Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak na zdravější pohyb i práci?

( Komerční prezentace | přečteno: 487x )

Dlouhé sezení v práci, ale i nesprávný způsob chůze a běhu zatěžuje naše tělo a přináší různé zdravotní komplikace. Jak si připravit ergonomické pracovní místo i pravidla zdravé chůze a běhu se dočtete v následujících řádcích.

shutterstock.com

Sedavé zaměstnání způsobuje zdravotní problémy

V současné době má velká většina z nás sedavé zaměstnání, celou pracovní dobu trávíme ve strnulé pozici, což způsobuje problémy s páteří, bolesti hlavy, svalové problémy i nadváhu nebo obezitu. Abychom těmto nepříjemným komplikacím předešli, měli bychom se zaměřit na to, aby naše pracoviště bylo z ergonomického hlediska správně vybavené a uspořádané. Také bychom neměli zapomínat na pravidelné přestávky. Je nezbytné udělat si každou hodinu alespoň pěti minutovou přestávku, projít se a pomalu udělat několik protahovacích cviků.

Ergonomické pracovní místo

Pracoviště bychom si měli vybavit kvalitním kancelářským stolem a židlí. Výběru i správnému nastavení stolu i židle je potřeba věnovat pozornost.

Kancelářská židle i relaxační míč

Kancelářská židle by měla být stabilní a pevná. Výšku sedáku si nastavíme tak, abychom při sezení měli pravý úhel v kyčlích i v kolenou, opěradlo by mělo podpírat bederní část páteře. Namáhaným zádovým svalům i páteři ulevíme, když budeme během pracovní doby střídat způsoby sezení. Výbornou variantou je sedět na relaxačním míči, nafukovacích čočkách nebo rehabilitačních klínech.

Správné parametry pracovního stolu

Výška pracovní desky by měla v závislosti na naší tělesné výšce být 72 až 75 cm, když máme ruce položené na stole, tak by předloktí a nadloktí mělo svírat pravý úhel. Ideálním řešením je mít v práci polohovací stůl, potom si můžeme nastavit výšku a sklon pracovní desky přesně podle našich potřeb. U nastavitelného stolu si navíc můžeme upravovat výšku pracovní desky pro práci vsedě i ve stoje. Pokud u práce stojíme, tak posilujeme náš hluboký stabilizační systém, jeho posílením zamezíme bolestem zad.

Monitor postavíme do vzdálenosti, která odpovídá délce naší paže. Výšku monitoru nastavíme tak, aby horní okraj byl těsně pod výškou našich očí. Dlouhodobá práce s myší přináší riziko vzniku syndromu karpálního tunelu. Když pracujeme s myší, tak bychom se zápěstím neměli dotýkat stolu, doporučuje se zápěstí podložit ergonomickou podložkou.

Zdravá chůze

Chůze je pro člověka nezbytným a přirozeným pohybem, který posiluje svaly a zlepšuje koordinaci pohybů. Aby pro nás byla chůze skutečně tak prospěšná, musíme chodit správně. Měli bychom chodit vzpřímeně, nehrbit se, nechodit s předsunutou hlavou, nedupat, nenašlapovat prudce přes patu ani přes špičku.

Pokud máme při chůzi nějaký zlozvyk, můžeme si přivodit různé zdravotní problémy – bolest hlavy a zad, problémy s páteří nebo brnění rukou. Nezdravá chůze může způsobit onemocnění Achillovy paty, propadlou nožní klenbu, ostruhy na patách i nadváhu. Jaká je cesta k odstranění špatných stereotypů při chůzi? Doporučuje se navštívit fyzioterapeuta, který naše zlozvyky rozpozná a poradí, jak je odstranit.

Kondiční chůze

Chůze je výbornou sportovní aktivitou, relaxací i způsobem, jak se zbavit nadbytečných kilogramů. Při chůzi se navíc pohybujeme venku a pobyt na čerstvém vzduchu je pro nás nenahraditelný. Chůze má velkou výhodu v tom, že každý z nás si rychlost, náročnost terénu i počet kilometrů může zvolit podle svých schopností a možností. Aby byla chůze příjemným pohybem, je potřeba pořídit si pohodlné sportovní oblečení a především kvalitní boty.

Nordic walking

Při plánování dovolené obvykle uvažujeme o tom, na jaké výlety se vydáme a pokud se chystáme na delší túry, měli bychom si přibalit trekingové hole. Chůzi s trekingovými holemi neboli nordic walking ocení především ti, kteří mají potíže s klouby, hole jsou oporou a při chůzi zvyšují stabilitu těla. Trekingové hole využijeme při turistice na horách, protože při sestupu snižují zátěž kloubů na nohou a při výstupu díky holím přenášíme zátěž na ruce i ramena a snižujeme tím namáhání nohou. S trekingovými holemi půjdeme lehčeji a svižněji a navíc zapojíme až 90 % svalů v těle.

Jak správně běhat

Stejně jako tomu je u chůze, tak i nesprávnou technikou běhu si můžeme přivodit zdravotní problémy. Při běhu bychom měli dodržovat několik základních pravidel – hlavu držíme vzpřímeně, ramena i ruce máme uvolněná, trup držíme v ose a našlapujeme středem chodidla.

Pokud jsme běžci-začátečnici, že začátku bychom měli kombinovat rychlou chůzi s krátkými úseky pomalého běhu. Postupně budeme úseky chůze zkracovat a běh prodlužovat a po nějakém čase chůzi vypustíme.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce