci lékař předepsat poukaz v elektronické podobě na všechny zdravotnické prostředky. To je dobrá zpráva pro pacienty, kteří mají omezenou pohyblivost nebo dostávají poukazy na zdravotnické prostředky opakovaně.

Příklady zdravotnických prostředků na ePoukaz, které mohou předepsat lékaři příslušných odborností:

  • inkontinentním pacientům – vložky, kalhotky nebo podložky
  • pacientům s oční vadou – brýle s dioptrickými čočkami
  • pacientům s vadou sluchu – sluchadla
  • imobilním pacientům – invalidní vozík či berle
  • diabetikům – diagnostické proužky do glukometru

Každý ePoukaz má vygenerovaný jedinečný devítimístný identifikátor a po vystavení se uloží do tzv. Centrálního úložiště elektronických poukazů (to je součástí informačního systému eRecept). Doba platnosti ePoukazu je 30 dnů, tedy stejná jako v případě papírové podoby. Ve výjimečných případech ji lékař může prodloužit až na 1 rok.

Jak může lékař pacientovi ePoukaz předat

Lékař může pacientovi předat identifikátor ePoukazu čtyřmi různými způsoby:

  • vystavením papírové průvodky, na kterou bude možné kromě povinných údajů (identifikátor) doplnit i další údaje, které pacient potřebuje znát;
  • zasláním e-mailu na adresu pacienta, i v tomto případě je možné doplnit další údaje;
  • předáním ePoukazu prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu či jiném elektronickém zařízení pacienta;
  • zasláním SMS na mobilní telefon pacienta.

Standardně je možné na ePoukaz předepsat jeden zdravotnický prostředek, resp. jednu položku (kód) z číselníku zdravotnických prostředků. Může však nastat situace, kdy bude pacient potřebovat předepsat na jeden poukaz více položek – např. sluchadlo + příslušenství, vozík + příslušenství. V tomto specifickém případě má lékař povoleno pacientovi předepsat více položek, které jsou na sebe vázané. V případě více různých spolu nesouvisejících zdravotnických prostředků toto však neplatí, ty vám lékař na jeden ePoukaz nemůže předepsat – např. brýle a kontaktní čočky, inkontinenční vložky a podložku.

Používání ePoukazu je dobrovolné

Doporučujeme si ověřit, zda váš lékař vystavuje ePoukaz. To stejné platí v případě výdejen zdravotnických prostředků či lékáren – zda elektronický poukaz přijímají. Zapojení do ePoukazu je totiž v tuto chvíli dobrovolné, nikoli povinné. SÚKL na webu epreskripce.cz zveřejňuje seznam lékáren a výdejen, kde je možné ePoukaz uplatnit.

V případě, že pacient zapomene, jaké zdravotnické prostředky má předepsané, může si je zobrazit (stejně jako léky) ve svém lékovém záznamu. Pacient se do něj může přihlásit prostřednictvím bankovní identity nebo Portálu občana.

Postup výdeje a uplatnění ePoukazu z pohledu pacienta

  1. Lékař vystaví pacientovi ePoukaz a předá mu identifikátor (vytištěná průvodka, sms, e-mail, aplikace);
  2. Pacient s identifikátorem zajde do lékárny či výdejny zdravotnických prostředků a předloží ho;
  3. Lékárna či výdejna ePoukaz načte na základě identifikátoru;
  4. Pokud by nemohla lékárna/výdejna vydat zdravotnický prostředek obratem, může ho pacientovi tzv. zarezervovat (aby nemohl být paralelně uplatněn v jiné lékárně/výdejně);
  5. Pacient obdrží předepsaný zdravotnický prostředek (v případě, že se jedná o zdravotnický prostředek na zakázku, je započata jeho výroba);
  6. Pacient uhradí případný rozdíl mezi úhradou z prostředků veřejného zdravotního pojištění a cenou zdravotnického prostředku jako doplatek.

Preskripce některých zdravotnických prostředků vyžaduje schválení zdravotní pojišťovnou. I v případě ePoukazu musí být tato podmínka splněna. Tzn. teprve po schválení ze strany zdravotní pojišťovny předá lékař pacientovi identifikátor ePoukazu, se kterým si bude moci pacient předepsaný prostředek vyzvednout v lékárně či výdejně.

Možností výdeje je i tzv. „zásilkový výdej“

Tím se rozumí výdej zdravotnických prostředků na základě listinného nebo elektronického poukazu zásilkovým způsobem. Při zásilkovém výdeji musí být splněny požadavky na prodej na dálku stanovené nařízením o zdravotnických prostředcích. Pro zajištění zásilkového výdeje bude k dispozici služba pro stažení obsahu ePoukazu bez osobních údajů (nebude vázána na přístup konkrétní osoby výdejce). Další komunikace s objednavatelem bude probíhat mimo systém eRecept, do něj bude zaznamenán až provedený výdej zdravotnického prostředku.

Zdroj: vzp.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce