Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak určit glykemický index

(PhDr. Iva Málková | přečteno: 18099x )

Hodnoty GI se zjišťují experimentálně můžete je najít na internetu v článku Sacharidy a hubnutí nebo na www.istob.cz nebo v knize Obezita je realita. Pokud hodnotu GI nenaleznete, zkuste ji odhadnout.

shutterstock.com

Hodnoty GI se zjišťují experimentálně (můžete je najít na internetu v článku Sacharidy a hubnutí nebo na www.istob.cz nebo v knize Obezita je realita, Radioservis 2002). Pokud hodnotu GI nenaleznete, zkuste ji odhadnout podle následujících pravidel.

Jednoduché cukry

Čím vyšší je obsah jednoduchých cukrů, zejména glukozy, tím vyšší je hodnota GI (cukr do čaje, limonády). Čím vyšší je obsah polysacharidů - škrobů, tím nižší je hodnota GI. Zralé ovoce (např. banány) mají vyšší GI než nedozrálé a též se mění GI u téže potraviny v průběhu roku – podzimní dlouhodobě skladované ovoce má vyšší GI než letní.

Vzájemný poměr základních živin

Bílkoviny ani tuky nemají schopnost ovlivnit vylučování inzulinu. Hormon inzulin se tvoří ve slinivce břišní a je vylučován pod vlivem konzumace potravy s vyšším podílem cukrů. Hladina cukru by se měla pohybovat v určitém rozmezí a jakmile klesne pod kritickou hladinu, dojde k tzv. reaktivní hypoglykémii.

Glykemický index určité potraviny bude jiný, když ji sníme samotnou a jiný když ji nakombinujeme s dalšími potravinami. Přídavek tuku a bílkovin snižuje hodnotu GI. Tyto živiny obsažené v potravině nebo v pokrmu zpomalují vyprazdňování žaludku, a tudíž i následné vstřebávání cukru z požitého jídla. Je tedy výhodné kombinovat v rámci jednoho jídla potraviny obsahující sacharidy a potraviny bez sacharidů nebo s jejich malým obsahem (maso, ryby, sýry, vejce, mléčné výrobky, zelenina). Tím se glykemický index pokrmu sníží. Je tedy výhodnější sníst polovinu jablka a 50 g sýra než 2 jablka, je vhodnější konzumovat krajíček chleba s margarínem než dva krajíčky suché, i když energeicky to vyjde stejně, ale z hlediska glykemického indexu je rozdíl až 50 % .

Vláknina

Vláknina zpomaluje využití cukrů. Čím vyšší je obsah vlákniny, tím nižší je hodnota GI

Způsob zpracovaní potravy

Zpracování potraviny ovlivňuje hladinu GI. Čím více „drží potravina pohromadě“, tím hůře uvolňuje cukr do krve a GI je nižší. Čím je potravina více „ pufovaná“, rozvařená a více tepelně upravená, tím se GI zvyšuje.

Kyselost potravin

Kyseliny přítomné v potravině nebo přidané do pokrmu snižují GI, protože zpomalují vyprazdňování potraviny ze žaludku, čímž omezují rychlost vstřebání cukru. Tyto účinky má např. vinný ocet, citronová šťáva, salátové dresinky, kyselé ovoce apod. Stejný efekt mají i zakysané mléčné výrobky.

Velikost porce

Je výhodnější jíst častěji malé porce, protože tím samozřejmě jíme i menší porce cukru. 50 g potraviny s vysokým GI se blíží ke konzumaci 100 g potravin s nízkým GI.

Jak by tedy měl vypadat jídelníček?

Dnes je bohužel trend k hyperglykemické výživě. Často jsou podstatou stravy dnešního člověka jemně mleté obiloviny v podobě hamburgerů, baget a sendvičů, dále pomfrity, popcorn, sladké nápoje. Nestačí pouze počítat kalorie, je třeba brát v úvahu složení stravy, způsob přípravy, tepelné zpracování, množství vlákniny - to vše ovlivňuje glykemický index i stejné potraviny (např. kukuřice má GI 70, popcorn 85, brambory ve slupce mají GI 65, loupané 70, bramborová kaše 90 a brambory pečené v troubě nebo hranolky 95).

Kdo chce hubnout, měl by si vybírat převážně potraviny s GI do 30, pásmo potravin s GI 30-70 je prevencí nadváhy, v pásmu nad 70 již hrozí tloustnutí.

Základem jídelníčku by měl být tedy dostatečný příjem bílkovin z mléčných výrobků, ryb a drůbeže, dále kvalitní zdroje sacharidů s nízkým glykemickým indexem jako jsou luštěniny, zelenina a některé druhy ovoce, ale i dostatečný příjem tuků, zejména rostlinných a rybích.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Příjem a výdej energie

V minulém článku jsme došli jsme k závěru že tělesnou hmotnost ovlivňuje více faktorů. Dnes se zaměříme na to, jak naše tělo hospodaří s energií, kterou získáváme z potravin. Množstvi energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme v kaloriích (též v joulech - pozn. redakce).

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce