Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Rostou miminku zoubky? Jak mu ulevit od bolesti?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1162x )

Prořezávání zoubků je důležitým mezníkem ve fyzickém, ale i psychickém vývoji dítěte. První zoubky se obvykle klubou zhruba od šesti měsíců dítěte. Mnohdy je to však období plné neklidu, rozmrzelosti a nepříjemné bolesti, která může dítě zle potrápit. Lze ji tlumit pomocí volně prodejných analgetik speciálně určených přímo pro malé děti.

Dobrá rada
shutterstock.com
Zuby hrají důležitou roli – jejich hlavní funkcí je žvýkání. Nicméně ovlivňují rovněž výslovnost a přispívají k celkovému vzhledu a tvaru obličeje. V průběhu života se člověku vyvíjejí dvě sady zubů. První jsou zuby mléčné (celkem jich je 20), po jejich vypadání následně rostou zuby trvalé (těch je 32). Mléčné zuby se prořezávají zhruba do 3 let věku dítěte, trvalé zuby začínají růst kolem 6 let.

Prořezávání zubů probíhá obvykle v určitém pořadí. Jako první rostou první a druhé řezáky, následují první stoličky a posléze špičáky. Na závěr přichází druhé stoličky. Samozřejmě platí, že každé dítě je jiné, a proto se i v případě prořezávání zoubků mohou objevit individuální rozdíly. Nicméně většinou rostou nejprve zuby v dolní čelisti, až poté v horní. Zuby se prořezávají v párech, tedy současně pravý i levý zub. Zpravidla se tak děje dříve u dívek než u chlapců.

Jak se růst zoubků projevuje?

  • Dítě je mrzuté, pláče a špatně spí.
  • Dítě vyžaduje větší pozornost.
  • Velmi často dochází k nadměrnému slinění.
  • Dítě má tendenci strkat si do úst prsty, případně rozličné věci, například své hračky.
  • Dáseň kolem klubajícího se zubu je nateklá, měkká a tmavá.
  • Často se stane, že dítě ztratí chuť k jídlu a pozorujeme i zarudlou tvář v místě, kde se zoubek právě prořezává.
  • V neposlední řadě se u citlivějších jedinců vyskytnou i průjem nebo zvýšená teplota, která obvykle nepřechází v horečku, je tedy zpravidla nižší než 38 stupňů.

Jak miminku ulevit?

Pomoc z lékárny

Prořezávání zubů dítěte často provází nepříjemné stavy, nadměrné slinění a potřeba kousání do věcí, někdy i do lidí. Vyskytnout se mohou také bolesti doprovázené zvýšenou teplotou. Pokud se tyto příznaky u dítěte objeví, není třeba panikařit. Dnes již existují volně prodejné léky určené i pro ty nejmenší děti, které od obtíží dokáží ulevit,“ říká MUDr. Silvia Bajová, dětská lékařka z Nemocnice Na Homolce.

Na trhu je několik typů balzámů a gelů, které mají zklidňující účinky. Tyto přípravky se aplikují dle potřeby, a to pomocí gázy, žínky nebo prsťáčku, na které se nanese malé množství balzámu.

Speciální kousátko

Kromě léků na tlumení bolesti je vhodné dítěti pořídit kousátko. Jde o speciální neostré pomůcky v podobě zvířátek či různých tvarů, které při kousání tlačí na dáseň v místě prořezávajícího se zubu, čímž jednak mírní bolest a jednak pomáhají urychlit celý nepříjemný proces,“ dodává MUDr. Bajová. Kousátka s tekutinou uvnitř se mírně vychladí v lednici, tím pádem pak chladí a zklidňují překrvenou a podrážděnou dáseň dítěte. Kousátko však dětem dávejte jen do vyklubání prvního zubu. Později by totiž hrozilo, že dítě předmět prokousne a tekutinu uvnitř spolkne.
Podobně jako kousátko uleví od bolesti způsobené prořezávajícími se zuby i žvýkaní lehce předvařené tvrdší zeleniny, například mrkve nebo kedlubny. Stejně dobře poslouží i kousek kůrky od chleba,“ doporučuje MUDr. Bajová.

Úlevu dítku od bolesti a nám rodičům od trvalejšího pláče může přinést taky jemná masáž tvářiček, případně dásní.

Bolest můžete lépe zvládnout pomocí homeopatie

Lék volíme podle příznaků a podle toho, jak se miminko chová.

  • Chamomilla - růst zubů je velmi bolestivý, dítě nelze zklidnit, průjem, páchnoucí zelená stolice. Klidní se chováním.
  • Belladonna - vysoká horečka, zanícené dásně.
  • Calcarea carbonica - větší dítě, zimomřivé, potí se na hlavě, zuby rostou opožděně a pomalu, mívá vyrážky ze stresu, může se objevit kašel a zahleněné oční spojivky.
  • Apis mellifica - celkový neklid, vodnatě růžové oteklé dásně.
  • Phytolacca - dásně svědí, dítě hodně sliní, tiskne dásně k sobě.
  • Coffea cruda 15 C – velká citlivost na bolest s neklidem a obtížným tišením, bolest nepůsobí zuřivé stavy ale spíše ustrašenost, nespavost. Tento lék je na lékařský předpis.
  • Cina 15 C – zvýraznění potíží, které představují obraz léku Chamomilla, zuřivost, vadí vše okolo (i hračka, které se před chvílí dítko dožadovalo, po podání okamžitě letí do kouta).Tento lék je na lékařský předpis.
  • Rheum officinale 9 C – neklid a vztek při prořezávání zubů doprovázený kysele páchnoucími průjmy, kdy dítko pláče a křičí při každé stolici; zhoršení v noci. Tento lék je na lékařský předpis.

Nezapomínejme ani na velkého pomocníka při potížích s obtížnou denticí a tím je polykomponentní lék Camilia, který obsahuje již zmíněné homeopatické léky Chamomilla vulgaris, Phytolacca decandra a Rheum officinale. Nespornou výhodou tohoto léku je jeho léková a aplikační forma. Jedná se o jednodávkové ampule, které jsou určeny k jednorázovému podání.

O vhodném homeopatickém léku, ředění a dávkování se poraďte se svým lékařem - homeopatem.

Mohou se homeopatické léky kombinovat popř. s jinými léky na bolest?

Určitě ano. Pokud je potřeba, můžeme podávat analgetika či antipyretika podle doporučeného dávkování nezávisle na homeopatické pomoci i současně. 

O první zoubky dítěte je potřeba se starat stejně pečlivě jako o zuby stálé

Již od prvních zoubků je třeba dbát u děťátka na ústní hygienu. Nejmenším dětem musí zuby i dásně čistit rodiče, ideálně dvakrát denně pomocí navlhčeného kapesníku. S prvními zoubky přecházíme na prsťáček – gumový zubní kartáček, který se navléká na ukazováček. Zoubky je vhodné čistit drobnými krouživými pohyby. Odstraní se tak zbytky mléka a potravy obsahující cukry, čímž se zabrání vzniku časného zubního kazu. Prsťáčkem je možné i jemně masírovat dásně, a usnadnit tak prořezávání zubů. Čištění je vhodné provádět dvakrát denně, především pak večer před spaním. U starších dětí okolo 18 měsíců se již může použít dětský kartáček s trochou dětské zubní pasty. Kartáček musí být malý a měkký, aby nepoškodil zubní sklovinu a dáseň. Od předškolního věku si už děti čistí zuby samy, nicméně rodiče by na předškolní a mladší školní děti měli dohlížet a zoubky jim dočišťovat.

Inzerce
Zitenax_banner_500x150.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Péče o miminko
Partner rubriky Péče o miminko

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Zadeček

Každá maminka velice brzy po porodu pochopí, že nejdůležitější partie dětského tělíčka jsou bříško a zadeček. Je-li o ně náležitě postaráno, miminko nepláče a lze je kdykoli bez protestů odložit do postýlky. Pokud se péče o bříško nebo zadeček nedaří, miminko řve a není k utišení celé hodiny.

Maminky, kojte nejen kvůli miminku, ale i kvůli sobě!

Mateřské mléko je ideální stravou pro miminko, kojení je ale prospěšné i pro maminku. Oběma přináší okamžité i dlouhodobé zdravotní výhody a posiluje jejich vzájemný vztah.

První úsměv

Novorozenec přinesený z porodnice je krásný, avšak bez ducha. Neumí ještě ovládat mimické svaly. S nezúčastněným výrazem ve tváři spí, jí a pláče, občas vytvoří různé grimasy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce