Jak poznat skutečného odborníka na hubnutí

Pokud máte ve svém okolí někoho, kdo řešil podobný problém, nechte si poradit. I zde platí, že reference a osobní zkušenosti jsou tím nejlepším měřítkem.

Dále si ověřte znalosti konkrétního poradce, ke kterému se chystáte. Ideální je vysokoškolské vzdělání se zaměřením na výživu a potraviny, častěji je to však jen nějaký výživový kurz, u kterého se na první pohled jen těžko hodnotí jeho kvalita.

Nejvíce se toho samozřejmě pozná přímo při osobním kontaktu s poradcem. Proto se o nějaké případné dlouhodobé spolupráci rozhodujte vždy až po vašem prvním setkání, které vám už leccos napoví.

Správný výživový poradce vám musí věnovat dostatečně dlouhou dobu, aby získal potřebné informace o vašich návycích a byl schopný identifikovat problém a navrhnout řešení. Měl by vás také správně motivovat a zohlednit i vaši osobnost a psychologické hledisko.

Výživový poradce by neměl nabízet doplňky stravy ani slibovat zázraky


Kvalitní poradce by vás určitě neměl jen odbýt vyplněním nějakého dotazníku a poslat vás domů s přesně předepsaným jídelníčkem a taškou plnou nakoupených doplňků. Pokud vám naopak takový člověk začne nutit za každou cenu doplňky stravy s tvrzením, že je nutně pro svůj život a hubnutí potřebujete, zbystřete! 

Pro zdravého člověka je většinou dostačující pestrá strava a pokud má určitý zdravotní problém, tak by mu měl doplňky, resp. léky doporučit lékař na základě jeho osobní diagnózy.

Výživový poradce by měl vždy doporučovat především pestrou stravu, neuchylovat se k jednostranným dietám a nedoporučovat hladovky ani jiné radikální diety či módní trendy.

Naopak by vám měl říct takové nepříjemné věci jako to, že nesmíte čekat zázraky po pár dnech.

Co by v poradenství rozhodně nemělo chybět?


Nejčastěji lidé k výživovému poradci přicházejí se snahou zhubnout. Obézní však často nejedí z hladu, ale spouštěčem pro jídlo jsou jiné podněty (stres, pohoda, toxické prostředí - velké porce, reklamy apod.), a proto je třeba přistupovat k redukci váhy i z pohledu psychologického. Při každé návštěvě by s vámi měl poradce hovořit o tom, jak se cítíte, a přitom vás měřit a hlídat, zda skutečně děláte to, co máte. Někdy se z výživového poradce stává zároveň i psycholog, který vám může pomoci najít tu správnou motivaci a hlavně ji udržet. Hubnutí je jednodušší proces než následné udržení váhy a nového životního stylu.

Problém hubnutí není jen o znalostech, ale i o tom, jak převést teoretické vědomosti a znalosti do praktického života.

Využijte sílu skupiny

Velmi efektivní jsou v této oblasti skupinové kurzy hubnutí, které mají jeden důležitý aspekt, který jinde nenajdeme. A tím je společná podpora. Člověk je tvor společenský a je úžasné pozorovat, jak si lidé v kurzu dokáží navzájem pomoci, navzájem se podpořit, namotivovat a v neposlední řadě i navázat přátelství.

Zdroj: stob.cz
Společnost STOB nabízí již více než 30 let komplexní pomoc při hubnutí, kromě správné výživy a pohybu se zaměřuje především na psychiku při hubnutí.