Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Tentokrát zhubnete: díky bosu

( Renata Vyšínová | přečteno: 16520x )

Míč bosu vznikl pro potřeby rehabilitace – při balančním cvičení na něm musíte zapojit všechny svaly, takže posilujete opravdu celé tělo. Této vlastnosti si všimli i trenéři aerobiku a zapojili ho do tréninku – vzniklo tak cvičení, při kterém vydáváte dvojnásobek energie, než při stejném cvičení na stabilní podložce.

shutterstock.com

Pro koho je bosu tím pravým sportem

Kromě případů po těžkém úrazu nebo operaci, není vlastně choroba, která by vás mohla od cvičení na bosu odrazovat, pokud se pro něj rozhodnete. Je totiž jedno, jestli na něj budete jen opatrně a pomalu stoupat jednou nohou, nebo skoro tančit či skákat v divokém rytmu. Vždy budete muset vyrovnávat rovnováhu, čímž zapojíte mnoho svalů najednou. Není divu, že tato pomůcka vznikla nikoli jako výbava fitness zařízení, ale patřila do rehabilitačních zařízení. Využít ho mohou i velmi obézní cvičenci, protože nemá nijak omezenou nosnost.

Bosu nemusí být samostatným sportem – ale nadstavbou mnoha jiných. Dá se s jeho pomocí vylepšit hodina aerobiku, ale i pilates. Z podstaty věci se na něm provozuje balanční cvičení, posilování, ale i zmíněná rehabilitace. V podstatě se cvičí ve dvou "rychlostech" či náročnostech – pilates a cardio, tedy pomalé a svižné.

Při cvičení na bosu vlastně používáte váhu svého těla jako závaží. Spalujete o mnoho rychleji, než při "obyčejném" pohybu. Za lekci to je 1000 až 2000 kJ.

Výhody cvičení na bosu:

  • Posilujete všechny partie najednou, včetně šlach.
  • Zlepšíte si rovnováhu a koordinaci pohybů.
  • Budete rychleji hubnout.
  • Posilujetesrdce, posílením svalů kolem páteře vyřešíte i mnohé bolesti zad.

Jak probíhá hodina

Cvičení na bosu vypadá například jako lekce aerobiku, jen na zemi leží "poloviční míče" na podložce. Tvoří nestabilní "kopeček", asi 22 cm vysoký, v průměru kolem 60 cm. Na něj při cvičení stoupáte, skáčete, stojíte na něm – přesně tak, jak předcvičuje trenér před vámi. Měli byste se dobře dívat, jaké pohyby dělá, protože stejně tak jako napravit, můžete si nesprávným pohybem bolest zad i vyvolat. Jistě si pořiďte boty, které zpevní kotník. S trenérem se poraďte i o tom, jak moc nafouklý má míč bosu být – čím tvrdší, tím náročnější cvičení bude.

Právě předcvičující trenér volí pohyb tak, aby se nejprve tělo zahřálo, pak zvolí část aerobní, posilovací. Na bosu můžete dělat kliky, sklapovačky i dřepy – vše s daleko vyšší intenzitou, než na pevné zemi. I závěrečná zklidňující část probíhá na bosu – stačí na něj položit nohy a lehce jimi pohybovat. "První hodina je náročná a hlava si při ní neodpočine. Musíte se pořádně soustředit na to, abyste nepadali," usmívá se Světlana, která na bosu chodí proto, že ho poznala před pěti lety v Anglii, kde pracovala jako servírka. "Tam jsem zjistila, že nejen hubnu, ale zcela mě přestala bolet záda, takže jsem vděčná – navíc je to fakt sranda," dodává. S lekcemi bosu se potkáte v mnoha fitnessech, ale i tam, kde se cvičí pilates, jóga či aerobik. Průměrně za hodinu zaplatíte 70 Kč.

Jestli jste také vyzkoušeli bosu a máte s ní své zkušenosti, podělte se s nimi prostřednictvím diskuse nebo nám napište na tento mail.

Foto: Fitforum Františkovy Lázně
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Ivana

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,již rok cvíčím 3x týdně bosu a váha mi šla nahoru,hodina se skládá z rytmickém aerobní cvičení+posilování.Máte někdo podobnou zkušenost? Ivana


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Podváha

Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Zdravou výživou ke zdravé hmotnosti

V našem dnešním článku začneme hovořit o základních zásadách zdravé výživy a o tom, jakým způsobem si může každý vytvořit zdravý jídelniček podle svých jídelních zvyků. K lepšímu porozumění tohoto tématu se však musíme nejprve seznámit s důležitou pomůckou - potravinovou pyramidou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce