Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Hemoroidy

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 30052x )

Většina z nás ráda cestuje. Dlouhá cesta v autě či autobuse s sebou však přináší dva rizikové faktory pro ty, kteří trpí hemoroidy. Jednak je to zapaření inkriminované části těla, jednak nedostatečná hygiena.

Dobrá rada
shutterstock.com

Hemoroidy trpí až 50 % dospělé populace. Samotná existence hemoroidů není ještě považována za nemoc. O chorobě mluvíme až při výskytu potíží. Hemoroidy jsou povařovány za delikátní problém a málokdo má chuť se se svými pocity svěřovat. Z pohledu lékaře se jedná o žilní rozšířeniny "křečové žíly" v oblasti konečníku.

Velmi důležitá je prevence, jejíž zanedbání se může vymstít. Bodem č. 1 je zvýšená anální hygiena a s ní související používání měkkého toaletního papíru a sprchování po každé stolici. Stolice má poněkud agresivní složení a její zbytky dráždí konečník mechanicky i chemicky. Kromě nepříjemných pocitů riskujeme ještě komplikace ve formě zánětu. Na cestách tento problém řešíme měkkou houbičkou nebo žínkou, kterou použijeme - pokud to situace dovolí - po každé stolici.

Bodem č. 2 je dostatek pohybu. Při dlouhém sezení dochází k překrvení cévních pletení a následnému otoku. Navíc není podporována střevní peristaltika. Dlouhá jízda by měla být přerušována krátkými zastávkami s protažením celého těla.

Bod č.3 je předcházení obtížnému vyprazdňování, které konečník namáhá. Tedy dostatek tekutin, hlavně v horku, hodně ovoce a zeleniny a potravin obsahující vlákninu. Omezit bychom měli, alespoň pro dobu cesty, moučná jídla, těstoviny, uzeniny, kávu, alkohol a cigarety. Během roku lze vyprazdňování upravit i používáním šetrných projímadel, ale ta během cestování z pochopitelných důvodů vynecháme.

Zásada č. 4: pro všechny případy bychom měli mít v cestovní lékárničce přípravek, který nám od případné bolesti uleví. Většina z nich je volně prodejná a s jejich výběrem vám ochotně poradí v každé lékárně. Přípravek neváhejte použít při pocítění prvních příznaků a jeho užívání nepřerušujte při prvních náznacích zlepšení.

Vše o hemoroidech najdete v tomto článku.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zácpa - nemoc nebo příznak?

Je zácpa nemoc nebo příznak nemoci? Zácpa může být obojím. Zácpa jako nemoc existuje v několika formách. Akutní funkční zácpa – o té jsme se vlastně již zmínili. Jde o dočasnou poruchu či narušení rytmu správně probíhajícího defekačního reflexu. Nejčastěji je způsobena změnou prostředí, změnami ve složení stravy, změnou vlastního stravovacího rytmu apod.

Krvácení z konečníku

Již několik let mne trápí krvácení z konečníku. Mám pochopitelně obavu, aby to nebyl příznak vážného onemocnění. Krev je světlá a je jí často velké množství, objevuje se však pouze při stolici. Často mívám během dne potíže s pálením a svěděním v oblasti konečníku. Existují nějaká specializovaná pracoviště, kde bych mohl podstoupit vyšetření? Miloš

Podezření na hemeroid

U konečníku se mi objevil takový malý "culík" o průměru asi 5 mm, dá se chytnout mezi prsty. Nebolí, ale při stolici a osobní hygieně to není zrovna příjemný pocit. Jedná se o hemeroid? Pokud ano, musí se to řešit vždy chirurgicky? Za odpověď předem děkuji.

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce