Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Hemoroidy: Bolest při vyšetření může způsobit chyba v postupu lékaře

( Redakce | přečteno: 11658x )

Bolestivost vyšetření byla problémem osmatřicetiletého Petra, který se svěřil se svým příběhem v rubrice Tabu. Nyní váhá, zda lékaře navštívit, protože na nepříjemný zážitek nemůže zapomenout, navíc léčba nebyla účinná.

shutterstock.com

„Nejčastější příčinou bolestivosti vyšetření hemoroidů jsou trhliny v oblasti konečníku,“ potvrzuje primář chirurgie Sanatoria sv. Anny v Praze MUDr. Jiří Jungwirth. S tímto problémem se často setkává ve své ordinaci.

„Proto volíme postup, kdy nejprve zjistíme anamnézu. Pacient má v tomto případě bolest při vyprazdňování. Pak přistupujeme k prohlídce, nejprve pohledem, prohlédneme okem, trhlina je někdy už na první pohled patrná,“ vysvětluje. „Chybou by bylo začínat vyšetření anoskopií, právě v tomto případě by vyšetření bylo pro pacienta velice bolestivé,“ dodává.

Správně zvolený postup a tedy stupeň bolestivosti pro pacienta je plně v rukách lékaře.

Ke klidu také podle MUDr. Jiřího Jungwirtha přispívá i určitý komfort při vyšetření, kdy se pacient může v klidu a soukromí připravit, použít toaletu, sprchu, jednorázový ručník a podobně. „U vyšetření je pak minimum personálu, tedy lékař a sestra,“ dodává MUDr. Jiří Jungwirth.

Stud sehrává také svou úlohu. „Stává se, že ženy chtějí u vyšetření ženu, muži pak muže. Jde o velmi intimní záležitost. Bohužel, ženy – pacientky to mají složitější, protože většina proktologů jsou muži,“ poznamenala MUDr. Zuzana Pospíšilová.

Čtěte také:

Základní informace n hemoroidech/hemeroidech zde. Stopy krve na toaletním papíru by vás měly nasměrovat k lékaři, důvody najdete v článku Když se objeví krev ve stolici. A pokud Chcete předejít hemoroidům, nečtěte si na toaletě.

Napište nám své zkušenosti do diskuse nebo na [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Michaela

Na hemoroidy je u mě osvědčený Hemostop. Jsem s ním moc spokojená a díky něj nemusím už nic řešit.

Anna

Přesně tak, taky mě Hemotop pomohl a to celkem rychle. Ani nevíte, jaký kámen mi ze srdce spad, když mě už nic nepálí a nesvědí.

Žaneta

Souhlasím, hemostop mi doporučila doktorka, užívala jsem ho jednou a od té doby nemám s hemeroidy problémy.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zácpa - nemoc nebo příznak?

Je zácpa nemoc nebo příznak nemoci? Zácpa může být obojím. Zácpa jako nemoc existuje v několika formách. Akutní funkční zácpa – o té jsme se vlastně již zmínili. Jde o dočasnou poruchu či narušení rytmu správně probíhajícího defekačního reflexu. Nejčastěji je způsobena změnou prostředí, změnami ve složení stravy, změnou vlastního stravovacího rytmu apod.

Jak předcházet zácpě

Věnujme se tomu, co pro pravidelnost vyprazdňování můžeme učinit sami. Jak bychom měli svůj denní jídelníček upravit, abychom se zácpy zbavili?

Podezření na hemeroid

U konečníku se mi objevil takový malý "culík" o průměru asi 5 mm, dá se chytnout mezi prsty. Nebolí, ale při stolici a osobní hygieně to není zrovna příjemný pocit. Jedná se o hemeroid? Pokud ano, musí se to řešit vždy chirurgicky? Za odpověď předem děkuji.

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce