Inzerce

Jak si užít vánoční svátky a nepřibrat?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4962x )

Blíží se doba Vánoc, čas hodování a pohody. Všude se line vůně cukroví a ostatních dobrot, kterým se nedá odolat. Jak si užít vánoční svátky tak, abychom si po Novém roce nestoupli na váhu a nezděsili se, kolik kilogramů se nám podařilo přibrat? Přinášíme vám pár rad a tipů, jak si vychutnat vánoční čas bez výčitek.

Zdravé stravování
Vánoce představují pro naši linii a životosprávu zátěžovou zkoušku. Na každém kroku na nás číhají bohatě prostřené stoly s cukrovím, dobrým jídlem a pitím. Čeho bychom se měli vyvarovat, abychom v lednu nemuseli shazovat přibraná kila?
„Nejdůležitější rada je, že neexistuje žádná nezdravá potravina, pouze její nezdravé množství, které lidé konzumují. Mé doporučení tedy zní: Jezte střídmě z pestrého stolu. Tímto byste se měli řídit jak v období vánočních svátků, ale také během celého roku, kdy je nutné dbát nejen na různorodost přijímaného jídla, ale i na jeho přiměřenost a energetickou vyváženost,“ říká Mgr. Kateřina Šimková, výživová poradkyně a odborná garantka společnosti Zdravé stravování.

I vánoční cukroví se dá pojmout zdravě

Důležité rozhodnutí přichází již na počátku, a to kolik a jaké cukroví hodláte letos upéct. Pokud se chcete zbavit českého návyku, který nás nutí připravit všeho nadmíru, upečte si 4 - 5 druhů vašeho oblíbeného cukroví. Jednak ušetříte čas a vyhnete se tak předvánočnímu stresu, ale především si vychutnáte své oblíbené kousky v přiměřeném množství a nebudete se přejídat. Myslet byste měli také na to, jaké druhy vánočního cukroví připravíte. Vyhněte se cukroví s krémovými a velice tučnými náplněmi, přednost dejte spíše cukroví, které je připravené z oříšků, sušeného ovoce či kvalitní čokolády. Abyste měli přehled, kolik cukroví za den zkonzumujete, připravte si jeho porci na talíř v rámci dopolední svačinky. Tak budete mít jeho množství pod kontrolou a předejdete zobání jen tak během dne. Bitvu s cukrovím můžete vyhrát i díky změně tradičních receptů, které obsahují velké množství tuku, cukru a bílé mouky.
„Při přípravě cukroví nahraďte bílou mouku moukou celozrnnou, špaldovou, pohankovou nebo žitnou, které jsou bohaté na vlákninu a další živiny. Uberte množství cukru nebo cukr nahraďte medem, stevií, javorovým či agáve sirupem. Tyto sladidla na rozdíl od rafinovaného cukru obsahují i prospěšné látky. Při pečení používejte kvalitní tuky, a to především rostlinné,“ radí Mgr. Kateřina Šimková.

Čtěte také: Co je horší: cukr nebo tuk?

Tradiční vánoční večeře dietněji

K štědrovečernímu menu neodmyslitelně patří smažený kapr s bramborovým salátem. Pokud se v průběhu roku stravujete vyváženě a správně, nemusíte se bát si toto tradiční jídlo s chutí dopřát. Chcete-li si však tuto vánoční pochoutku trochu odlehčit, máme pro vás pár tipů, jak se dá upravit zdravěji. Kapra nemusíte připravovat jen smaženého, ale můžete ho upéct v troubě, ugrilovat nebo připravit dušením, čímž docílíte snížení výrazného množství tuku v pokrmu. Tučnější majonézu v bramborovém salátu můžete nahradit bílým jogurtem vyšlehaným s pomazánkovým máslem nebo sýrem cottage. Kdo by se ale bez majonézy neobešel, může ji z poloviny nahradit bílým jogurtem.

Čtěte také: Ateroskleróza - nemoc (nejen) z blahobytu

Nepřehánějte to s alkoholem!

Vánoční čas je spojen s rodinnými sešlostmi, večírky a chvílemi, kdy konzumace alkoholu bývá mnohdy vyšší. Nezapomínejte, že kalorická hodnota alkoholu není zanedbatelná, proto i zde je vhodné myslet na střídmost. Pokud hubnete nebo si chcete hmotnost udržet, měli byste vybírat takový druh alkoholu, který je pro vás nejvíce vhodný. Příjem energie z alkoholu představuje tzv. prázdné kalorie, které mají pro organismus téměř nulový výživový přínos. Typické vánoční alkoholické nápoje, jako jsou svařené víno, punč a likéry, obsahují vysoké množství cukru. Připravujete-li si je doma, zkuste letos udělat méně sladkou variantu nebo se jim úplně vyhněte.
Ideálním druhem alkoholu je suché víno. To můžete kombinovat s minerální vodou, čímž se dříve zasytíte a vypijete alkoholu méně, než kdybyste pili pouze čisté víno. Na dalším stupínku je víno červené a poté šampaňské. Horší volbu představuje konzumace piva, které je vysokým zdrojem sacharidů. Nejméně vhodným výběrem je alkohol tvrdý, a to i míchaný se sladkými nápoji. Obě varianty jsou kalorickou bombou,“ uvádí Mgr. Kateřina Šimková.

Nevynechávejte jídlo a jezte vyváženě

Mezi vánoční tradice patří celodenní půst s odměnou v podobě zlatého prasátka. Z výživového hlediska tato tradice není příliš vhodná a měli byste se jí spíše vyvarovat. Po celodenním půstu toho večer sníte daleko více, než kdybyste se řídili pravidly zdravého stravování a jedli přiměřeně celý den. Pokud si chcete přes Vánoce zachovat svou váhu, měli byste se vyhnout přejídání. Obecně platí jíst 5 – 6x denně vyvážené chody. Snažte se jíst pravidelně, nevynechávat svačinky a nedělat si místo v žaludku na slavnostní večeři. Nezapomínejte jíst dostatek ovoce a zeleniny. Nejen, že jsou bohaté na vitaminy a minerální látky, ale také vás zasytí a nebudete mít potřebu tolik mlsat.

Využijte volný čas k pohybu

Pokud budete mít dostatek pohybu, nemusíte mít obavy z nadbytečných kil. Jednoduše řečeno, čím více se budete hýbat, tím více si můžete dopřávat. Využijte dnů volna ke společným aktivitám s rodinou či přáteli. Ke spálení přebytečných kalorií postačí každodenní svižná alespoň hodinová procházka. Můžete si však naplánovat bruslení, lyžování, běžkování a spoustu dalších aktivit. Dělejte cokoliv, co vás baví a z čeho máte radost. Při pohybu se vám vyplaví endorfiny, látky, které přispívají k dobré náladě. Kromě lepší psychické a fyzické kondice si bez výčitek vychutnáte všechny vánoční dobroty.

Tipy na zdravější štědrovečerní menu

Pečený kapr s koprovou zálivkou

 

  • 4 porce kapra
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1,5 lžíce nasekaného kopru
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl, pepř

Porce kapra umyjeme, osušíme, osolíme a položíme do zapékací misky. Jogurt smícháme s koprem, česnekem, pepřem a hořčicí. Jogurtovou zálivku nalijeme na kapra, zapékací misku zakryjeme alobalem a dáme péct do vyhřáté trouby na 190 °C asi na 35 minut. Před koncem pečení (cca 5 minut) odkryjeme alobal a necháme zapéct.

Bramborový salát trochu jinak

 

  • 500 g salátových brambor
  • 100 g hovězího vývaru
  • 20 g řepkového oleje
  • 1 kus nadrobno nakrájené šalotky
  • sekaná petrželka
  • 2 lžíce octa
  • sůl, pepř


Brambory ve slupce omyjeme a uvaříme ve vroucí osolené vodě. Vaříme je tak, aby měly pevnou konzistenci a nedrobily se. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Dáme je do mísy a přelijeme teplým hovězím vývarem. Přidáme olej, ocet, cibulku, petrželku, sůl, pepř a promícháme.

Zdroj: Zdravé stravování

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Inzerce

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.oscillococcinum.cz?utm_source=ordinace.cz&utm_medium=pr_clanek_10_2020&utm_campaign=oscillo_2020_rspoluprace

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 378 lidí

Mohlo by vás zajímat

Odborník radí: Ve zralém věku se dietám raději vyhněte

Po vánočním klidu a svátečním hodování volí mnoho lidí v prvních měsících nového roku raději půst s vidinou rychlého shození přebytečných kil. Těch se často zbavují nezdravou cestou bez ohledu na vlastní organismus.

Proč je pro někoho jídlo nebezpečné?

Každý dvacátý Čech se musí vzdát potraviny, která je pro jeho zdraví nevhodná. Jestliže neodolá, čekají ho nepříjemnosti.

Stárnutí je přirozený proces

Stárnutí je proces individuální, přirozený v pozdějších fázích průběhu lidského života, ale u každého probíhající různě rychle. Je důsledkem a projevem geneticky podmíněných procesů stárnutí všech systémů a tkání lidského těla, je spojeno také s řadou psychologických a sociálních změn. Stárnutí může ovlivnit životní styl, choroby a životní podmínky stárnoucího jedince, to znamená i sám senior nebo jeho blízcí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.