Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jarní paprsky jsou pro pleť nebezpečnější než ty letní

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3458x )

Konečně jsme se dočkali prvních skutečně teplých dní. Lidé si ale neuvědomují, že právě v těchto dnech jsou sluneční paprsky nejagresivnější. Pokožka, která byla po celou zimu zahalená, je totiž mnohem citlivější, a pokud ji ze dne na den vystavíme přímému slunci, po patnácti až dvaceti minutách může dojít k jejímu spálení. Pocitově se může zdát, že slunce nemá takovou sílu jako v létě, ale opak je pravdou.

shutterstock.com

Příroda nám konečně dopřává pěkné a slunečné počasí. Všichny rádi konečně nastavíme tvář hřejivým paprskům, které nám dokážou dodat energii i dobrou náladu. Ačkoli víme, že opalování není pro naši pleť zdravé a způsobuje stárnutí, prvním paprskům málokdy odoláme, protože si myslíme, že slunce ještě není tak silné. Opak je ovšem pravdou. Právě tyto sluneční paprsky jsou totiž nejvíce zrádné a také nebezpečné pro kůži. Ta totiž nemá po zimě vybudovanou žádnou vlastní ochranu proti UV záření, jako je pigmentace nebo zesílení rohové vrstvy. Díky tomu může snadno dojít ke vzniku spálenin, jedincům s citlivou pokožkou se může na kůži objevit vyrážka, dochází ke zbytečnému stárnutí kůže, nebo dokonce ke zvýšenému riziku vzniku rakoviny kůže.

Je velmi důležité s jarním sluníčkem nakládat opatrně a s rozumem. Během prvních horkých dní tudíž na sluníčko choďte spíše pozvolna. V době mezi 11. a 15. hodinou, kdy slunce nejvíce pálí, raději zůstaňte ve stínu a dodržujte pitný režim. Pokud nutně na slunci být musíte, pak určitě nezapomínejte na pokrývky hlavy, sluneční brýle a samozřejmě krémy s ochranným faktorem. Záleží na individuálním fototypu, ale nemusíte se bát ani faktorů 20 a více.

Sluneční brýle nejsou jen módní doplněk

UV záření nemusí poškodit pouze vaši kůži, ale i zrak, a proto je třeba podobným problémům předcházet a chránit ho. Proto je vhodné si pořídit kvalitní sluneční brýle. Na ty bychom neměli zapomínat ani u dětí. Často se stává, že rodiče volí koupi levných brýlí ze stánku, nebo dokonce nedají svým dětem brýle žádné. Dětské brýle by měly mít 100% ochranu proti UV záření a co možná nejmenší propustnost světla. Měly by sedět co možná nejlépe na nose a za ušima. Budou tak chránit oči ze všech úhlů a děti si je navíc nebudou chtít sundávat a nebudou si stěžovat na nepohodlnost.

Pozor na melanom

Sluneční záření neobsahuje pouze UVA paprsky, které způsobují stárnutí pokožky, ale také UVB záření, které dokáže pokožku nepříjemně popálit. Nebezpečné je především jednorázové spálení pokožky. Každé spálení pokožce vadí. Následky se neprojeví hned, ale teprve po několika letech, kdy může dojít až ke vzniku melanomu. Proto se snažte takovému stavu příště vyvarovat.

Pokud už ale ke spálení dojde, ošetřete pokožku chladivými a ošetřujícími prostředky, ideálně s obsahem panthenolu. Následně je nezbytné vyhnout se dalšímu pobytu na slunci. Pokožku byste měli dobře hydratovat po každém slunění, jelikož to ji velmi vysušuje. Nezapomínejte tedy na péči po opalování a dostatek tekutin. To platí jak na jaře, tak i v létě.

Pokud dojde k těžkým popáleninám, pak jsou nezbytné protizánětlivé krémy či kortikoidy. Podobné problémy je pak rozumné konzultovat v lékárně, v nejlepším případě pak rovnou s lékařem či dermatologem.

Slunce může škodit, ale i pomáhat

Je důležité si na sluníčko dávat pozor, ovšem nevstupovat na něj je také chyba. Pomůže totiž se zahříváním kůže, a tím zlepší krevní oběh. Snižuje také stres, jelikož zvýší využití kyslíku tkáněmi, a tím dochází k lepšímu využití energie, což následně odstraňuje celkovou únavu. 

Snižuje také hladinu cholesterolu a stabilizuje cukr v krvi. Tento proces funguje tak, že slunce mění cholesterol a ergosterol v tukových žlázách pod kůží na vitamín D. Ten je velmi důležitý pro absorbci vápníků do kostí. Pro minimální denní dávku je třeba být denně alespoň 10 minut na slunci. 

Sluneční paprsky také výrazně posilují imunitní systém. Při pobytu na slunci se totiž zvyšuje aktivita bílých krvinek, zvyšuje se také produkce hormonu melatoninu, který pomáhá regulovat spánek. A v neposlední řadě se pobyt na slunci podílí na naší dobré náladě.

Alergie na slunce

Jarní sluníčko vám může pořádně zavařit, kromě spálené kůže se může vyskytnout také sluneční alergie neboli solární ekzém, vznikající v souvislosti s expozicí slunečnímu záření. Díky tomu, že se sluneční aktivita zvyšuje, ozónová vrstva slábne, lidí, které tato nepříjemná reakce postihne stále přibývá.

Zpravidla se první příznaky solárního ekzému objevují u dospívajících a mladých dospělých, výrazně převažují ženy. Je to reakce získaná, příčina není zcela objasněna, projevy recidivují, nejvíce s prvními slunečními paprsky na jaře. Předpokládá se pozdní imunologická reakce na neznámý antigen, který je aktivovaný nejčastěji UVA zářením.

Proč nám slunce ubližuje?

Je to jednoduché. Souvisí to se zvýšenou sluneční aktivitou a výrazným oslabením ozonové vrstvy. Právě díky ní je slunce mnohem agresivnější než dřív. Pozor bychom si měli dávat na první jarní sluneční paprsky, které bývají opravdu hodně zrádné. Intenzita slunečního záření je značná i přes to, že není velké teplo. Dá se říct, že problém nastává tehdy, vystavíme-li se nezvyklé dávce slunečního záření. Je  to stejné jako s otužováním, vždy bychom měli postupovat opatrně a postupně tak, aby si tělo mohlo zvyknout.

Příznaky sluneční alergie

Kožní příznaky (svědění, kopřivka, puchýřky) vznikají 24-96 hodin po oslunění. Toto onemocnění je představitelem tzv. oddáleného typu přecitlivělosti. Postižena bývá pouze osluněná kůže, ale obvykle je vynechán obličej. Červená ložiska se mohou objevit v celých plochách, nebo vystupují jako pupínky, či dokonce puchýřky, naplněné čirou tekutinou. Výsev se objevuje s odstupem několika hodin až dnů po vystavení kůže slunečnímu záření právě na odhalených místech: krk, dekolt, hřbety rukou.  Projevy výrazně svědí.

Kůže se postupně přizpůsobí vlivu slunečního záření a intenzita kožních projevů časem slábne.

Co nám pomůže, když se alergie na slunce objeví

Když už se vyrážka objeví, najděte v lékárničce volně prodejná antihistaminika (např. Zyrtec), která by měla zklidnit alergické reakce. Jejich užívání je vhodné až do vymizení vyrážky. Dále je vhodné ošetřovat také lokálně projevy na kůži. Pokud vyrážka mokvá, pomůže tekutý pudr nebo prostředky se zinkem. Jakmile vyrážka zaschne, pokožku promazáváme. Vyzkoušený je např. Bepanthen, který pokožku zklidní. Zároveň se snažíme předcházet vysoušení pokožky (mýdlo, chlor apod.). Postižená místa, která nepříjemně svědí se snažte neškrábat, což není vždy možné.

Další vystavování pokožky slunci je nevhodné, postižené oblasti mají být zakryté až do vymizení příznaků.

Prevence sluneční alergie

Alergii na slunce můžeme v některých případech předejít. Opravdu velmi důležité je postupné zvykání, tedy i pozvolné zvyšování délky pobytu na slunci. Pokud patříte k těm, kdo se před jarním sluníčkem musí spíš zahalit, zamiřte do lékárny. Beta karoten, vitamín E a C či lykopen vám mohou částečně pomoci. Užívání těchto přípravků může mít pozitivní efekt v rámci komplexní péče ve snaze předejít projevům sluneční alergie. Tyto antioxidanty jsou schopny částečně ochránit kůži před negativními vlivy slunečního záření.

Kvalitní opalovací přípravky tvoří základ prevence slunečních alergií

Obecně platí, že bychom měli vždy používat přípravky s vysokým ochranným faktorem. Existují i přípravky speciálně pro prevenci sluneční alergie. Pokud vás navíc trápí ekzém nebo k němu máte sklony, dávejte přednost hypoalergenním přípravkům. Osvědčené jsou ty na bázi fyzikálních filtrů (neobsahují ty chemické). Přípravek by si měl umět poradit jak s UVB, tak s UVA zářením. Na pokožku je třeba nanášet doporučené množství, aby byla filtrace dostatečná. Nezapomínejte na vhodné opalovací krémy ve slunečném dni ani před výlety na kole, inline bruslích, práci na zahradě nebo jen procházkou.

Při opalování dětské pokožky dáváme velký pozor. Krém s vysokým faktorem, klobouček a sluneční brýle jsou základ, bez kterého bychom je neměli pouštět ven.

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Průduškové astma

ASTMA je onemocnění, které bylo popisováno již ve středověku jako choroba nedostatkem dechu, nemoc se stíženým dechem. Dnes víme, že astma je onemocnění dýchacích cest, založené na podkladě chronického zánětu průdušek, který je spojen s projevy zvýšené citlivosti a zvýšené reaktivity průdušek a s projevy zúžení dýchacích cest ...

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Senná rýma

Senná rýma patří mezi alergická onemocnění. Postihuje nosní sliznici a oční spojivky.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce