Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak se nezbláznit o prázdninách – homeorady pro rodiče

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 663x )

Prázdniny jsou v plném proudu a letos snad více než v minulých letech na rodiče naplno dolehl stres z toho, jak skloubit volný čas dětí s domácími pracemi a pracovními povinnostmi. I zde homeopatika pomohou „nezbláznit se“.

shutterstock.com

Po několika měsících karantény a nuceného pobytu dětí doma a domácí výuky nastaly dětem vytoužené letní prázdniny. Dva měsíce volna, než opět nastanou nové školní povinnosti. Nicméně nejen prázdniny kladou na rodiče nemalé nároky, jak toto období zvládnout. Děti nechodí do školy, nejsou družiny, tábory nemají neomezenou kapacitu a ne každý má k dispozici rodiče či prarodiče schopné či ochotné se o děti postarat. Peníze se samy nevydělají, dovolené taky nejsou nekonečné a zaměstnavatelé nemusí mít plné pochopení pro to, že zaměstnanec chce či potřebuje být spíš doma než v práci. V některých provozech navíc může být i problém zkoordinovat dovolené jednotlivých pracovníků.

Takže pro mnohé pracující rodiče jsou prázdniny spojeny s mnoha stresy – jestli dostanu dovolenou v době, kdy chtějí („A proč třeba kolega ano a já ne?“), kdo z rodičů a kdy bude mít volno a bude se moci věnovat dětem apod. Nemluvě o dalších krizových momentech jako je organizace dovolené, odjezd, balení a vymýšlení programu, kterému se na dovolené chceme věnovat. Ne nadarmo některé statistiky ukazují, že v září se objevuje nejvíc žádostí o rozvod. V neposlední řadě to jsou otázky typu kolik času potomci mohou (a chtějí) trávit u televize, s tabletem, či s kamarády někde venku a jaké domácí práce jim lze přidělit.

Čtěte také: Slunce, léto a homeopatie

Jak se vyrovnat s prázdninovými stresy?

  • Buďte realisti – nečekejte, že děti budou přesně dodržovat čas vyměřený TV či tabletu a že budou přesně a s nadšením plnit uložené úkoly. Přecejen jsou prázdniny o vydechnutí z běžného kolotoče a odpočinku.
  • Dodržujte denní rutinu – je samozřejmě nutné vědět, kdo, kdy a kde se bude o děti starat, ale i pro děti je nutné udržet i o prázdninách určitý denní řád – hygiena, oblékání, udržování pořádku, čas jídla i rozumně nastavený čas odchodu do postele.
  • Buďte otevření změnám – vždycky se může něco pokazit, někdo například onemocnět či plánovanou aktivitu může zkazit počasí – program na prázdniny není tesaný do kamene – mějte v záloze nějaký „plán B“ – nebo prostě „vypněte“ a udělejte si také volný den bez nějakého „musím“.
  • Berte věci trochu s nadhledem – děti velmi dobře vycítí stres a napětí u rodičů a pak budou tyto pocity též sdílet. Někdy je potřeba nad problémy mávnout rukou a případně se zasmát, i sami sobě.

Čtěte také: Homeopatika, bez kterých se na dovolené neobejdete

Jak zaměstnat děti?

  • Dejte jim drobné vzdělávací úkoly a kontrolujte jejich splnění.
  • Povzbuzujte je ke čtení.
  • Svěřte jim určité vhodné domácí práce – např. úklid, mytí nádobí, nebo drobné práce na zahradě.
  • Vezměte je do muzea, udělejte si piknik někde venku, nebo si udělejte výlet do lesa. Společné aktivity a navíc ještě se vzdělávacím podtextem mohou být přínosem jak pro děti, tak i pro rodiče.

Čtěte také: Homeopatie na malé i větší bolístky

Homeopatická první pomoc

Když se objeví některý z výše zmíněných krizových momentů, je dobré mít v záloze tyto homeopatické léky (a případně i tzv. Bachovy krizové kapky – Rescue Remedy)

  • Kalium phosphoricum 30 C – je lékem tehdy, kdy máte sami svých starostí dost. Jste přepracovaní a přetažení, bolí vás hlava a vlastní úkoly vás vyčerpávají. Už jen něco přečíst je velmi náročné. Nálož dalších problémů a požadavků dětí (či partnera) jsou poslední kapkou, která vás vytočí, navzteká a zhorší bolest hlavy. Na druhou stranu, může to být lék i pro děti, které zvlášť o prázdninách tráví u televize či elektroniky spoustu času či ponocují a pak si stěžují na únavu a bolest hlavy.
  • Nux vomica 30 C – lék, který je vhodný především dominantním a workoholickým jedincům, kteří mají problém přijmout jiný názor. Jsou také přepracovaní, ale spíše proto, že chtějí, aby byli nejlepší. Chtějí, aby děti dodržovaly stanovené úkoly, nesnesou jiný názor než ten svůj. Snadno vybuchnou i na nepatrný podnět, případně neustále hledají chyby na studijních výsledcích dětí.
  • Lycopodium 30 C – preparát vhodný pro rodiče, kteří bývají benevolentní a někdy nepříliš důslední ve výchově – často tzv. přimhouří oko. Při špatných výsledcích se ale mění na vzteklé a dominantní osoby, které připomínají svoje vlastní dobré výsledky a dítěti neustále vyčítají jeho „neschopnost“.
  • Pulsatilla 30 C – pomáhá v situacích, kdy přemíra stresů a starostí vás prostě jen rozpláčou. Cítíte se osamělí, nešťastní a nepochopení a potřebujete především intenzivní podporu partnera, abyste to zvládli. Je to lék vhodný spíše pro citlivé ženy.
  • Ignatia amara 30 C – lék pro osoby či situace, kdy ze všech stresů (např. že se nikdo o děti nepostará a dovolenou vám taky nedají) se dostanete na emocionální „horskou dráhu“, kdy od smutku a deprese lítáte buď k záchvatům vzteku, nebo k záchvatům pláče. Na tělesné rovině je to stav, kdy vám vyschne v krku a máte v něm hroudu, která vám brání vyslovit jediné slůvko. Ve skutečnosti ale chcete plakat a být sami. Mlčíte, jen vzdycháte a jediné, co vám pomáhá, je zabavit se nějakou činností a na problémy prostě nemyslet.
  • Staphysagria 30 C – preparát uklidňující vztek a pocit nevděku z pošlapání všeho dobrého, co jste kdy a kde udělali. Že dovolenou zrovna dostal kolega, nebo že on měl slunečnou dovolenou a vy propršenou, případně když kamarádům hlídáte děti a když potřebujete, oni zrovna nemají čas. Zlost, která s vámi cloumá, nedáváte v první chvíli najevo. Pokud ji ventilujete, tak spíše skrytě, ale agresivně.
  • Aurum metallicum 30 C – přípravek pro rodiče, pro které prázdninové starosti a problémy se skloubením rodiny a práce představují naprosté fiasko a konec. To vede ke vzteku s rudým obličejem, ke křiku a výčitkám. K tomu se přidává vysoký tlak a bušení srdce se svíráním. Po vybouření na člověka dopadne deprese a pocit hluboké beznaděje.
  • Gelsemium sempervirens 30 C – přípravek pomáhající v případě, kdy se v důsledku stresu objeví paralýza s chvěním. Jste jako omámení, třesete se jednak vzteky a jednak obavami z toho, co se vlastně bude dít. V první chvíli ani nedovedete racionálně uvažovat a točí se vám hlava.

Příslušný lék v dávce 5 granulí můžete užít i několikrát denně, podle aktuálního stavu. Pokud se však situace v průběhu jednoho až dvou týdnů nelepší, pak je namístě vyhledat odbornou pomoc.

MUDr. Jaroslav Čupera

Lékař, homeopat
odborný garant www.svethomeopatie.cz

komerční sdělení500x150_sedatif_2020_12_ordinace.cz.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Homeopatie
Partner rubriky Homeopatie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Jsou homeopatika podvod?

Homeopatici na ni nedají dopustit, pediatři ji nezatracují a ostatní lékaři ji spíše neuznávají.

Nejčastější mýty o homeopatii

Homeopatií se dá léčit rakovina, při užívání homeopatik musíte zapomenout za žvýkačky a čištění zubů. To jsou některé z mýtů o homeopatii, které bychom rádi probrali.

Najděte si svého homeopata

Pokud potřebujete najít ve svém okolí cetrifikovaného homeopata, bude se vám hodit přehled těch, které garantuje Homeopatická lékařská asociace, čili Sdružení lékařů, praktikujících homeopatii.

Homeopatie: šetrná a účinná léčba bez vedlejších účinků

„Není to zázrak s okamžitým efektem, ale je bezpečná, bez vedlejších účinků a na některé nemoci zabírá zaručeně a velmi rychle,“ říká o homeopatii MUDr. Renáta Sikytová z Homeopatické ordinace v Dobřichovicích.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce