Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pozor na zubní kazy u dětí. Vznikají rychleji než u dospělých a chrup mohou doživotně poškodit.

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 15461x )

Zubní kaz je sice nejčastějším onemocněním chrupu, ale stomatologové se shodují, že správnou péčí o dutinu ústní mu lze zcela předejít. Navzdory tomu počet dětí s tímto onemocněním neustále roste. Podle údajů ze zubních ordinací dokonce každé druhé dítě ve věku šesti let trpí zubním kazem až na třetině chrupu a pouze necelých dvacet procent dětí v tomto věku má chrup zdravý. Proč je tomu tak, jak zubní kaz (nejen) u dětí vzniká a jak mu předcházet?

shutterstock.com

V  raném věku nesou odpovědnost za chrup dětí výhradně jejich rodiče – ti však mnohdy nevědí, jak se o zuby svých potomků správně starat. „Nejdůležitější pro zdravé zuby je správná péče v domácím prostředí a prevence,“ říká MDDr. Jakub Váša, stomatolog z Dentální kliniky Jan Stuchlík, a dodává:
„Tedy pečlivá ústní hygiena, kvalitní strava bez přemíry sladkostí a pravidelné návštěvy stomatologa.“

Čtěte také: Zubní kaz trápí více než 80 % populace. Jak vzniká a jak se mu bránit?

Právě důležitost prevence si ale rodiče často neuvědomují, protože na pravidelné prohlídky k zubnímu lékaři chodí jen 40 % dětí v předškolním věku.
„Rodiče si často myslí, že zkažené mléčné zuby je běžná věc, kterou není třeba řešit, protože tyto zoubky stejně vypadnou. To je ale velký omyl,“ varuje doktor Váša. Mléčné zuby jsou totiž klíčové pro vývoj zubů trvalých, například tím, že vytvářejí místo pro stálé zuby.
„Pokud se mléčný zub následkem kazu musí předčasně odstranit, mezera, která je vyhrazena pro stálý zub, se zužuje. Druhý zub pak nemá dostatek prostoru a prořezává se nepravidelně,“ vysvětluje stomatolog. Navíc pokud v zubu vznikne kaz, který není včas diagnostikován a ošetřen, je pravděpodobné, že infekce pronikne do zubního lůžka a nepříznivě ovlivní i ještě neprořezaný stálý chrup.

Čtěte také: Na mléčných zubech záleží!

První prohlídku u stomatologa by dítě mělo absolvovat hned s prvním prořezaným zubem, tedy přibližně v šesti měsících věku. Další návštěva je vhodná, když se objeví první stolička, a třetí po prořezání celého dočasného chrupu, tedy zhruba ve dvou letech věku dítěte. Pravidelné preventivní prohlídky by pak měly následovat každého půl roku, i proto, aby si dítě zvyklo na prostředí zubní ordinace.
„Dětské kazy se v zubu mohou šířit velmi rychle. Je proto důležité zachytit kaz v jeho počátku, kdy jej lze snadno ošetřit. Jakmile se zub musí hlouběji vrtat nebo dokonce trhat, je to i přes znecitlivění pro děti určité trauma a snadno u nich může vzniknout fobie ze zubaře, které se později budou jen obtížně zbavovat,“ upozorňuje Jakub Váša.

Čtěte také: Při úrazech zubů je důležitý čas

Kromě pravidelných preventivních prohlídek zubní lékaři považují za zásadní také každodenní pečlivou ústní hygienu v domácím prostředí.
„Čistý zub se jednoduše nezkazí,“ říká MDDr. Váša a upozorňuje na častou chybu v péči o dětský chrup:
„Rodiče mnohdy nechávají i malé děti čistit si zoubky samotné. Dítě si tak sice zvyká na přítomnost zubního kartáčku v ústech a rituál čištění, to ale bohužel nestačí. Malé dítě není schopné dostatečně odstranit zubní plak, což vede ke vzniku zubního kazu. Je proto důležité, aby předškolním dětem pomáhali s čištěním zubů rodiče a i u větších dětí, zhruba do deseti let, na čištění dohlíželi,“ zdůrazňuje doktor Váša.

Zuby je třeba čistit nejméně dvakrát denně, ráno po snídani a večer před spaním a poté už nic nejíst a pít jen vodu. Večerní hygiena by měla být důkladnější a u větších dětí, po uzavření mezizubních prostor, zahrnovat také čištění speciálním mezizubním kartáčkem. Nejdůležitější je právě mechanické čištění kartáčkem, které ze zubů odstraní plak. Zubní pasta je pouze pomůckou a děti by měly kvůli nižšímu obsahu fluoru používat pouze pasty určené dětem.
„Ze zubních kartáčků vyberte takový, který bude mít hodně měkká a hustě osázená vlákna na malé hlavě. Snažte se čistit každý zub ze všech stran a nezapomínejte ani na méně dostupná místa jako zadní zuby a místo za posledním zubem,“ doporučuje Jakub Váša.

Tipy pro zdravé dětské zuby:

  • Pečlivé čištění správnou technikou je nejdůležitější
  • Nezapomínejte na pravidelné zubní prohlídky dvakrát ročně
  • Čistit dětem chrup začnete hned s prvním prořezaným zoubkem
  • V noci dětem nepodávejte sladké nápoje a jejich konzumaci omezte i přes den
  • Když už dítěti občas dáte sladkosti, lepší než jejich postupné „ujídání“ v průběhu celého dne je nárazová konzumace (a v ideálním případě pak zuby vyčistit)
  • V žádném případě neolizujte dudlík nebo lžičku dítěte – bakterie přenesené z úst dospělého mohou v těch dětských rychle napáchat škodu 
  • Pozor na noční kojení u batolat. I v mléce jsou obsaženy cukry a časté noční kojení může způsobit rozsáhlé kazy už velmi brzo. Ideální je po nočním kojení zuby dítěti otřít například vlhkou gázou.

Zdroj: www.drstuchlik.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce