Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak správně odstranit klíště? Hlavně co nejdříve.

(10. srpna 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1001x )

Krásné počasí láká k tomu, abyste vyrazili ven a užili si přírodu. A tak většina z vás tráví svůj volný čas venku v přírodě. Pokud tomu tak je, velmi pravděpodobně se kontaktu s tímto roztočem nevyhnete. Klíště vás nemusí napadnout jenom v lese nebo na louce. Potkáte ho i v městských parcích a na zahradách. Účinnou ochranou proti klíšťatům je repelent, ale ani ten není stoprocentní. Jak se tedy zachovat, když si i přes všechna opatření přinesete klíště domů?

shutterstock.com

Klíšťat bychom se vůbec nemuseli obávat, pokud by nepřenášela závažná onemocnění. Jedná se zejména o lymskou nemoc, tj. boreliózu, a klíšťovou encefalitidu. Obě choroby jsou poměrně závažné, protože lze přehlédnout jejich počáteční stadia a ta pokročilá jsou těžko léčitelná. Klíšťata vás mohou nakazit ještě erlichiózou (napadá bílé krvinky a s nimi i imunitu), bartonellózou (onemocní hlavně majitelé koček), babeziózou (prvok, žijící v červených krvinkách) nebo rickettsiózou (přes chřipkové projevy může končit až zánětem plic, šokem a deliriem).

Klíšťata jsou aktivní většinou od března do října. Nejvyšší aktivita bývá během května, června a pak v září, což souvisí s vhodnými podmínkami, kterými jsou dostatečná teplota a vlhkost. Aktivitu klíšťat – tedy míru rizika – můžete zjistit na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu. Hlavním teritoriem klíšťat jsou listnaté a smíšené lesy. Setkat se s nimi ale můžeme i jinde – např. na zahrádkách, na loukách, v parcích, na březích řek a rybníků, okrajích lesních cest. Výrazně méně bývá klíšťat v jehličnatých lesích bez porostu a na prosluněných suchých místech.

Nejdůležitějším opatřením, díky kterému zredukujeme možnost nákazy klíšťovou encefalitidou či boreliózou na minimum a na které bychom proto nikdy neměli zapomenout, je pečlivá kontrola celého těla včetně vlasaté části pokaždé, když se vrátíme z přírody. Jestliže je totiž klíště odstraněno ještě tentýž den, kdy se přisálo, je podle odborníků riziko nákazy redukováno.

Co tedy dělat, pokud na sobě klíště objevím?

Jestliže není ještě přisáté, je dobré ho opatrně odstranit – nikdy se ho nepokoušejte rozmáčknout prsty, neboť se můžete potřísnit jeho krví a infikovat se i maličkou rankou na kůži.

Když už se přisaje

Zásadní pravidlo je, že klíště je třeba odstranit co nejdříve. Rychlé a správné odstranění klíštěte je velmi důležité pro snížení rizika přenosu infekce, je-li klíště infikované.

Na přisáté klíště v žádném případě nepoužívejte oleje či masti, které ho přidusí. Může totiž vyvrhnout obsah střev do rány, čímž se zvyšuje pravděpodobnost přenosu nákazy. Nejbezpečnější je odstranění klíštěte pomocí speciální plastové karty či háčku se zářezy, kterým se klíště nejdříve podebere a pomalu a vytrvale táhne – popřípadě mírně viklá, aniž by se klíště rozmáčklo a vytlačilo obsah střeva do rány. Někdy se ale stane, že je klíště opravdu velmi malé. V takovém případě se vezme vatová štětička, navlhčí se a klíště se vyviklá. Vytáčení po směru či proti směru hodinových ručiček nemá faktické opodstatnění. Místo zákusu předem i následně důkladně vydesinfikuje, aby nedošlo k rozvoji infekce. Nejvhodnější je aplikovat tekutý dezinfekční roztok, pokud není alergie na jod, tak například Jodisol nebo Betadine. Jestliže je klíště na špatně přístupném místě, je možno použít háček se zářezem. Pokud se klíště nedaří vyndat žádným z uvedených způsobů, pak nezbývá než použít ostrou pinzetu a klíště chytit těsně u kůže a vytrhnout. Použití gumových rukavic není nutné-pokud nemáme čerstvé oděrky či odřeniny, ale ruce bychom měli řádně umýt.

Vše potřebné na odstranění klíštěte zakoupíte na Lékárna.cz.

Co se stane, když se nepodaří vyndat klíště i s kusadly?

Ze samotných kusadel v ráně by přenos infekce hrozit neměl. Tělo by je mělo, stejně jako u zadřené třísky, postupně odstranit (vydrolí se či vyhnisají). I tak je samozřejmě nutno ranku po kusadlech pečlivě vydezinfikovat. Pokud se na místě objeví zarudlá boulička, která se dále nezvětšuje, není to příznak infekce, ale jen lokální reakce.

Zjistím, zda bylo "moje" klíště infikováno?

Pokud chcete zjistit, jestli bylo klíště  infikováno, vložte ho do igelitového sáčku a odešlete do laboratoře na vyšetření. Ne každé klíště je infikované, ale jsou místa, kde může být populace klíšťat promořenější. O míře nebezpečí se můžete informovat na nejbližší hygienické stanici. Podle statistik je každé třetí klíště infikováno lymeskou boreliózou, ale každé deváté přisátí zapříčinilo přenos této choroby na člověka. Zda budete infikováni a jak, to záleží i na délce přisátí – některé mikroorganismy přecházejí do krve během chvíle, jiné potřebují hodiny až dny.

Jestliže chcete klíště bezpečně zlikvidovat, spláchněte ho do záchodu.

Měsíc sledujte místo, kde jste měli klíště

Pokud k přisátí klíštěte dojde, vždy si poznamenejte datum do kalendáře, protože inkubační doba u onemocnění je různě dlouhá a za několik měsíců si už nevzpomenete. Následující dny raději prožijte v klidovém režimu. Pro podporu obranyschopnosti hodně odpočívejte, spěte, zdravě jezte a vyhněte se fyzické i psychické námaze. Pokud u sebe v následujících dnech zaznamenáte příznaky podobné chřipce nebo naleznete na své kůži červenou skvrnu, navštivte co nejdříve lékaře.

Nejméně měsíc je pak třeba místo přisátí důkladně sledovat – případnou reakci na kůži i svůj zdravotní stav. Pokud si nejste jisti, pak se vyplatí dojít na konzultaci k lékaři.

Hlavních zásady obrany proti přisátí klíštěte

Nesnadnější způsob, jak se vyhnout nakažení infikovaným klíštětem, je vyhnout se jeho přisátí.

  1. Při pohybu v přírodě noste vhodné oblečení - pevné boty, dlouhé kalhoty s gumou přes kotníkovou botu nebo nohavice zasunuté v ponožkách. Po hladkém materiálu klíšťata hůře vylezou a na světlém oblečení jsou lépe vidět. 
  2. Použijte repelent. K dispozici jsou jak repelenty s vysokým obsahem účinné látky DEET, které jsou vhodné pro častý a dlouhodobý pobyt v přírodě (rybáři, myslivci, outodoroví sportovci), tak repelenty s nízkým obsahem DEET nebo bez DEET, které jsou určené pro citlivou a dětskou pokožku. Repelenty obsahující účinou látku permethrin se aplikují pouze na oblečení, nepoužívejte je přímo na pokožku. Ošetřené oblečení nechte nejdříve oschnout. Na trhu je také řada přírodních produktů na bázi éterických olejů, které se svou silou vyrovnaní chemickým přípravkům. Účinná je citronella, která spolehlivě ochrání i před nepříjemnými komáry. Velký výběr repelentůpřírodních repelentů a repelentních náramků, které jsou k pokožce šetrné, naleznete na Lékárna.cz.
  3. Do přírody je vhodné s sebou nosit pinzetu na vyjmutí klíštěte a malou dezinfekci.
  4. Vyhněte se pohybu v hustém nízkém porostu smíšených lesů. Zdržovat byste se měli na zpevněných cestách.
  5. Svrchní oblečení svlékněte před vstupem do domu a řádně vyklepejte nebo raději vykartáčujte. Je možné ho také na minimálně 15 minut vložit do sušičky.
  6. Po návratu domů se důkladně prohlédněte a požádejte jinou osobu aby vám prohlédla místa, která sami nemůžete zkontrolovat. Klíšťata se zpravidla pohybují ve výšce 20 až 60 cm. Proto je u malých dětí najdeme zpravidla ve vlasech, u dospělých na nohou.
  7. Prevence je také užívání vitamínu B, kdy se sníží riziko, že se savý hmyz bude chtít přisát. Vitamíny B ve formě B-komplexu se užívá několik dní před pobytem v přírodě a toto opatření je vhodné například pro děti pobývající na táboře nebo turisty, kteří budou delší čas v přírodě.

Kdy jít k lékaři?

Pokud se s odstupem několika (4-14) dnů od přisátí objeví příznaky podobné chřipce (zvýšená teplota, bolest hlavy, bolest svalů, únava, malátnost), je vhodné vyhledat lékaře. Pokud se po přisátí objeví v průběhu 3-30 dnů zvětšující se zarudnutí v místě přisátí, které dosahuje velikosti minimálně 3cm, spíše více (desítky centimetrů), je nutné vyhledat okamžitě lékaře pro podezření na lymskou boreliózu.

K detekci boreliózy lze orientačně využít i domácí samotesty, které zakoupíte z pohodlí domova na Lékárna.cz.

Pokud potřebujete poradit s výběrem vhodných přípravků a nástrojů na vytahování klíšťat, obraťte se na lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Ve všední dny, v časech 18-22 hodin, zastihnete lékárníky i na online chatu. V ostatních časech můžete kontaktovat lékárníky na emailu - odpověď v tomto případě čekejte během následujících 24 hodin (v pracovní dny).. 

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Klíšťová encefalitida
Partner rubriky Klíšťová encefalitida

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Očkování a prevence klíšťové encefalitidy

Klíště obecné je parazit z řádu členovců, který po přisátí může na člověka přenést klíšťovou encefalitidu nebo lymeskou borreliózu. Nebezpečí nákazy lymskou boreliózou je asi desetkrát vyšší než u zánětu mozkových blan...

Klíšťová encefalitida

Člověk parazity nemá rád, ty co sají krev ještě méně a ty co při tom mohou způsobit vážné onemocnění již vůbec ne. Do této skupiny parazitů patří právě klíště.

Lumbální punkce

Lumbální punkce je vyšetření, při němž lékař odebírá z Vašeho páteřního kanálu mozkomíšní mok. Páteřní kanál je prostor mezi obratli, ve kterém je uložena mícha. Dá se říci, že v mozkomíšním moku „plave“. Mícha je od ostatních struktur v páteřním kanálu oddělená míšními obaly.

Nepřecházejte nemoci. Klid je víc než léky

Každá choroba je pro člověka zátěží. Organismus s ní musí bojovat a vynakládá na to spoustu energie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce