Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jaké způsoby chirurgické léčby hemoroidů hradí pojišťovna

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4880x )

Jaké způsoby chirurgické léčby hemoroidů existují a co z toho hradí pojišťovna?

shutterstock.com

Chirurgických metod ošetření hemoroidů je více a s tím souvisí skutečnost, že ani jedna metoda není univerzálně „ta pravá“. Jejich použití závisí na rozsahu postižení – velikosti uzlů, přítomnosti komplikací ve smyslu trombotizace, zánětu, prolapsu apod. Záleží samozřejmě i na celkovém stavu pacienta a také na praxi a vybavení konkrétního pracoviště. Výběr vhodné metody, a to ve spolupráci s pacientem a na základě jeho dostatečné informovanosti, je vždy předmětem vstupního vyšetření.

Čtěte také: Co znamená, když se objeví krev ve stolici

Chirurgickou léčbu hemoroidů je možno rozdělit na „krvavou“ a miniinvazivní. Principem „krvavých“ metod je chirurgické odstranění objemných hemoroidálních uzlů III. a IV. stupně, podvaz jejich cévní stopky a rekonstrukce (sešití) defektu jednotlivými vstřebatelnými stehy. Tento výkon – hemoroidektomie – se provádí za hospitalizace na chirurgickém oddělení. Hospitalizace obvykle trvá 3-4 dny a pacient je následně několik týdnů v pracovní neschopnosti. Relativně nová tzv. Longova operace s použitím staplerů je oproti klasickému vyříznutí hemoroidálních uzlů šetrnější, zejména s ohledem na riziko vzniku jizev a poškození svěračů konečníku. Ani zde ale nejsou vyloučeny komplikace, hlavně krvácení, inkontinence, zúžení konečníku atd. Longovou metodou se mohou operovat hemoroidy II. a III. stupně. Tento způsob léčby vyžaduje 1-3denní hospitalizaci a cca 2týdenní pracovní neschopnost.

Miniinvazivní metody jsou prováděny zpravidla ambulantně. Jedná se o ošetření jednotlivých hemoroidálních uzlů kryokauterem či elektrokauterem nebo jejich sklerotizaci (uzavření) pomocí injekce sklerotizačního roztoku. K miniinvazivním metodám patří dále podvaz hemoroidálního uzlu s aplikací Barronových ligatur. Tato metoda je často používaná a je vhodná pro II. a III. stadia hemoroidů. V průběhu jednoho ošetření se může aplikovat i několik Barronových ligatur (gumových kroužků), které zamezí přístupu krve do hemoroidu a po 5-10 dnech společně odpadnou. Ošetření se provádí bez anestezie, ambulantně, a bývá doprovázeno jen mírně bolestivým tlakem v konečníku.

Všechny výše zmíněné postupy jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění a pojišťovně se vykazují k úhradě podle seznamu zdravotních výkonů s bodovými hodnotami. Můžeme připomenout, že tento seznam vydává formou obecně závazné vyhlášky ministerstvo zdravotnictví.

Čtěte také: Hemoroidy - vše podstatné na jednom místě

Řada dalších výkonů patří mezi oficiální léčebné postupy, ale nejsou obsaženy v seznamu zdravotních výkonů a hrazeny nejsou. Platí si je sám pacient. Nejnovější je zřejmě metoda ošetření hemoroidů laserem pod ultrazvukovou kontrolou HeLP – HALO Laser. Ultrazvukem je při ní vyhledána přívodná tepna a následně je laserem uzavřena, což vede ke smrštění hemoroidálních uzlů. I princip dalších metod je podobný. Jedná např. o HELP metodu – laserové ošetření hemoroidů vhodné pro I. a II. stupeň postižení, kdy se laserem uzavřou drobné cévy, které vyživují hemoroidy. Výkon se dělá ambulantně a po zákroku není nutná pracovní neschopnost. LHP metoda je vhodná pro pokročilejší stadia hemoroidálních uzlů, provádí se v krátkodobé celkové anestezii většinou v rámci jednodenní chirurgie. HAL metoda užívaná k odstranění hemoroidů II. a III. stupně zase spočívá v podvázání hemoroidálních tepének pod kontrolou ultrazvukem, RAR metoda je obdobný rozšířený zákrok u hemoroidů III. a IV. stupně. Hemoron aplikuje na cévy hemoroidů za účelem jejich uzavření monofazický proud o intenzitě 8-16 mA, při koagulační léčbě hemoroidů infračerveným světlem se využívá tepelného efektu světla.

Ceny těchto výkonů se na jednotlivých pracovištích se mohou lišit. Připomínáme proto, že ke svému kvalifikovanému rozhodnutí má být pacient seznámen nejen s možnostmi léčby, ale i s jejich cenou.

Zdroj: www.vzp.cz
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zácpa - nemoc nebo příznak?

Je zácpa nemoc nebo příznak nemoci? Zácpa může být obojím. Zácpa jako nemoc existuje v několika formách. Akutní funkční zácpa – o té jsme se vlastně již zmínili. Jde o dočasnou poruchu či narušení rytmu správně probíhajícího defekačního reflexu. Nejčastěji je způsobena změnou prostředí, změnami ve složení stravy, změnou vlastního stravovacího rytmu apod.

Krvácení z konečníku

Již několik let mne trápí krvácení z konečníku. Mám pochopitelně obavu, aby to nebyl příznak vážného onemocnění. Krev je světlá a je jí často velké množství, objevuje se však pouze při stolici. Často mívám během dne potíže s pálením a svěděním v oblasti konečníku. Existují nějaká specializovaná pracoviště, kde bych mohl podstoupit vyšetření? Miloš

Podezření na hemeroid

U konečníku se mi objevil takový malý "culík" o průměru asi 5 mm, dá se chytnout mezi prsty. Nebolí, ale při stolici a osobní hygieně to není zrovna příjemný pocit. Jedná se o hemeroid? Pokud ano, musí se to řešit vždy chirurgicky? Za odpověď předem děkuji.

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce