Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak hubnou muži

(PhDr. Iva Málková | přečteno: 11377x )

Konverzace o obezitě je doménou žen. Z hlediska zdravotního je daleko nebezpečnější obezita u mužů, protože ti, většinou trpí obezitou mužského (jablku podobnému) typu, kdy tuk je uložen převážně na břiše. Při obezitě tohoto typu dochází k hromadění tuku hlavně na břiše.

Konverzace o obezitě je doménou žen. Z hlediska zdravotního je daleko nebezpečnější obezita u mužů, protože ti, většinou trpí obezitou mužského (jablku podobnému) typu, kdy tuk je uložen převážně na břiše. Při obezitě tohoto typu dochází k hromadění nitrobřišního (útrobního, viscerálního) tuku, což s sebou nese vyšší riziko kardiovaskulárních a metabolických komplikací. Proč hubnou stále jen ženy, když hlediska zdravotního to potřebují spíše muži?

1) Společenský ideál

Média představují mužské a ženské tělo odlišným způsobem. Prezentují muže průměrné tělesné hmotnosti obvykle štíhlé a svalnaté, zatímco v případě žen jsou většinou prezentovány modelky, které mají podváhu. Po zhlédnutí idealizovaných mediálních obrazů mají zejména ženy horší pocit z vlastního těla.

2) Motivace mužů

Průměrný muž nebývá dostatečně motivován, aby držel dietu nebo cvičil a to ani v případě, že si uvědomuje rozdíl mezi svojí skutečnou postavou a ideálem. Zdravotní dopad - kdy rozložení tuku je u většiny mužů daleko nebezpečnější než u žen - si neuvědomuje. Zdravotní důvody jako motivace bohužel zafungují, až když už se nemoc dostaví. Pokud se rozhodne hubnout ještě předtím, než dostane případně infarkt či cukrovku, spíše než slovo dieta mu naskočí pohyb. Pokouší se tedy spíše změnit své chování ve smyslu zvýšení pohybové aktivity.

3)Hubnutí ve skupině

Po celém světě je již od 60. let zřejmé, že cestou k úspěšnému hubnutí jsou nejenom rady, jak se stravovat, ale zejména rady, jak toho docílit. Proto již v 60. letech začaly vznikat ve všech civilizovaných zemích západního světa kluby zaměřená na redukci nadváhy ve skupině. Nejznámější a první byl Weight Watchers - klub strážců váhy. Založila ho Jean Nidetch, která měla sama problémy s obezitou a ze sousedského scházení se a výměny zkušeností při hubnutí vznikla organizace, která rozšířila svoji působnost z Ameriky do téměř všech evropských zemích i do dalších světadílů a sdružuje ve svých klubech miliony obézních. Většina studií uvádí, že asi 25% mužů drží někdy v průběhu svého života dietu ve srovnání s 95% žen. Pouze 2% členů organizace Weight Watchers jsou muži. A jak je tomu u nás? Kurzy snižování nadváhy organizuje společnost STOB již mnoho let a muži tvořili až do loňského roku také pouze 2 %. Co to znamená prakticky? V Praze probíhají každý čtvrt rok souběžně zhruba 4 kurzy po 25 hubnoucích a do jednoho z nich chodí v průměru 2 muži.

Za mnoho let existence společnosti ISTOB se podařilo v roce 2001 zrealizovat kurzy snižování nadváhy pro muže. První kurz určený výhradně mužům proběhl od února do dubna 2001 pod vedením MUDr.Kunové a nyní otvíráme již 6. běh.

Kdo váhá, zda udělat něco s kilogramy navíc, vezměte si centimetr a změřte si obvod pasu. Pokud mužům centimetr ukáže více než 102 cm, ohrožují Vás již kila navíc na zdraví a je čas s tím něco dělat (u žen je závažné riziko nad 88 cm).

Tým psychologů, lékařů, a odborně vyškolených cvičitelek společnosti ISTOB (Stop Obezitě)Vám nabízí pomoc při snižování nadváhy.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Pája

Dobrý den pokud si nevite rady s hubnutim ,tak vam doporučuji hubnuti s pomoci poradce.Písněte na mail [email protected]ěkuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce