Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Tentokrát zhubnete: díky capoeiře

( Renata Vyšínová | přečteno: 11184x )

Za exoticky znějícím názvem capoeira je energeticky-relaxační cvičení vhodné pro všechny věkové kategorie. Posílíte díky ní celé tělo, získáte mrštnost a prospějete svému srdci i celému kardiovaskulárního systému. A pokud se do ní pustíte s vervou, pomůže vám i pořádně zhubnout.

shutterstock.com

Než vyrazíte na první lekci capoeiry, nedívejte se na videa z vystoupení brazilských bojovníků. Získáte pocit, že na něco podobného nikdy nemůžete mít. Ale to je velká chyba. To, co se u nás učí, je fit-capoeira, z boje převzala jen prvky a působí spíš jako tanec. Začít s ní může kdokoli – hodiny se přizpůsobují svou choreografií právě pokročilostí účastníků. Často se jí věnují i malé děti. Ostatně i tentokrát jsme zašli na jednu lekci, abychom pro vás zjistili víc. Měli jsme štěstí na instruktora - brazilského učitele Laboria z Ria de Janeira.

Plně obsazenou tělocvičnou duněla rytmická, charakteristická hudba, která je naprosto nezbytná. A protože jsme si přišli ujasnit, co to vlastně capoeira je, ptali jsme se cvičících. "Brazilské bojové umění, které spojuje kromě boje i tanec a akrobacii," řekla nám Soňa, která patří mezi "mazáky". Věnuje se jí už přes půl roku, ale jak přiznala, začátky byly trochu nerozhodné. "Přivedl mne k tomu bývalý přítel, který to bral jako rozcvičení před lekcí boxu. Při první lekci jsem se bála, že to nebudu zvládat, ale nakonec to byla pohoda." Soňa za hlavní výhodu považuje právě to, že každý může zvolit takové tempo a náročnost, jakou potřebuje. "Navíc nepotřebujete žádnou výbavu – cvičíte naboso a tak stačí něco pohodlného na sebe a můžete vyrazit."

Za vhodné cviční považuje capoeiru i trenérka fitness Jitka Košínová z www.bodytrainers.cz: "Jde o perfektní aerobní cvičení, které kombinuje prvky posilující celé tělo, a to zdravě – pracujete přitom jen s vahou vlastního těla. První tréningy mohou být náročnější, pokud člověk nikdy nesportoval, ale to by bylo náročnější cokoli. Capoeira vám pomůže s posílením svalů a krevního oběhu, ale i s rovnováhou, koordinací pohybů, pohybovou pamětí a soustředěním . "A má další výhodu – spolehněte se, že dodává dobrou náladu," doplňuje Soňa.

Jak probíhá hodina

A jak bychom tedy popsali pohyby při capoeiře? Velmi stručně řečeno, jde o různě rychlé a různě vysoko prováděné kopy, vyhýbání se, vyrovnávání rovnováhy, které sladíte s rytmem hudby. Původně to byl vlastně simulovaný boj dvou lidí. Byla to tedy spíš chlapská záležitost. Do Evropy ale přišla capoeira ve formě "fit", tedy spíš jako druh tance. Není tedy divu, že jsme na hodině pod vedením brazilského učitele našli i mnoho žen a dívek a dokonce i několik dětí. Cvičenci napodobují pohyby učitele, který podle jejich zdatnosti sestaví choreografii. Na úvod je samozřejmě rozcvičení a zahřátí svalů.

Pro koho se hodí

Pro každého, kdo si chce zlepšit fyzičku a posílit svaly, chce zvýšit pružnost těla, pocvičit rovnováhu. Vhodná je i jako cvičení při snaze zhubnout.

Zdroj fotek: http://senzala-prerov.wz.cz/index2.html

Máte-li s capoeirou vlastní zkušenosti, podělte se s nimi prostřednictvím diskuse nebo nám napište na tento mail.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Podváha

Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce