Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak poznáte, že se blíží menopauza?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4254x )

Menopauza u žen nejčastěji nastupuje kolem 45. roku. První příznaky se totiž mohou objevit šest až sedm let před poslední menstruací, jež podle statistik nastává průměrně kolem 51. roku života žen. Vše je ale velmi individuální, velkou roli zde sehrává genetika a životní styl.

shutterstock.com

Menopauza potká dříve či později každou ženu. Pro toto období je charakteristický postupný útlum funkce vaječníků. Dochází ke snížené produkce estrogenu a progesteronu, což jsou ženské pohlavních hormony. Avšak hlavním znakem menopauzy je ztráta menstruace. Tím pro ženy končí jejich plodné období. Menopauza se dostaví u každé ženy jindy a její projevy jsou také velmi individuální. U některé ženy je nepříjemných symptomů menopauzy minimum, jiná se potýká s mnoha. Menopauza probíhá většinou mezi 45-55 rokem věku. Některé ženy se začnou s projevy menopauzy potýkat krátce po čtyřicítce, u jiných k menopauze dochází třeba až kolem šedesátého roku věku. Nástup menopauzy ovlivňuje celá řada faktorů, především však genetické dispozice. Ženy mohou předpokládat, že menopauza se u nich objeví přibližně ve stejném věku jako se objevila u jejich matky.

Co za potížemi stojí?

V ženském těle dochází v období klimakteria k hormonálním změnám, vyhasíná funkce vaječníků, hormony se poté tvoří v menší míře v jiných tkáních. V souvislosti s tím dochází ke změnám ve všech dalších orgánech, které jsou na vaječníkové hormony citlivé, a takové receptory jsou překvapivě třeba i v oblasti trávicího systému, kůže a podobně.

V důsledku tohoto hormonálního úbytku dochází ke ztenčení sliznic močové trubice, močového měchýře, pochvy, tkáň je méně pružná, vzniká větší riziko poranění a zánětu, dostavují se pocity suchosti, pálení, řezání, bolestivého močení a bolesti při pohlavním styku, a to i při absenci zánětu.

Příznaky menopauzy jsou rozděleny do tří skupin

  • Mezi akutní změny patří návaly horka, pocení, nespavost, změny nálady a psychiky, bolesti hlavy, bušení srdce, žaludeční nevolnosti či zácpa.
  • Mezi střednědobé změny vyskytující se do 10 let od menopauzy patří suchost a ztenčení sliznice genitálů a s tím související vaginální dyskomfort, potíže při pohlavním styku, potíže s udržením moči nebo opakující se infekce močových cest.
  • Mezi dlouhodobé chronické změny patří osteoporóza a kardiovaskulární změny.

Některé ženy snášejí přechod těžce, je ale i mnoho žen, které projdou tímto obdobím s grácií a není na nich téměř poznat.

Změny, kterých si můžete všimnout

Nepravidelná menstruace

První signál, kdy žena pozná, že něco není v pořádku, je menstruace. Ta buď vynechává, nebo přijde později a je silná – to je známka, že začal „vypadávat“ gestagen, hormon takzvané druhé fáze menstruačního cyklu. Pokud začal váš menstruační cyklus vykazovat odchylky a jste ve věku, kdy by u vás menopauza mohla začít nastupovat, je pro vás nejlepší jít ihned ke svému gynekologovi. Ten na základě testu hormonálních hladin vyhodnotí, jak blízko menopauzy se nacházíte, a stanoví nejvhodnější léčbu. Ta může trvat pět let i déle. Záleží na tom, v jaké fázi menopauzy poprvé přijdete.

Návaly horka a noční pocení

Návaly horka a noční pocení patří mezi nejčastější symptomy. Problémy s regulací teploty trpí podle americké studie North American Menopause Society až 75 % všech žen v přechodu. Může za to snížená produkce hormonů estrogenu a progesteronu a nerovnováha v hypothalamu. Právě nerovnováha v našem mezimozku, který je zodpovědný za regulaci tělesné teploty, způsobuje výkyvy a nepříjemné vlny horkosti.

Nejde o problémy, které by ženu přímo ohrožovaly na zdraví či životě, ale statistiky ukazují, že až ve 25% případů mohou být tak silné, že znemožňují běžný život. Návaly horka přicházejí v různé intenzitě i četnosti a trvají od pár vteřin do půl hodiny.

Potíže se spánkem

Dalším častým problémem je nespavost, se kterou se v klimakteriu setkává až polovina žen. Potíže s usínáním a opakované časté buzení vedou ke zvýšené únavě během dne. Potíže s nespavostí samozřejmě zhoršují i návaly a pocení, které se dostavují nejen během dne, ale i během noci.

Změny nálad

Za změny nálad může hormon estrogen, jehož úkolem je v mozku blokovat odbourávání serotoninu - neboli hormonu štěstí. Pokud tedy dojde k poklesu estrogenu, do těla se vlévá velké množství serotoninu, což způsobuje naši přecitlivělost. Zároveň dochází ke změnám i v nadledvinkách, což podporuje přecitlivělost na stresové hormony, to pak zvyšuje náchylnost k úzkostem a záchvatům paniky. Naopak nízká hladina serotoninu v krvi zas náladu ženy proměňuje ve hněv a vztek. Hormonální nerovnováhu může vyvolat i negativní myšlení, které velmi ovlivňuje sebevědomí. Žena si tak obvykle přestane věřit a začne vnímat jen své slabé stránky a vlastní selhání.

Zhoršená paměť

Muži i ženy mohou během středního věku mít menší výpadky paměti: může se jednat o výpadky slovní zásoby, zapomínání, ale i např. o ztrátu klíčů od auta. Obvykle to není žádný velký problém. Zapomnětlivost může pramenit nejen z menopauzy, ale také ze stresu. 

Ztráta libida

Některé ženy říkají, že mají menší zájem o sex nebo mají potíže s vzrušením, jiné ženy si naopak užívají sexu více a cítí se svobodnější, protože se nemusí starat o věci, jako je strach z otěhotnění.

Problémy v intimní oblasti mohou úzce souviset také s psychickou nepohodou, s níž se dá úspěšně bojovat. Některé ženy rovněž trápí suchá sliznice v pochvě, proto může být styk bolestivý, anebo se objevuje svědění či pálení. Neváhejte se s těmito potížemi svěřit gynekologovi a otevřeně o nich mluvit i se svým partnerem. Vyhraďte si dostatek času na předehru a pomůže i používání lubrikačního gelu, který zajistí dostatečnou vaginální vlhkost.

Suché sliznice

Snížení přirozené vlhkosti sliznice může postihnout rovněž oblast očí, kde dochází k vysychání slzných žláz nebo poškození rohovky. Tato obtíž se nejčastěji projevuje pocitem písku v očích. Podobně postižen bývá též hrtan, hltan nebo nos, zde v podobě suché rýmy.

Častější močení

S nedostatkem estrogenů souvisí také intenzivnější potřeba močení. Ta bývá doprovázena silným nutkáním, častým nočním močením, urgentním únikem moči či bolestmi při močení. 

Fyzické změny

Některé ženy během menopauzy přibírají na váze. Ženský pohlavní hormon estragon v těle urychluje metabolismus, takže jeho ubývání spojené s klimakteriem se může u některých žen projevit nárůstem kil a to zejména v oblasti břicha a boků. Mohou se objevit i problémy, jako jsou ztuhlé klouby a jejich bolest. Pohyb se tak může zdát být trochu těžší. Je důležité zůstat aktivní. 

Upravte své stravovací návyky, jezte menší porce, zato častěji, a do jídelníčku zařaďte dostatek zeleniny, ovoce, luštěnin, ryb, celozrnných obilovin... Aby vám neubývala svalová hmota, myslete také na příjem bílkovin, které najdete například v mléčných výrobcích jako je tvaroh či v libovém masu. Zároveň nezapomínejte na pravidelný pohyb. A naopak se vyhněte drastickým dietám, které mohou způsobit jojo efekt.

Při snížení produkce ženského hormonu dochází i k vyšší tvorbě vrásek na kůži, nadměrnému úbytku vlasů, zhoršuje se též kvalita nehtů.

Všechny tyto projevy jsou poměrně dobře pozorovatelné, vedle nich ovšem existují i další, skrytější a také vážnější. Mezi nebezpečné chronické příznaky přechodu, které se často označují jako metabolický klimakterický syndrom, patří například zvýšené riziko vzniku osteoporózy, aterosklerózy, infarktu myokardu nebo centrální mozkové příhody. V reprodukčním věku byly ženy před těmito riziky chráněny vyšší hladinou estrogenu. S jeho úbytkem však dochází k oslabení této ochranné funkce a kupříkladu riziko srdečně-cévních onemocnění se tak dostává na přibližně stejnou úroveň, jako je tomu u mužů.

Kdy navštívit lékaře?

Vyšetření lékařem by mělo následovat co nejdříve od vyskytnutí prvních příznaků. Odborník totiž musí vyloučit i jiné příčiny. Těmi by mohly být třeba porucha funkce štítné žlázy nebo cukrovka. Zda žena skutečně prochází obdobím přechodu, jí pomůže zjistit také volně prodejný test na menopauzu, který probíhající klimakterium pozná na základě zvýšené hladiny FSH v moči. Jen test ale nestačí. Návštěva lékaře je i přesto nutná. A stejně tak i pravidelné kontroly. To, že žena nemenstruuje, totiž neznamená, že se jí netýkají gynekologická onemocnění.

Diagnostika menopauzy a premenopauzy

Menopauza je určena na základě krevního vyšetření, při kterém se stanovuje hladina hormonu FSH. Dále lze menopauzu diagnostikovat roční absencí menstruačního cyklu. Premenopauza se může projevit nepravidelným cyklem či vegetativními příznaky jako jsou návaly, pocení, nespavost, atd. V takovém případě si žena může koupit volně prodejný test ke stanovení premenopauzy. Test detekuje hladinu FSH z moči. Pozitivně reaguje na hladinu vyšší než 25 IU/l, což je hodnota premenopauzální.

Jak bojovat s příznaky menopauzy

V boji s příznaky menopauzy vždy funguje změna či úprava životního stylu. S návaly horka a pocením, ale také s psychickým stavem, únavou či přibíráním na váze se vyrovnáte nejlépe úpravou jídelníčku. Měla byste omezit silně kořeněná jídla, cukr, sůl, kávu a alkohol, a naopak zařadit více potravin s vysokým obsahem vápníku a železa, ale také fytoestrogenů – rostlinných hormonů, které mají podobnou strukturu jako ženské pohlavní hormony. Nejbohatěji jsou fytoestrogeny zastoupeny v červeném jeteli, sóji nebo kanadských brusinkách. Jsou rovněž obsaženy v doplňcích stravy. Fytoestrogeny společně s dalšími vitamíny a minerály pomáhají také na snížené libido, při vaginální suchosti zase pomohou čípky s kyselinou hyaluronovou nebo vhodný lubrikant.

Prevencí obávané osteoporózy je zvýšený příjem vápníku, vitamínu D či vitamínu K2, a zejména vhodná a pravidelná fyzická aktivita, v případě kuřaček rovněž skoncování s kouřením.

Hormonální terapie není vhodná pro všechny

Léčba klimakterických potíží (akutního klimakterického syndromu) pod vedením lékaře nabízí několik možností, a to hormonální terapii, kombinovanou hormonální antikoncepci, lokální estrogenní léčbu nebo nehormonální farmakoterapii. 

Hormonální terapie je nejúčinnější léčba akutního klimakterického syndromu, při časném podání brání rozvoji aterosklerózy a osteoporózy. 

Kombinovaná hormonální antikoncepce také účinně ovlivňuje potíže akutního klimakterického syndromu, brání nadměrnému odbourávání kostní hmoty, snižuje riziko zhoubného nádoru vaječníku a sliznice děložní. 

Lokální estrogenní léčba je bezpečná i pro ženy, které nemohou užívat systémovou hormonální léčbu, působí výhradně lokálně a může zcela vyléčit z atrofie pochvy a pomoci léčit potíže s udržením moči. 

Nehormonální farmakoterapie využívá k odbourání akutních potíží léky, které jsou primárně určeny k léčbě jiných nemocnění. Léčbu je nutné nasazovat vždy individuálně po zhodnocení všech pro (výhod) a proti (kontraindikací). Indikace a výběr léčby patří jednoznačně do rukou lékaře.

Substituční terapie prošla v posledních deseti až dvaceti letech proměnou. Přesto lékaři doporučují, aby se k ní přistupovalo individuálně. Svou roli má, některým ženám může významně pomoci, ale rozhodně není vhodná pro všechny.

Zdroj: webmd.com

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Osteoporóza

Osteoporóza je syndrom, provázející řadu onemocnění nebo se vyskytuje samostatně. Je definovaná úbytkem kostní hmoty, strukturálními změnami kostní tkáně a zvýšenou náklonností ke zlomeninám, které jsou její hlavní komplikací.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce