Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jakým způsobem můžeme přijímat vitaminy?

(Ing. Tereza Burianová CSc. | přečteno: 8797x )

Vitaminy jsou nesmírně důležité látky, které nutně potřebujeme k životu. Bohužel si je náš organismus nedovede "vyrobit" a musí je přijímat z vnějšího prostředí. V podstatě existuje několik způsobů, jak vitaminy a další nutričně významné látky přijímat ...

Vitaminy jsou nesmírně důležité látky, které nutně potřebujeme k životu. Bohužel si je náš organismus nedovede "vyrobit" a musí je přijímat z vnějšího prostředí.

V podstatě existuje několik způsobů, jak vitaminy a další nutričně významné látky přijímat:

  • stravou
  • pomocí doplňků stravy (vitaminové a multivitaminové tablety)
  • pomocí potravin obohacených vitaminy

Každá z těchto možností s sebou přináší své výhody i potenciální nevýhody.

Příjem vitaminů stravou

Tento způsob příjmu vitaminů je nejběžnější a nejvýhodnější. Pestrá strava obsahuje nejen celou řadu vitaminů, ale i minerálních a dalších nutričně významných látek jako jsou flavonoidy, karoteny, esenciální mastné kyseliny a esenciální aminokyseliny. Při dodržení pravidel pestré a vyvážené stravy tedy dochází k příjmu celého spektra vitaminů a nutričně důležitých, navíc ve formě, která je většinou pro člověka velice dobře využitelná (existují i výjimky, např. niacin je v rostlinných materiálech vázán ve formě niacytinu, který je pro člověka špatně využitelný).

Vzhledem k tomu, že některé vitaminy a minerální látky spolu navzájem "spolupracují", je výhodné, pokud je přijímáme současně. Např. vitamin C zvyšuje vstřebatelnost železa, protože je železo obecně hůře vstřebatelné, je výhodné přijímat obě látky současně. Vitamin C je antioxidant a navíc regeneruje vitamin E, tyto dva vitaminy se ve své činnosti navzájem doplňují a jejich nejúčinnější poměr je asi 6 dílů vitaminu C a jeden díl vitaminu E. Spolu s nimi "pracují" také ostatní antioxidační látky - některé karotenoidy, selen a zinek.

Vitaminy se můžeme i předávkovat, rozhodně neplatí "čím více vitaminů sním, tím budu zdravější". Pokud přijímáme vitaminy stravou, nebezpečí předávkování se snižuje na minimum, ale i zde lze nalézt výjimky - např. v játrech je velké množství vitaminu A a jejich nadměrnou konzumací se lze předávkovat tímto vitaminem, což může mít následky zejména pro těhotné ženy.

V potravinách dochází během jejich zpracování a následném skladování k inaktivaci vitaminů. Nejcitlivější jsou z tohoto hlediska vitamin C, kyselina listová a vitamin B2. Srovnáme-li obsah vitaminu C v ranných bramborách (232 mg/kg) a v bramborách pozdních (konzumace v dubnu násl. roku 65 mg/kg), je úbytek vitaminu C značný. Instantní bramborová kaše je tak z hlediska příjmu vitaminu C naprosto bezcenná. Vařením nebo jinou tepelnou úpravou se zničí až 90 % kyseliny listové. Při rafinaci rostlinných olejů dochází až k 70% snížení obsahu vitaminu E.

Dodržení pestré stravy - teorie a realita

Při dnešním způsobu života se málokomu podaří dodržovat pravidla pestré a vyvážené stravy. Existují lidé, kteří se stravují velmi nevhodně i tehdy, pokud mají teoretické znalosti o složení potravin a o pravidlech, která by měli dodržovat. Někdy je z objektivní příčin nemožné některé potraviny konzumovat, nebo je přijímat v potřebném množství, např. při určitém onemocnění nebo při neschopnosti absorbce některých látek. Se zvýšeným věkem dochází ke zhoršené funkci střev a tím ke zhoršenému vstřebávání potřebných látek, senioři tak často mají nedostatek vápníku, železa, vitaminu B12 a B2. Z důvodu alergie na některé potraviny dochází rovněž k nedostatku vitaminů a minerálních látek.

Dalším důvodem, proč v některých případech strava nestačí, jsou zvýšené nároky na vitaminy a minerální látky v určitých obdobích lidského života, např. těhotenství, puberta, seniorský věk.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce