Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Falický symbol

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 13035x )

Falický symbol – zobrazení mužství. Co to vlastně je? Slovníky vysvětlují pojem jako stylizované zobrazení mužského genitálu a ztělesnění plodnosti. Do tak široké definice se vejde všechno, co alespoň vzdáleně připomíná mužský pohlavní úd. Možná byste neřekl, že symboliku v sobě skrývají všechny vztyčené kameny, kůly, nebo dokonce chrámové sloupy.

Falický symbol

Falický symbol - zobrazení mužství. Co to vlastně je? Slovníky vysvětlují pojem jako stylizované zobrazení mužského genitálu a ztělesnění plodnosti. Do tak široké definice se vejde všechno, co alespoň vzdáleně připomíná mužský pohlavní úd. Možná byste neřekl, že symboliku v sobě skrývají všechny vztyčené kameny, kůly, nebo dokonce chrámové sloupy.

Trocha mytologie

Mužství a plodnost je nedílnou součástí mytologie. Východní náboženství má své lingamy představující penis Boha Šivy. Antika vzhlížela k bohům Dionýsovi a Priapovi, představitelům potence a plodnosti. Ještě dříve byli modlami Hermés a bohyně Gaia.

Falickým symbolem je i známý egyptský kříž života (ankh, klíč k Nilu). Svým neobvyklým tvarem má v sobě spojovat falický i vaginální symbol. Není ale třeba chodit daleko. I naši slovanští předci měli své symboly a opatrovníky plodnosti. Byl jím třeba bůh Veles nebo známější Radegast. Všechna přírodní náboženství byla plná sexuality. Vždyť šlo o to nejdůležitější - rozkoš a zachování rodu.

Už v pravěku věděli...

Mužství jako symbol plodnosti oslavuje celá řada lidských kultur. Pravěkým nástěnným malbám a soškám lovců nikdy nechybí důležitá součást - pohlavní úd. Tajemné menhiry, obelisky nejsou podle některých výkladů také ničím jiným než falickými symboly. Představu mužského údu může vzbuzovat všechno, co odněkud ční. Prášek z rohu nosorožce je v některých částech světa ještě dnes považován za nejlepší afrodiziakum.

A co dnes?

To všechno se týká starých a primitivních kultur. Jak symboly mužství vnímá dnešní moderní civilizace? Stará symbolika se časem ještě více rozšířila. Falický symbol už ani zdaleka nemusí mít charakteristický tvar. Možná Vás překvapí, co všechno kolem nás má svůj skrytý význam. Váš automobil, mobilní telefon, kravata kolem krku, to všechno můžete považovat za falické symboly. Kromě obvyklých symbolů se můžete setkat s řadou neobvyklých.přirovnání. Falus mohou představovat letadla, mrakodrapy, lodě, věže, májky nebo třeba velikonoční pomlázky.

Falický symbol lidstvo uctívá od doby, kdy našlo souvislost mezi mužským přirozením a plozením. Podle dnešního vnímání je falus symbol moci a mužské nadvlády. Jako takový se stává terčem kritiky a cílem boje feministického hnutí. Prapůvodním významem je ale znázornění orgánu rozkoše a oslava plodnosti.

Falický symbol je znázornění mužského pohlavního údu. Lidstvo falus už odpradávna uznává za jeden z hlavních atributů plodnosti.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce