Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak na bolest hlavy?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 15099x )

Také někdy míváte pocit, že se vám hlava rozskočí na tisíce drobných kousků, že vám uvnitř buší parta permoníků a odmítá přestat, nemluvě o tom, že pobyt na denním světle vám dělá doslova mžitky před očima? Ano, tak vypadá bolest hlavy, která může leckdy přejít v pořádnou migrénu.

shutterstock.com

Bolesti hlavy jsou symptomem toho, že se v našem těle děje něco nesprávného, ať již z důvodu jiného závažného onemocnění, nebo pro to, že jsme jí tak trochu pomohli. Bolesti se dělí na tzv. primární, kdy jde o projev život neohrožujícího záchvatového ataku. Do této skupiny patří například migréna, tenzní bolesti hlavy apod. Podstatně horší jsou bolesti sekundární, které naznačují nějaký další zdravotní problém. Může se jednat například o cévní mozkovou příhodu, vysoký krevní tlak, meningitidu, ale také glaukomový záchvat, úraz hlavy apod.

Kdy je třeba zpozornět

Je jasné, že s každou bolestí hlavy nepoběžíte k doktorovi, přesto je třeba být ve střehu v případě, že vás první bolest hlavy postihne ve věku nad 40 let. Není radno si zahrávat ani s bolestí hlavy, které vznikne náhle a je velmi intenzivní. Jako problém se může ukázat i postupně se rozvíjející bolest, která se začne jevit jako atypická a nereaguje na běžnou léčbu. Bolest hlavy je třeba hlídat i u nemocných pacientů, kde může naznačovat zhoršení zdravotního stavu.

Peklo zvané migréna

Často lidé říkají, mám migrénu, byť se může jednat ,,pouze“ o větší bolest hlavy. Skutečná migréna vás totiž dokáže paralyzovat i na několik hodin, ne-li celý den a stejně jako se k nám leckdy plíží i pár dní, ještě dalších pár dní po záchvatu doznívá.

Obecně je migréna chronické onemocnění, které představují opakované silné bolesti hlavy. Ty často doprovází řada symptomů. Pro migrénu je typické to, že svým pulsujícím charakterem postihuje pouze polovinu hlavy a může trvat ,,pouhé“ dvě hodiny, ale také třeba tři dny. Zatímco s bolestí hlavy můžete jakžtakž fungovat, s migrénou to moc nejde. Kromě bolestí, jež navíc zhoršuje jakákoli fyzická aktivita, totiž postiženého člověka obvykle postihne i nevolnost, až zvracení, zvýšená citlivost na světlo, neboli fotofobie, ale také fonofobie, kdy vnímáme i upadnutí špendlíku na zem jako ránu kladivem. Někteří lidé navíc trpí i tzv. aurou, což je přechodná zraková, senzorická a motorická porucha předvídající nástup bolestí hlavy.    

Záchvat na 4 doby

Průběh migrény lze rozdělit do čtyř fází. Nástup záchvatu signalizuje fáze tzv. podromů. Ty trvají pár hodin, ale klidně i pár dní, než se migréna rozběhne na plno. Druhou fází je již zmíněná aura. Po ní nastává třetí etapa. Mluvíme o fázi bolesti, kdy nám migréna na určitou dobu nedovolí vystrčit z postele ani prst. Čtvrtou fází je už sice myšlen stav, kdy se vám uleví, ale na druhou stranu pociťujete značnou únavu. 

Co a kdo za to může?

Co se týká ,,normálních“ bolestí hlavy, jejich příčinou bývá nedostatečný pitný režim, nevhodná korekce brýlí, časté koukání do monitoru, nedostatek spánku, pohybu a čerstvého vzduchu apod. U některých jedinců může bolest hlavy vyvolat i změna tlaku související se změnou počasí. Pokud necháte výše uvedené důvody zajít daleko, mohou přejít až v migrénu. Tu ovšem vyvolá například i určitá potravina, nejčastěji čokoláda, ořechy, kakao, aromatické potraviny nebo červené víno. Migréna se ale může dostavit také po přemíře práce, a to jak psychické, tak fyzické. Spouštěčem bývá rovněž hluk, nedostatek spánku, ale také příliš mnoho spánku. S migrénou se mohou potýkat i dietáři, kterým v důsledku hladovění poklesne krevní cukr, případně lidé, jež mají potíže se zuby či s krční páteří.

Jak na bolest hlavy?

V první řadě byste se měli vyhýbat faktorům, které u vás vyvolávají bolest hlavy. Pomůže ale rovněž, pokud se celkově zaměříte na změnu svého životního stylu. Jestliže vás bolest přece jenom dostihne, pro začátek se doporučují obvyklá analgetika, která má člověk většinou v domácí lékárničce. Pravdou ale je, že pokud vás bolest hlavy trápí častěji, mohou vzniknout i potíže z nadužívání těchto léků.

Jako ideální řešení se tak jeví homeopatika, která nabízejí řadu možností pro různé specifické bolesti hlavy. MUDr. Jaroslav Čupera doporučuje na portálu Svět homeopatie.cz tyto nejčastěji užívané homeopatické léky:

Belladona – při pulsující bolesti hlavy s překrveným obličejem, zhoršuje ji hluk, světlo, napomáhá ticho a tma

Bryonia – silná bolest hlavy se nejčastěji objevuje v její levé části a doprovází ji nevolnost, zvracení a závrať hlavně při vstávání

Ignatia – specifická bolest hlavy, která vzniká ze smutku, ale také z potlačeného vzteku, zhoršuje se dalšími emocemi

Natrum muriaticum – vhodná pro bolesti připomínající bušení kladívka, obvykle začíná ráno a končí v pozdním odpoledni. Zhoršuje ji slunce a horko.

Nux Vomica – aplikujte při bolesti hlavy z přepracování, nadmíry kávy, alkoholu a přemíry bohaté stravy. Takto postižený jedinec navíc bývá z bolesti hlavy podrážděný. Příznakem bývá citlivost na světlo a pocit ucpaného nosu.

Staphysagria – vhodná pro bolesti hlavy, které vznikly následkem emocí, zejména při potlačeném a nevyjádřeném vzteku z ponížení

Iris versicolor – toto homeopatiku je vhodné pro tzv. víkendovou bolest hlavy vznikající po uvolnění ze stresu. Charakterizují ji bolesti v oblasti čela, předchází jim pocit rozmazaného vidění, mlhy před očima a pálení celého zažívacího traktu.

Úlevu může poskytnout i aromaterapie, levandule a máta uleví od bolesti i stresu, pokud se na bolesti hlavy podílí zánět paranasálních dutin, je vhodná inhalace s eukalyptem.

Pomoci ale může i akupresura, nácvik relaxačních technik a nebo taky prevence pravidelným vhodným tělesným cvičením.

Pokud se ale při bolesti hlavy objeví některý ze závažných doprovodných příznaků, jak je uvedeno výše, je nutné co nejdříve navštívit lékaře a nebo specialistu a pokud se bolesti hlavy objevují pravidelně a často, je vhodné cílené komplexní vyšetření u lékaře – homeopata, který najde odpovídající homeopatický lék.

Zdroj: Svět homeopatie.cz

Přečtěte si také

Chřipka a nachlazení – jak podpořit imunitu

Domácí lékárnička: Homeopatická

Když to přeženeme se cvičením

Využijte možnosti položit dotaz jednomu z předních homeopatů v ČR. Poradna Homeopatie.


komerční sdělení500x150_sedatif_2020_12_ordinace.cz.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Homeopatie
Partner rubriky Homeopatie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Nejčastější mýty o homeopatii

Homeopatií se dá léčit rakovina, při užívání homeopatik musíte zapomenout za žvýkačky a čištění zubů. To jsou některé z mýtů o homeopatii, které bychom rádi probrali.

Najděte si svého homeopata

Pokud potřebujete najít ve svém okolí cetrifikovaného homeopata, bude se vám hodit přehled těch, které garantuje Homeopatická lékařská asociace, čili Sdružení lékařů, praktikujících homeopatii.

Homeopatie: šetrná a účinná léčba bez vedlejších účinků

„Není to zázrak s okamžitým efektem, ale je bezpečná, bez vedlejších účinků a na některé nemoci zabírá zaručeně a velmi rychle,“ říká o homeopatii MUDr. Renáta Sikytová z Homeopatické ordinace v Dobřichovicích.

Homeopatie

Homeopatie je lékařská léčebná metoda založená na principu, že podobné se léčí podobným. Pacientovi je tedy podávána látka, zpracovaná speciálními homeopatickými postupy do homeopatického léku, která je-li podána zdravému jedinci, vyvolá u něj krátkodobě tytéž příznaky a potíže, jakými se projevuje pacientova choroba.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce