Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Slunce, léto a homeopatie

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2288x )

K létu patří sluníčko a také opalování. Ale je řada lidí, kterým může vystavení se slunečním paprskům přinášet spíše problémy, jako jsou například sluneční alergie, spálení kůže, úpal či úžeh. I na tyto problémy má homeopatie řešení.

shutterstock.com

Spálení sluncem

Špatně zvolený opalovací krém, jeho nedbalá aplikace, nebo nepoužití či dlouhé vystavení těla slunečním paprskům mohou vést ke vzniku popálení kůže. Většinou se tedy jedná o popáleninu I. stupně, kdy vidíme zarudnutí kůže, která je pálivá, bolí a svědí. Nicméně u velmi citlivých lidí může dojít i ke vzniku popálenin II. stupně, tedy ke stavům, kdy se na kůži objeví i puchýře vyplněné čirou tekutinou.

V těchto situacích volíme některý z těchto léků:

  • Apis mellifica 15 C – kůže je světle červená, bolesti jsou intenzivní, pálivé, s pocity píchání jakoby jehlami. Zlepšení přinese studený obklad.
  • Belladonna 9 C – kůže je červená a horká, vyloženě z ní sálá horkost. Postižený je velmi žíznivý a může mít i tepavé bolesti hlavy.
  • Cantharis 9 C – je to lék již pro popáleniny II. stupně s tvorbou různě rozsáhlých puchýřů, které obsahují čirou tekutinu.
  • Cuprum metallicum 9 C – lék na stavy, kdy po spálení sluníčkem se dostaví pocení a křeče, zlepšení všech potíží přinese doušek studené vody.

Příslušný lék podáváme zpočátku v 15-30 minutových intervalech až do zmírnění bolestí, pak intervaly prodloužíme až do podávání 3× denně. Při léčení popálenin vyvolaných sluncem nezapomínáme na dostatečný pitný režim a péči o kůži, lze použít například Dapis gel či Rescue gel, které rychle zklidní popálenou pokožku.

Čtěte také: Připravte pokožku na sluneční paprsky aneb jak na opalování bez rizika

Alergie na slunce

Do této kategorie patří řada potíží, jejichž společným jmenovatelem je vznik nepříjemné kožní reakce po oslunění. Může jít o nepřiměřeně intenzivní opálení až popálení, kopřivku, ekzém, někdy může vzniknout až těžká puchýřnatá dermatitida. V těchto případech se nejedná o pravou alergickou reakci, ale jde o projevy podobné alergii, na kterých se podílí jednak uvolněný histamin v pokožce a dále také tzv. volné radikály – agresivní molekuly, které dorážejí na buňky. Ty vznikají ve tkáních ozářených UV paprsky.

Základní homeopatické léky pro tyto potíže jsou následující:

  • Apis mellifica 15 C – lék již jednou zmíněný, jehož kožní projevy mohou zahrnovat i kopřivkové pupeny s charakteristikami popsanými výše,
  • Rhus toxicodendron 15 C – je indikován při vzniku skvrnité vyrážky, jež vzhledově lehce připomíná kůži leoparda, anebo se jedná o drobné puchýřky s čirou tekutinou. V tomto případě bolesti doprovází i intenzivní svědění, které se nezlepší škrábáním, ale paradoxně horkou sprchou.

Pro takto citlivé jedince ale existuje i prevence, kterou je vhodné začít podávat přibližně týden před rizikovým obdobím či cestou k moři.

Jedná se o následující léky:

  • Hypericum perforatum 15 C – lék pro lidi, kteří alergií na slunce trpí i v našem klimatickém pásmu, mají zvýšenou citlivost kůže na sluneční záření, kdy snadno dojde k jejímu spálení. Podáváme 1× denně 5 granulí a v době intenzivního slunečního svitu 2× denně 5 granulí.
  • Natrum muriaticum 15 C – hodí se především pro osoby, které kožními problémy vyvolanými sluncem trpívají zejména u moře a často jejich kožní potíže doprovází i opar a bolesti hlavy vyvolané osluněním. Ze slunce se cítí unavení a vyčerpaní. Alergie na slunce se projeví výsevem vyrážky, která svědí a pálí. Podáváme opět již asi týden před odjezdem na dovolenou u moře 1× denně 5 granulí, při pobytu u moře jej pak podáváme 2× denně.
  • Staphysagria 15 C – lék pro osoby, kterým se na slunci objeví vyrážka s puchýřky, které intenzivně svědí, svědění po poškrábání mění místo. Dávkování je obdobné jako u výše zmíněných přípravků.

MUDr. Jaroslav Čupera

Lékař, homeopat
odborný garant www.svethomeopatie.cz

komerční sdělení500x150_sedatif_2020_12_ordinace.cz.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Homeopatie
Partner rubriky Homeopatie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Zmůže homeopatie paradentózu?

Fungují homeopatika i na léčbu a prevenci paradentózy? To vám zodpoví odborník?

Nejčastější mýty o homeopatii

Homeopatií se dá léčit rakovina, při užívání homeopatik musíte zapomenout za žvýkačky a čištění zubů. To jsou některé z mýtů o homeopatii, které bychom rádi probrali.

Homeopatie: šetrná a účinná léčba bez vedlejších účinků

„Není to zázrak s okamžitým efektem, ale je bezpečná, bez vedlejších účinků a na některé nemoci zabírá zaručeně a velmi rychle,“ říká o homeopatii MUDr. Renáta Sikytová z Homeopatické ordinace v Dobřichovicích.

Homeopatie

Homeopatie je lékařská léčebná metoda založená na principu, že podobné se léčí podobným. Pacientovi je tedy podávána látka, zpracovaná speciálními homeopatickými postupy do homeopatického léku, která je-li podána zdravému jedinci, vyvolá u něj krátkodobě tytéž příznaky a potíže, jakými se projevuje pacientova choroba.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce