Jakým způsobem můžeme přijímat vitaminy?

(Ing. Tereza Burianová CSc. | přečteno: 8095x )

Vitaminy jsou nesmírně důležité látky, které nutně potřebujeme k životu. Bohužel si je náš organismus nedovede "vyrobit" a musí je přijímat z vnějšího prostředí. V podstatě existuje několik způsobů, jak vitaminy a další nutričně významné látky přijímat ...

Vitaminy jsou nesmírně důležité látky, které nutně potřebujeme k životu. Bohužel si je náš organismus nedovede "vyrobit" a musí je přijímat z vnějšího prostředí.

V podstatě existuje několik způsobů, jak vitaminy a další nutričně významné látky přijímat:

  • stravou
  • pomocí doplňků stravy (vitaminové a multivitaminové tablety)
  • pomocí potravin obohacených vitaminy

Každá z těchto možností s sebou přináší své výhody i potenciální nevýhody.

Příjem vitaminů stravou

Tento způsob příjmu vitaminů je nejběžnější a nejvýhodnější. Pestrá strava obsahuje nejen celou řadu vitaminů, ale i minerálních a dalších nutričně významných látek jako jsou flavonoidy, karoteny, esenciální mastné kyseliny a esenciální aminokyseliny. Při dodržení pravidel pestré a vyvážené stravy tedy dochází k příjmu celého spektra vitaminů a nutričně důležitých, navíc ve formě, která je většinou pro člověka velice dobře využitelná (existují i výjimky, např. niacin je v rostlinných materiálech vázán ve formě niacytinu, který je pro člověka špatně využitelný).

Vzhledem k tomu, že některé vitaminy a minerální látky spolu navzájem "spolupracují", je výhodné, pokud je přijímáme současně. Např. vitamin C zvyšuje vstřebatelnost železa, protože je železo obecně hůře vstřebatelné, je výhodné přijímat obě látky současně. Vitamin C je antioxidant a navíc regeneruje vitamin E, tyto dva vitaminy se ve své činnosti navzájem doplňují a jejich nejúčinnější poměr je asi 6 dílů vitaminu C a jeden díl vitaminu E. Spolu s nimi "pracují" také ostatní antioxidační látky - některé karotenoidy, selen a zinek.

Vitaminy se můžeme i předávkovat, rozhodně neplatí "čím více vitaminů sním, tím budu zdravější". Pokud přijímáme vitaminy stravou, nebezpečí předávkování se snižuje na minimum, ale i zde lze nalézt výjimky - např. v játrech je velké množství vitaminu A a jejich nadměrnou konzumací se lze předávkovat tímto vitaminem, což může mít následky zejména pro těhotné ženy.

V potravinách dochází během jejich zpracování a následném skladování k inaktivaci vitaminů. Nejcitlivější jsou z tohoto hlediska vitamin C, kyselina listová a vitamin B2. Srovnáme-li obsah vitaminu C v ranných bramborách (232 mg/kg) a v bramborách pozdních (konzumace v dubnu násl. roku 65 mg/kg), je úbytek vitaminu C značný. Instantní bramborová kaše je tak z hlediska příjmu vitaminu C naprosto bezcenná. Vařením nebo jinou tepelnou úpravou se zničí až 90 % kyseliny listové. Při rafinaci rostlinných olejů dochází až k 70% snížení obsahu vitaminu E.

Dodržení pestré stravy - teorie a realita

Při dnešním způsobu života se málokomu podaří dodržovat pravidla pestré a vyvážené stravy. Existují lidé, kteří se stravují velmi nevhodně i tehdy, pokud mají teoretické znalosti o složení potravin a o pravidlech, která by měli dodržovat. Někdy je z objektivní příčin nemožné některé potraviny konzumovat, nebo je přijímat v potřebném množství, např. při určitém onemocnění nebo při neschopnosti absorbce některých látek. Se zvýšeným věkem dochází ke zhoršené funkci střev a tím ke zhoršenému vstřebávání potřebných látek, senioři tak často mají nedostatek vápníku, železa, vitaminu B12 a B2. Z důvodu alergie na některé potraviny dochází rovněž k nedostatku vitaminů a minerálních látek.

Dalším důvodem, proč v některých případech strava nestačí, jsou zvýšené nároky na vitaminy a minerální látky v určitých obdobích lidského života, např. těhotenství, puberta, seniorský věk.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce
loading...

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Anketní otázka

Obáváte se, že můžete mít poruchu štítné žlázy?

Zatím hlasovalo 86 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Vstřebávání a endogenní ztráty vitaminů

Podmínky, za kterých je dobré užívat jednotlivé vitamíny, se liší. Např. u vitaminů rozpustných v tucích (vitamin A, D, E, K a karoteny) je při jejich vstřebávání velmi důležitý obsah tuků ve stravě...

Vitamin B1 (thiamin)

Beri – beri. Tak se jmenuje choroba, která vás postihne, pokud budete trpět úplným nedostatkem tohoto vitamínu. Dnes se vyskytuje tam, kde není pestrá strava samozřejmostí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.