Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Vidíte špatně? Kdy navštívit oftalmologa a kdy optometristu?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2638x )

Řešení problému s očima není dobré odkládat. V kterých případech je potřeba navštívit očního lékaře (oftalmologa) a kdy postačí služby optometristy v oční optice?

Dobrá rada
shutterstock.com

Dnes si mnoho lidí myslí, že pokud začnou hůře vidět, musí automaticky co nejdřív navštívit očního lékaře. Dříve to tak bývalo. Člověk šel na měření k lékaři, po kterém obdržel předpis, díky kterému měl pak od pojišťovny příspěvek na nové brýle. Od roku 2019 už ale pojišťovny na brýle dospělým nepřispívají, takže tenhle důvod padá. Kdy je tedy nutné navštívit očního lékaře a kdy do dobré oční optiky?

Oční lékař nebo optometrista?

Rozdíl mezi jedním a druhým odborníkem je jednoduchý. Oční lékař (oftalmolog) díky svému vzdělání vyšetřuje zrak, diagnostikuje a léčí oční nemoci. Optometrista nediagnostikuje, ani neléčí oční onemocnění. Optometristu můžete navštívit tehdy, když potřebujete změnit dioptrie, lákají vás kontaktní čočky a chtěli byste si je vyzkoušet nebo je potřebujete změnit. Stejně tak při jakýchkoliv problémech s kontaktními čočkami. Vyřešit s ním můžete také například šilhání. Dnes je výhodou, že optometristu naleznete přímo v oční optice.

Oftalmolog – oční lékař

Oční lékař se zabývá komplexním vyšetřením zraku (tedy nejen oka samotného) a léčbou očních onemocnění, úrazů atd. Jedná se o případy, kdy trpíte jakýmikoliv bolestmi oka nebo očního okolí, náhlou změnou vidění (rozmazané či dvojité vidění, případně nové objekty ve vidění), máte cizí těleso v oku nebo jste utrpěli úraz oka. Do rukou lékaře samozřejmě patří také záněty, které se projevují sekrecí (výtokem) z oka, zarudnutím, bolestí apod. Oční lékař je schopen zkontrolovat oční pozadí a změřit nitrooční tlak, který je spojován se závažným očním onemocněním tzv. zeleným zákalem. Může zrak i měřit a případné vady korigovat kontaktními čočkami (nikoliv brýlemi!). Pokud chce jeho pacient na základě provedeného vyšetření zhotovit brýle, je mu vystaven předpis, jehož realizace je provedena v libovolné oční optice. 

Kdy navštívit očního lékaře (oftalmologa)?

  • preventivní vyšetření zraku
  • pokud potřebujete dioptrické brýle, napíše vám recept
  • změří vám oční tlak, diagnostikuje oční onemocnění (kontrola čočky a očního pozadí)
  • předepisuje léky spojené s onemocněním očí
  • může vyšetřit i dítě do 15 let
  • může aplikovat kontaktní čočky dětem do 15 let ve zdravotnickém zařízení

Nevýhodou může být, že lékaře většinou najdete jen v oční ordinaci, ve které vás čeká delší čekání v čekárně, objednací lhůty a v ordinaci pak krátký čas na samotné vyšetření. Také nejsou v ambulancích tolik vybaveni zkušebními kontaktními čočkami a dioptrickými brýlemi jako optometristé v optikách. Proto pokud potřebujete změnit dioptrie či přejít na kontaktní čočky, navštivte raději optometristu.

Optometrista – ani optik, ani lékař

Optometrista je vysoce specializovaný odborník na měření zraku a jeho korekci. Může tedy oční vadu vyšetřit a navrhnout a zrealizovat jeho ideální korekci kontaktními čočkami nebo brýlemi, které může osobně zhotovovat. Má tedy všechny předpoklady k tomu, aby dovedl výsledky vyšetření převést do správně fungující korekční pomůcky. Optometrista ze zákona nesmí stanovovat diagnózu očních onemocnění a léčit je, avšak v případě podezření na jakoukoliv patologii by měl klientovi doporučit kontrolu u očního lékaře.

Výhod proč navštívit právě optometristu je více, od kontroly předepsaného předpisu, časovou úsporu ( čekání na volný termín u očního lékaře) a hlavně trošku klidnější atmosféru, kdy pacientovi nikdo "nešlape na paty", což ocení hlavně starší lidé. V jednoduchosti můžeme říct, že optometrista pomůže například lidem, kterým se zrak náhle zhoršil a oni již přestávají vidět na aktuální brýle nebo lidem kteří chtějí vyzkoušet kontaktní čočky. Má přehled o tom jak danou vadu korigovat a může Vám na základě Vašich přání pomoci vybrat vhodné brýle a brýlové nebo kontaktní čočky.

S onemocněním je však nutné se obrátit vždy na očního lékaře, optometrista oči neléčí a ani mu nepřísluší stanovovat diagnózu.

Optometrista také neprovádí měření očí dětem do 15 let.

Kdy navštívit optometristu?

  • když potřebujete řešit cokoliv ohledně kontaktních čoček
  • diagnostikuje příčinu problému s kontaktními čočkami a řeší ji
  • má poznatky o nejnovějších technologiích a materiálech při vývoji kontaktních čoček či brýlí
  • najdete ho téměř v každé oční optice, nemusíte navštěvovat očního lékaře

Jak vyšetření u optometristy probíhá

Nezbytnou součástí každého měření zraku by měl být úvodní pohovor a stanovení anamnézy. Během pohovoru optometrista zjišťuje vaše dosavadní zkušenosti, vaše požadavky, očekávání, konzultuje s vámi práci, kterou děláte a účel, pro který bude brýle nebo kontaktní čočky nejčastěji využívat.

Následuje základní orientační test na refraktometru. V GrandOptical se používají nejmodernější optické stroje TOPCON. Ty dají základní vstupní data, jak na tom váš zrak je, ovšem výběr přesných čoček pro vaši oči je vždy jemná lidská práce, kterou žádný přístroj plně nenahradí. Nastupuje tedy další fáze, kdy s vámi zkouší optometrista čočky s různým zakřivením a různým počtem dioptrií tak, aby se našla ta pravá pro dokonale ostré vidění. Tohle je ta klasická fáze s tzv. optotypem, tedy s tabulí s prťavými písmenky.

Závěrečnou fází je diagnostika, kdy se dozvíte, jak na tom vaše oči jsou a jaké řešení potřebujete. Spolu s tím dostanete i doporučení, zda jsou pro vás lepší čočky nebo brýle a také, zda je lepší nosit je celý den, nebo jen v konkrétních situacích.

Z výše uvedeného vyplývá, že změření zraku můžeme absolvovat jak u očního lékaře, tak u optometristy. Naměření správných hodnot oční vady však nemusí automaticky znamenat správné zhotovení korekční pomůcky. Nezřídka totiž může dojít k nepřesnostem či nedorozuměním při převodu dat, získaných od očního lékaře, do brýlí, zhotovovaných v oční optice, tedy alespoň při použití současné formy poukazu na brýle, která z hlediska brýlové optiky nese zcela nedostačující informace. Optometrista, který má své pracoviště sdružené s oční optikou, má v tomto směru nesmírnou výhodu. Může osobně vést celý proces korekce zraku od jeho vyšetření přes výběr nejvhodnější pomůcky až po její zhotovení. To však neznamená, že se obejdeme bez péče očního lékaře, ba naopak. Pravidelné kontroly u oftalmologa jsou zejména v dětství a v pozdějším věku alespoň jednou ročně nanejvýš žádoucí.

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce