Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jana se vsadila a zhubla

( | přečteno: 16563x )

Chybí vám motivace k hubnutí? Zkuste se s někým vsadit a hledejte odbornou pomoc v poradně na snižovaní nadváhy. Pokud jste soutěživá a vytrvalá, výsledek na sebe nenechá dlouho čekat.

shutterstock.com
Jana se vsadila  a zhubla

Janina radost

„Prvním momentem, z kterého jsem měla opravdu velkou radost, byl přechod z velikosti 48 na 42. Mohla jsem si jít konečně koupit něco moderního ve své velikosti do normálního obchodu. Jsem poměrně dost parádivá, takže jsem si musela dávat všechno šít ke švadleně. Všechny butiky končily velikostí 40 nebo 42.“

Janiny hříchy

„Ráda si dám večer s manželem dvojku dobrého červeného vína. Když jsem hubla, musela jsem pití alkoholu hodně omezit. Také miluji vepřová žebra s křenem a malé pivo, což při dietě neexistovalo. Zastávám teorii: můžeš hřešit, ale pak se zase rychle vrátit ke správnému stravování.“

„Na počátku všeho byla vlastně jen obyčejná sázka s kamarádem. Naší společně známe se mělo narodit miminko a my jsme se vsadili, zda to bude holčička, nebo chlapeček. Ten, kdo prohraje, bude muset zhubnout deset kilo a pokud se mu to nepodaří, zaplatit tomu druhému deset tisíc korun,“ vypráví Jana Polívkova. „Prohrála jsem, a tak mi nezbývalo nic jiného, než se do shazováni kil pustit.“ Nutno dodat, že žádnou „pokutu“ platit nemusela. Od září 2004 do února 2005 se ji podařilo zhubnout 12,5 kg.

Jana Polívkova pracuje jako účetní ve farmaceutické firmě.

„Byl mi sestaven jídelní plán na míru, který nepřesahoval denní příjem 5000 kJ. Začala jsem jíst častěji, většinou 5–6krát denně, ale mnohem menší porce než jsem byla zvyklá. Když jsem měla hlad, dojídala jsem se saláty a čerstvou zeleninou. Přestože jsem úplně vyřadila tučná a smažená jídla, sladkosti a značně omezila přílohy, neměla jsem pocit, že si něco odpírám. Naštěstí si moc nepotrpím na sladké, takže i Vánoce jsem zvládla v pohodě. Asi to bylo i díky léku na hubnutí, který snižuje pocit hladu a chutě na různé dobroty. Ten jsem ale nasadila až po dvou měsících hubnutí, kdy se pokles váhy na chvíli zastavil.“ Jana měla velké štěstí i diky vstřícnosti a podpoře manžela.

Jana se vsadila  a zhubla

„Většina mužů se nad zdravým a dietním jídlem jen ošklíbá, můj muž však změnu jídelníčku uvítal. Zeleninové saláty má navíc velmi rád, takže nic nenamítal, když se objevovaly téměř ke každému jídlu,“ dodává Jana.

V boji s nadváhou ale nestačí jen pevná vůle k dodržování diety. Pevnou postavu s křivkami na těch správných místech lze získat jen prostřednictvím sportu. Jakou aktivitu si vybrala Jana? „Nebaví mne aerobik a podobné poskakování, proto jsem si vybrala spinning, který je vhodný i pro lidi s nadváhou. Netrpí při něm páteř a klouby, jako například při běhu. Při jízdě je navíc většinou zhasnuto, takže se člověk nemusí stydět za kila navíc. V zimě jsme hodně jezdili i na hory na lyže.“ Jana si spinning zamilovala natolik, že na něj alespoň jednou týdně dochází i teď, když si váhu „jen“ udržuje. Nově se přihlásila také na kurzy salsy. Nevěřili byste, kolik kalorií při rychlých brazilských rytmech spálíte.

Dvanáct a půl kilo dolů se výrazně projevilo nejen na Janině vzhledu, ale také na zdravotním stavu. Jaterní testy, které měla dlouhodobě dost špatné, se zlepšily a optimální hodnoty přetrvávají i nadále. "Všichni mi říkají, jak jsem omládla. Je opravdu velmi příjemné, když se za mnou na ulici zase otáčejí muži. Velmi to zvedne sebevědomí," usmívá se Jana.

"Vsaďte se s někým, o kom víte, že vám nic nepromine a nestyďte se obrátit na odborníky. Poradí vám, jak s hubnutím začít a podrží vás v krizi, která může přijít."



EVIN UDRŽOVACÍ JÍDELNÍČEK

SNÍDANĚ: 2 plátky toastového chleba, 1 plátek sýra a šunky, rajče, bílá káva
SVAČINA: 1 ks ovoce
OBĚD: polévka (ne hustá, s jíškou), spíše vývar, maso s přílohou (zelenina nebo 100 g brambor)
pokud obědvám v restauraci, polovinu přílohy nechám na talíři
SVAČINA: nízkotučný jogurt
VEČEŘE: grilované kousky kuřecího masa na salátu z čerstvé zeleniny, bez pečiva

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Podváha

Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce