Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jaké plomby teď hradí pojišťovna?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4397x )

Od července 2018 prý došlo ke změnám ohledně zubních výplní. Z jakého materiálu jsou tedy plomby v současné době hrazeny?

Otázky a odpovědi
shutterstock.com

ODPOVĚĎ:

Od 1. července 2018 se podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/852 nesmí používat zubní amalgám při stomatologickém ošetření mléčných zubů, dětí mladších 15 let a těhotných či kojících žen, s výjimkou případů, kdy to zubní lékař považuje za naprosto nezbytné z důvodu specifických zdravotních potřeb dotčeného pacienta. Toto nařízení je v české legislativě zohledněno už od 1. ledna 2018, takže k 1. červenci k žádným změnám nedochází.

Čtěte také: Pozor na zubní kazy u dětí. Vznikají rychleji než u dospělých a chrup mohou doživotně poškodit.

V souvislosti s omezením používání amalgámových výplní ve stomatologii jsou s účinností od 1. ledna 2018 v příloze č. 1 zákona o veřejném zdravotním pojištění provedeny změny u úhrad výplní dočasných zubů a výplní stálých zubů u dětí do 15 let a u těhotných a kojících žen. U nich je při ošetření zubního kazu hrazeno použití skloionomerního cementu (v případě, kdy to není ze zdravotních důvodů možné, pak použití dózovaného amalgámu) a dále použití samopolymerujícího kompozita v rozsahu špičáků (tj. do trojek) včetně. Ostatní pojištěnci mají nadále z veřejného zdravotního pojištění hrazeny výplně z nedózovaného amalgámu v rozsahu celého chrupu, v rozsahu špičáků včetně jsou hrazena samopolymerující kompozita a u dětí do 18 let i fotokompozitní výplně.

Další omezení amalgámu ve stomatologii je ve zmíněném nařízení stanoveno od 1. 1. 2019 – bude možno používat už jen dózovaný (kapslový) amalgám. I tomu se bude muset česká legislativa přizpůsobit.

Čtěte také: Zubní kaz lze ošetřit i bez vrtačky

V současné době můžeme shrnout úhrady zubních výplní takto:

Výplň stálého zubu je obecně (tj. kromě níže uvedených případů) hrazena při použití nedózovaného amalgámu v rozsahu celého chrupu. Jde-li o výplň v rozsahu špičáků včetně, je hrazena při použití samopolymerujícího kompozita. Dětem do dovršení 18 let je v rozsahu špičáků včetně hrazena fotokompozitní výplň stálého zubu.

Při ošetření dočasných zubů (bez ohledu na věk pojištěnce a lokalizaci zubu) je výplň hrazena při použití skloionomerního cementu.

U těhotných a kojících žen je výplň hrazena při použití skloionomerního cementu v rozsahu celého chrupu. V úseku do trojek včetně pojišťovna hradí i výplně ze samopolymerujícího kompozita (ve věku do 18 let výplně fotokompozitní).

U dětí do dne dosažení 15 let věku je při ošetření zubního kazu nad rozsah špičáků včetně hrazena výplň při použití skloionomerního cementu. V rozsahu špičáků včetně je hrazena fotokompozitní výplň.

Není-li použití skloionomerního cementu v uvedených případech možné z hlediska zdravotního stavu pojištěnce, je z veřejného zdravotního pojištění hrazena výplň z dózovaného amalgámu, případně ze samopolymerujícího kompozita – ta ale pouze v rozsahu špičáků včetně.

Čtěte také: Zubní kámen. Jak ho odstranit?

Zdroj: www.vzp.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce