Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Celý život aktivně sportuji, nechci skončit kvůli vysokému tlaku

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 27793x )

Radim (47 let) je sportovec, který by bez pravidelného pohybu nevydržel. Jak sám říká:" V poslední době to s mým výkonem nebylo nic moc. Chtěl jsem jen vědět, jestli patřím už do starého železa, nebo jestli se něco děje. Potíže s tlakem byly překvapením, ale nechtěl jsem, aby byly i důvodem, proč budu muset skončit s aktivním životem!" Naštěstí to nebylo zapotřebí...

shutterstock.com

Vytrvalostní sportovec Radim, 47 let

Dlouholetý sportovec, v mládí sportoval vrcholově, nyní rekreačně, ale stále velmi aktivně. Mezi jeho nejoblíbenější sporty patří cyklistika, běh, běh na lyžích. Týdně jim věnuje cca 15 hodin. Radim se zúčastňuje dlouhých běhů i běhů na lyžích, veteránských cyklistických závodů.

Potíže

Poslední dva roky si Radim postupně všímal, že jeho výkonnost rychle klesá. "Ještě před dvěma lety jsem utekl těm, kteří mi dnes výrazně ujíždějí… Navíc jsem nemohl přehlédnout, že mi občas nestačil dech a taky se při vyšší námaze objevil mírný tlak za hrudní kostí. Prostě jsem chtěl vědět, jak to se mnou vypadá – jestli nepatřím do starého železa," zdůvodňuje Radim své rozhodnutí nechat se vyšetřit na Klinice sportovní medicíny.

Vyšetření a diagnóza

Radim je sportovec na první pohled -svalnatý, šlachovitý. Vyšetření u něj zachytilo pouze jeden problém a to krevní tlak 160/105 - tedy výrazně zvýšený krevní tlak. Proto lékař udělal ještě echokardiografické vyšetření. I když bylo částečně zkresleno vysokým tlakem, prokázalo jen mírné ztluštění stěn levé komory srdeční - u sportovce ještě na hranici normy. Navíc testy odhalily lehkou poruchu diastolické funkce levé komory se zvýšenými plnícími tlaky. Laicky řečeno to znamená tužší stěnu levé komory a zhoršení plnění srdce krví. Na to, jakou to má příčinu, měl odpovědět zátěžový test.

Zátěžový test neukázal žádné patologické změny, pouze nižší spotřebu kyslíku, než lékaři u vytrvalostního sportovce očekávali – a také výrazný vzestup krevního tlaku během zátěže, tedy přetížení srdce.

Vzhledem k potížím bylo následně provedeno koronarografické vyšetření - vyšetření cév zásobujících srdce - se zcela normálním nálezem.

Doporučení a léčba

"Klient se stal pacientem a vybral si pokračovat v léčbě na naší klinice. Byla nejen nasazena terapie vysokého tlaku a tento postupně normalizován rovněž s normální tlakovou reakcí i při kontrolním zátěžovém testu, ale byla doporučena také úprava životosprávy, potravinové doplňky dle krevního rozboru," popisuje následnou léčbu MUDr. Radan Gocal, ředitel Kliniky sportovní medicíny.

Komentář lékaře

"Tento banální příběh s možná nudnou pointou chce ukázat na problematiku vysokého krevního tlaku . Radim totiž není rozhodně sám. S vysokým tlakem chodí mezi námi mnoho lidí, aniž by o tom věděli. Další pacienti o tom sice vědí, ale nechtějí se léčit, což je také velká chyba. Tento muž měl štěstí, není ohrožen mozkovou příhodou, infarktem, ale také má výrazně lepší kvalitu života než před zahájením léčby. Pacient se cítí se výrazně lépe, má lepší výkonnost a předpoklad, že to tak dlouho zůstane," tvrdí MUDr. Gocal.

Jak je na tom Radim nyní? "Po normalizaci krevního tlaku došlo velmi rychle k vymizení potíží, návratu výkonnosti do úrovně před několika léty a Radim opět získal radost ze života," uzavírá MUDr. Radan Gocal, ředitel Kliniky sportovní medicíny.

Je vysoký krevní tlak i vaším problémem? Podělte se s námi o své zkušenosti v diskusi nebo nám napište!

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jirka
1x

Dobrý den, co to znamená terapie vysokého tlaku? Z tohoto článku mi není jasné jak se tedy sportovec nakonec uzdravil a vrátil do formy.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypertenze (vysoký tlak)

Hypertenze, tedy vysoký krevní tlak, je nejčastějším onemocněním kardiovaskulární soustavy a ve vyšším věku postihuje skoro polovinu populace.

Samoměření krevního tlaku

Samoměřením krevního tlaku lze tlak zachytit v každodenních podmínkách. Ideální je provádět měření vždy jednou ráno a večer, přibližně ve stejnou dobu. Výsledky se poté i s užívanými léky zanesou do deníku.

Vysoký tlak - zvládnutelná hrozba

MUDr. Samuel Heller, II. interní klinika, 2. května 2002

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce