Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Připravte pokožku na sluneční paprsky aneb jak na opalování bez rizika

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 815x )

Ne nadarmo se říká „kam nechodí slunce, tam chodí lékař“. Slunce je zdrojem naší životní energie, dobré nálady a působí podpůrně na celý náš organizmus. Avšak jen do doby, kdy to nepřeženeme. Problém nastává, když ručička teploměru ukazuje 35 stupňů, zato moře je krásně osvěžující a my, vystresovaní a zvyklí na klimatizované místnosti, se vrháme do jeho vod. Předtím jsme se jen v rychlosti namazali krémem a už chytáme „bronz“. Vždyť za těch 10 dní musíme dohnat úplně vše, a nejlépe na celý rok dopředu.

shutterstock.com

Tak tento scénář zná snad každý z nás. Jenomže na nápor slunečních paprsků se musíme důkladně připravit. Nejdůležitější je obstarání kvalitního přípravku na slunění – ve formě krému, mléka, oleje nebo gelu. Je také důležité, aby tyto přípravky obsahovaly dostatečně vysoký filtr a chránily pokožku před škodlivými ultrafialovými paprsky (UVA a UVB). Ty totiž v podkoží vyvolávají záněty a v horším případě velmi bolestivé puchýřky.

Čtěte také: Užijte si slunce bez sluneční alergie 

Čeho si všímat u opalovacích přípravků

  • SPF (sun protection factor) faktoru
  • PPD (persistant pigment darkening) - vyjadřuje podíl ochrany UVA a UVB. Čím vyšší je PPD, tím lepší a kvalitnější je ochrana kůže před spálením, tvorbou pigmentových skvrn a poškozením. 
  • Úrovně ochrany před UVB zářením
  • Voděodolnosti (zahrnuje i odolnost proti pocení a proti setření ručníkem). Existují dvě úrovně voděodolnosti. Voděodolné přípravky musejí po dvakrát dvaceti minutách ve vodě vykazovat alespoň poloviční ochranný faktor než před koupáním. Vysoce voděodolné musejí tuto podmínku splnit i po čtyřikrát dvaceti minutách.
  • Filtru (alergici by si měli dávat pozor na chemické filtry)

Čtěte také: Na co si dát v létě pozor - hrozí úpal, přehřátí i poškození kůže

SPF neboli ochranný faktor

Při koupi opalovacího přípravku se většina z nás orientuje zejména podle výše ochranného faktoru (SPF). Co ale tato čísla říkají? SPF je faktor sluneční ochrany, jehož minimální hodnota je 6 a maximální možné označení je 50+. 
V praxi to znamená, že přípravek s faktorem 15 ochrání před UVB zářením z 93 %, krém s ochranou 30 odfiltruje 97 % UVB záření, přípravek s faktorem 50 pak 98 %. Nad SPF 50 se míra ochrany významně nezvyšuje, takové výrobky se proto mohou nazývat jen jako 50+. Nejnižší míru ochrany před sluncem poskytují přípravky s faktorem 6. Mléka a krémy s nižšími hodnotami již nelze označovat jako ochranné proti slunečnímu záření. Je také třeba mít na paměti, že přípravek na opalování, který lidské kůži zajistí stoprocentní ochranu proti ultrafialovému záření, neexistuje.

Jaký je rozdíl mezi opalovacími filtry

  • Chemický filtr - v opalovacím přípravku jsou jeho základem chemické substance, např. oxybenzon a benzofenon. Chrání před spálením, může ale někdy způsobit nežádoucí alergické reakce. Je účinný až po 20-30 minutách od nanesení.
  • Minerální (mechanický) filtr, je na rozdíl od chemických UV fitrů, videlný na pokožce pouhým okem, a to především díky svému obsahu minerálních látek. Tvoří jakousi clonu či štít, který odráží sluneční paprsky jako zrcadlo.  Na první pohled to nemusí vypadat pěkně, protože tento filtr nechává na kůži po nanesení bílé stopy, ale vhodnost pro alergiky a malé děti je příznivá. Zvlášť pro děti je vhodné dát v opalovacím přípravku přednost minerálnímu filtru před chemickým. Působí ihned po nanesení. 

UVA a UVB záření

UV záření je elektromagnetické záření člověku neviditelné, jehož přirozeným zdrojem je slunce. Známe:

  • UVA záření - je dlouhovlnné a považujeme ho za méně nebezpečné. Jde o většinu záření, které dopadá na zemský povrch. Je vhodné pro tvorbu vitamínu A a D. Proniká hlouběji do pokožky. 
  • UVB záření - je středněvlnné a způsobuje živým organismům akutní i chronické poškození kůže, působí v horní části kůže (epidermu) a aktivuje tam produkci melaninu. 

Poznejte svůj fototyp

Důležité je znát i svůj fototyp pokožky.  Rozeznáváme 4 základní typy, ale některé zdroje uvádí až 5 typů fototypů pokožky:

  • I - velmi světlá pokožka, zrzavé vlasy, často pihy, čas první expozice 5 - 10 min. Na dovolené v České republice vám budou stačit opalovací přípravky s SPF 20 a 30. K moři si ale zabalte krémy s SPF 20 až 50.
  • II - světlá pokožka i vlasy, čas první expozice 10 - 20 min. U nás vám postačí přípravky s SPF 20 až 25, k moři si pořiďte krémy s SPF 30 až 40.
  • III - středně světlá pokožka, tmavší vlasy, čas první expozice 20 - 30 min. V našich podmínkách bude pleti stačit krém s SPF 10 až 15. U moře používejte kosmetiku s SPF 20.
  • IV - tmavá pokožka, tmavé vlasy, čas první expozice 40 min. V našich podmínkách vám stačí lehčí ochrana s SPF 4 až 10. U moře použijte voděodolné přípravky s SPF 15 až 20.
  • V - velmi tmavá pokožka, tmavé vlasy, čas první expozice 90 min.

Zásady správného slunění

  1. Opalovací přípravky si nanášejte alespoň 20 minut před sluněním, obnovujte pravidelně po 2–3 hodinách nebo po koupání, zpocení atd. A to i v případě použití přípravků s vyšším faktorem. Zvláštní pozornost věnujte ošetření nosu, uší a nártů.
  2. Kojence před sluncem chráníme – do 6 měsíců věku by se neměli vystavovat přímému slunci vůbec; batolata do 2 let by se měla chránit oděvem a nevystavovat polednímu slunci. Starší děti by měly být mazány opalovacím krémem s faktorem 10–30, obnova krému by měla být častá. Nezapomeňte dětem dát pokrývku hlavy, vhodné jsou i sluneční brýle.
  3. Dodržujte dostatečný pitný režim – v průběhu opalování dbejte na pravidelný přísun tekutin. Vypít bychom měli alespoň 3 litry tekutin denně.
  4. Užíváte-li léky, nezapomeňte se informovat u svého lékaře, anebo lékárníka, některé z těchto léků nemohou zvyšovat citlivost na sluneční záření. Pozor při užívání hormonální antikoncepce (může způsobit hormonální pigmentace, tzv. melasma)
  5. Pokud možno, vyhýbejte se slunci v poledních hodinách, resp. mezi 11. až 14.hodinou, kdy je intenzita UV-B podílu nejvyšší. Citlivější lidé by neměli chodit na slunce v době od 10 do 15 hodin. Vyvarujte se aplikace parfémů na kůži.
  6. Nezapomínejte na odražené sluneční paprsky – pokud se koupeme ve vodě, působí na nás paprsky přímého slunce, ale i paprsky odražené od vodní hladiny. V bezpečí nejsme ani na souši. Bílé stěny domů fungují jako pomyslné zrcadlo, přes které se sluneční záření snadno odrazí. Je tedy důležité chránit se neustále.

Čtěte také: Spáleniny od slunce - jak je správně ošetřit


Proč nakupovat opalovací přípravky v lékárně

Obecně platí, že sluneční ochrana dermokosmetiky prodávaná v lékárně splňuje vyšší normy a standardy než kosmetika, která je prodávaná v drogeriích. Může se jednat o výšku zmiňovaného PPD, ale také přísnější regulace při výběru ingrediencí (alergie, tolerance na citliou pleť), organických a minerálních filtrů. Dermokosmetika podléhá přísnému testování a klinickým studiím. 

Zdroj: Lékárna.cz


Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Účinnost opalovacího krému

Je pravda, ze cim je ochranny slunecni faktor opalovacich kremů vyssi, tim dele trva, nez se krasne opalime?dekuji

Spáleniny od slunce

Dobrý den, chci se zeptat spálila jsem si od slunicka nohy, bricho, dekolt a ramena. Uz jsou tomu dva dny a porad to hrozne pali co mam pouzit aby se to uklidnilo zkousela jsem uz od Astrid krém po opalování a taky Pantenol a nic nepomáhá. Dekuji

Kombinace solária slunce

Nekde jsem cetla, ze by se nemelo navstevovat solarium a v brzke dobe slunit na slunci. Je to pravda, mohlo by to telu nejak uskodit? Diky

Vyrážka od slunce

Dobrý den, mám dva problemy které mě ted hrozěn trápí, po slunění se mi ted udělala menší červená vyrážka na místě , kam zasáhlo sluníčko,je to jako by červené, ale furt se někde z toho musim drbat a i v noci je to nepříjemné.Nikdy před tím se mi to nestalo a asi jsem to s tim sluněním přeháním.Prosim co ted s tim drbánim- tedy s tou vyrážkou??Další je problem ten, že taky s emi dělají ruzně pupínky v obslasti třísel, koupila jsem si ted bikiny veet duo, a zajímá mě, jesi nevíte jesi to s nim je bez problemů a jaké délky by měly chloupky dosáhnotu pro dálší depilaci??předem dkěuji za vaši odpověd!!

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce