Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak si užít Velikonoce a nepřibrat

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 386x )

Během kalendářního roku se naskytne hned několik příležitostí, které nás přímo vybízejí ke zvýšené konzumaci jídla. A Velikonoce patří se svými beránky, mazanci a svátečními obědy mezi ně.

shutterstock.com

Letošní Velikonoce jsou vzhledem k situaci s koronavirem tak trochu specifické a pravděpodobně mnohem méně společenské. Po týdnech karantény a omezeného pohybu bude však o to důležitější zvládnout je bez zbytečného přejídání a následných výčitek svědomí, které příliš nepřidá naší fyzické ani psychické kondici.

Jedno vybočení z režimu nemusí nic znamenat

Sváteční chvíle jsme si bohužel zvykli spojovat především s velkým množstvím jídla a pití. Pro řadu lidí je pak velmi těžké v převeliké nabídce potravin, případně tlaku okolí, odolat a dostát svým předsevzetím.

Často pak podléháme takzvanému černobílému myšlení, které nás vede k úvahám, že pokud jednou porušíme to, co jsme si stanovili, je vše ztraceno. Jedno přejedení pak může přinést výčitky, pocity viny ze selhání a někdy může znamenat i to, že veškerou snahu o zhubnutí či udržování váhy vzdáme a vrátíme se zpět ke starým stravovacím návykům.

"Když už jsem snědla jeden plátek bábovky, můžu si dát rovnou další dva. Stejně už je hubnutí v tahu..." Nenechte se chytit do pasti černobílého myšlení!

A přesně tomuto úskalí černobílého myšlení je potřeba se vyvarovat. Pokud se vám i po dobu karantény dařilo mít hezký a vyvážený jídelníček, udržovat si stabilní váhu a třeba i zařadit nové zdravější návyky, vězte, že vám tuto snahu jednorázový výkyv nezkazí.

Připomeňme si, že pro přibrání 1 kg tukové tkáně je třeba přijmout navíc 25 až 30 000 kJ. Takové množství (tedy asi 30 000 kJ) odpovídá například jedné z těchto variant:

  • 2 kg mazance
  • 2 kg husy
  • 80 plátkům houskových knedlíků
  • 60 chlebíčkům s vaječným salátem

Přibírání na váze není způsobeno jednorázovým přejedením, ale tím, že svůj denní limit překračujeme dlouhodoběji a porušujeme tedy základní pravidlo o vyrovnaném příjmu a výdeji energie. Z tohoto hlediska je tedy lepší si Velikonoce v rozumné míře užít, vychutnat si sváteční dobroty a pak se opět bez výčitek vrátit do běžného režimu.

A jak si tedy Velikonoce užít, ale „nepřehnat to“? Zkuste se inspirovat následujícími radami.

Rady, jak si o Velikonocích rozumně „dopřát“ a nepřibrat

1. Nezakazujte si žádný druh jídla

Pokud si zakážeme něco, co nám chutná, je jasné, že nás bude stát spousta sil a přemáhání, abychom neochutnali. A pokud ochutnáme, může to v nás vyvolat myšlenky, že jsme slaboši, protože jsme nevydrželi. Takové situace pak často navodí stav, kdy si řekneme, že když už jsme hřešili, tak je všechno ztraceno a přejíme se.

2. Dodržujte jídelní režim

Je důležité jíst pravidelně tj. 3 – 5x denně menší porce a vyvarovat se mlsání a uždibování mezi jídly. Bude jistě lepší, pokud si dopřejeme některou z velikonočních sladkostí v přiměřeném množství k snídani nebo dopolední svačině, než abychom tyto pochoutky konzumovali jaksi navíc.

K Velikonocům zkrátka sladké pečivo patří a není třeba si ho zcela odepřít. Pokuste si ho dát v rozumném množství a zařadit do běžného jídelníčku například místo snídaně.

3. Co oči nevidí...

Nenechávejte jídlo, zejména sladkosti nebo slané pochutiny – brambůrky, tyčinky, arašídy a podobné, volně přístupné na stole. Zkrátka, upravte si domácí prostředí tak, aby zbytečně nelákalo ke zvýšené konzumaci jídla.

4. I sváteční jídlo lze připravit zdravěji

Uvědomte si, že i sváteční jídlo lze připravit velmi zdravě a zároveň i chutně. Nebojte se oživit jídelníček netradičními, ale méně kalorickými jídly. Téměř ke každé potravině lze nalézt nízkokaloričtější variantu. 

5. Zařaďte více zeleniny

Nedílnou součástí téměř každého pokrmu by se měla stát zelenina. Většina druhů má totiž velmi nízkou energetickou hodnotu a obsahuje, kromě potřebných minerálních látek a vitamínů, také velké množství vlákniny, která má příznivé účinky na funkci střev, a díky své schopnosti zvětšovat v trávícím traktu svůj objem dříve navozuje pocit nasycení. No a jen pomyslete na to, jak si z většího množství zeleniny bude libovat vaše imunita! :-)

6. Naučte se užít si menší množství jídla všímavě a na 100 %

Pamatujte, že požitek z jídla neroste s jeho množstvím - ba naopak! Pokud nedokážete odolat některým extrémně energeticky vydatným jídlům, která k Velikonocům neodmyslitelně patří, pak je dobré sníst takového pokrmu přiměřenou porci a po soustech si ji vychutnat. V tomto případě lze využít také metody JJP – tedy Jíst Jen Polovinu množství, které bychom snědli obvykle!

7. Alkohol jen s mírou

V období svátků se zvyšuje tendence ke konzumaci většího množství alkoholických nápojů. I alkoholické nápoje, stejně jako potraviny, dodávají našemu tělu energii a pokud je tedy konzumujeme ve větším množství, mohou i ony přispět k přibírání na váze. Avšak ani při snaze kontrolovat si svou tělesnou hmotnost či hubnout si alkohol v menším množství nemusíte upírat. Dejte přednost sklence suchého vína, které dodá do těla méně energie než destiláty či sladké likéry. Dobrou volbou je také nealkoholické pivo nebo vinný střik.

8. Když vybočíte z režimu, nevěste hlavu

Pokud nastane situace, že se přejíte, nevěste hlavu a především se zaměřte na to, aby toto jedno vnímané selhání nevedlo k dalšímu přejídání. Nikdo totiž není stoprocentní a špatná nálada či výčitky svědomí jsou příliš velkou cenou za pár stovek kilojoulů navíc. Podstatné je dokázat takové vybočení v následujících dnech vykompenzovat tím, že trochu snížíte energetický příjem a nebo zvýšíte výdej – tedy zařadíte více pohybové aktivity.

9. Nevzdávejte pohybovou aktivitu

Aktivně strávené jarní svátky jsou samozřejmě ideální variantou. Je nám jasné, že možnosti máme nyní omezené, svižnou procházku v lese či běh za městem nám ale nikdo nezakázal. Zařaďte také domácí cvičení. Na internetu najdete tisíce videí s různými pohybovými lekcemi, stačí si jen vybrat.

Přejeme vám ve zdraví prožité a pohodové velikonoční svátky!

Zdroj: stob.cz
Společnost STOB nabízí již více než 30 let komplexní pomoc při hubnutí, kromě správné výživy a pohybu se zaměřuje především na psychiku při hubnutí.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Zdravou výživou ke zdravé hmotnosti

V našem dnešním článku začneme hovořit o základních zásadách zdravé výživy a o tom, jakým způsobem si může každý vytvořit zdravý jídelniček podle svých jídelních zvyků. K lepšímu porozumění tohoto tématu se však musíme nejprve seznámit s důležitou pomůckou - potravinovou pyramidou.

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce