Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jarní únava

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 26879x )

Diagnóza jarní únava neexistuje a přesto všichni dobře víme, oč se jedná. Příčinou je bezesporu dlouhodobá absence přirozeného tepla a slunce. Na jaře třeba se postavit čelem čtyřem soupeřům: špatné náladě, nedostatku slunce, nedostatku vitamínů a vyčerpanosti.

Dobrá rada
shutterstock.com

Boj se špatnou náladou

Proti špatné náladě bojujme aktivitou -- sportem v přírodě, doma knihou, pletením, návštěvou divadla, kina nebo přátel. Zásadně by se mělo jednat o činnosti, které nám přinášejí radost. Proti jarní únavě působí i zvýšená aktivita sexuální. Činorodost by na druhé straně měla být vyvážena dostatečným odpočinkem a spánkem.

Boj s nedostatkem vitaminů

Rozhodující vliv na překonání jarní únavy má vitamín C. Nejen v lékárnách, ale i v supermarketech, drogeriích i v prodejnách zdravé výživy jsou ke koupi přípravky s obsahem vitamínů. Multivitaminy určené speciálně pro českou populaci obsahují navíc jód, selen, kyselinu listovou a vápník. Vitamíny jsou často vyráběny v šumivé formě. Kromě chutného nápoje dostaneme do těla i tolik potřebné tekutiny.

Boj s nedostatkem slunce

Stačí víkend na horách, v lepší případě několik dní dovolené s dostatečným pohybem na čerstvém vzduchu. Neškodí ani několik návštěv solária, masáž, sauna.

Boj s únavou

K osvěžení unaveného těla i mysli poslouží ovocné čaje, lze doporučit například čaj šípkový, nebo šípek kombinovaný s ibiškem, čaj zelený nebo čaj maté. Pro mnohé z nás je ovocný čaj příliš malý kalibr, pak nastupuje kofein nebo guarana. Do třetice se můžeme spolehnout na všechny přípravky obsahující . Proti únavě působí i leuzea (maralí kořen) a vitamínům podobná látka koenzym Q 10.

Ženšen je označován za "životabudič", pokud vás zajímají jeho další účinky, čtěte zde.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Lucka

Ja ted zkousim prave doplnovat zmineny koenzym Q10, zakoupila jsem Q-Max od Farmaxu a cekam co to udela:o) Doporucil mi to odbornik... nejak mi na materske dochazi para:-S

hanka

Vím že na podobné věci je dobrý a poměrně účinný preventan. Únava a malátnost, únavový syndrom, děkuji nechci.

silva

No já už mám snad jarní únavu za sebou. Během ledna a února jsem přišla z práce, udělala maximálně něco na jídlo a mohla jsem jít klidně v osm hodit spát. Do toho jsem byla protivná, bez nálady a nic mě nebavilo. Tento měsíc už se to konečně zlomilo, začala jsme i každý den cvičit a jím hodně ovoce a zeleniny, lehčí jídla, žádné smažené a nezdravé věci. K tomu jsem ještě přidala probiotika od biopronu na posílení imunity a abych se trochu ozbrojila proti zánětům močového měchýře, které mě celkem často na jaře trápí. No a hlavně konečně svítí sluníčko a to mě vždycky dokáže nejvíc nakopnout :)


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce