Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Když srdce ztrácí rytmus

( Markéta Grosmanová | přečteno: 29257x )

Bušení srdce. Většina lidí neví, co to znamená a jak je to ohrožuje na životě.Může se totiž jednat o arytmii.

shutterstock.com

Bušení srdce. Většina lidí neví, co to znamená a jak je to ohrožuje na životě. Může se totiž jednat o arytmii. Jedno z nejčastějších onemocnění srdce.

Arytmie jsou poruchy srdečního rytmu. Problémy s nimi má přibližně každý desátý člověk.

Lze je rozdělit do několika skupin. Termínem bradykardie se označuje rytmus výrazně zpomalený, slovem tachykardie naopak příliš rychlý. Pokud se hovoří v souvislosti s poruchou srdeční činnosti o fibrilaci, jde o takzvané míhání, kdy srdeční pohyby nejsou vůbec koordinované. V případě fibrilace síní se přestanou stahovat síně, při fibrilaci komor se srdce mění v chvějící se svalová vlákna neschopná účinně přečerpávat krev, což může vést k oběhové zástavě.

Projevují se bušení srdce nebo pocit občasného „vynechání srdce“. Lékaři je mohou odhalit pomocí EKG či jiných přístrojů pro dlouhodobější sledování srdce. Bradykardie neboli pomalý rytmu se léčí pomocí implantace kardiostimulátoru. Při léčbě život ohrožujících komorových tachykardií (zrychleného rytmu) je používán takzvaný kardioverter-defibrilátor. Jde o přístroj podobný většímu kardiostimulátoru. Monitoruje elektrické signály ze srdce a v případě vzniku závažné arytmie zasáhne.

Hlavní léčebnou metodou u ostatních tachykardií je takzvaná katetrizační ablace. Při ní se do srdce zavede katétr, kterým se nejdříve zjistí místo, kde arytmie vzniká a pak se „opraví“ pomocí radiofrekvenčního proudu. Ohřevem tkáně na vysokou teplotu se buňky, které způsobují arytmie, zničí. Tímto způsobem je možno poruchy srdečního rytmu vyléčit ve vysokém procentu případů.

Nemocní s poruchami srdečního rytmu by měli být léčeni ve specializovaných centrech. V souladu s Národním kardiovaskulárním programem existují na úrovni jednotlivých krajů specializovaná kardiocentra, jejichž náplní je také léčba arytmií. To v praxi znamená, že tato léčba je dostupná pro všechny nemocné v rozsahu celé České republiky.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jitka

Na sociologii píšeme práci "druhá šance" o kvalitě života pacientů po voperování kardiostimulátoru. Mohla bych poprosit o přípomínky k tématu? Děkuji

Anna

Jitko, já nevím, jak jsou na tom ostatní kardiaci, ale já se poměrně dlouho zotavovala, ale potom už všechno šlo dobře, vlastně jsem se nemusela nijak zvlášť hlídat, v mém věku člověk přeci jenom už tolik nedivočí. Jenom ten zvláštní pocit, že tvůj život visí na přístroji, zpočátku jsem na to musela pořád myslet. Chodila jsem k lékaři častěji na kontrolu, pro jistotu, on mi nyní doporučil ten přístroj Home Monitoring, co se tu o něm píše. Tak také hledám další informace. Ale co asi potřebuješ pro tvou práci - asi každý, kdo o život málem přišel si ho potom více váží.

Bětka

Maminka by měla dostat kardiostimulátor, slyšela jsem o přístroji, který se nějak umí spojit s lékařem v případě, že kardiostimulátor selže. Chtěla bych ji nějak uklidnit, mohl by mi, prosím, někdo z kardiaků pomoci?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 27. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Angina pectoris

Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které shrnujeme pod společný název ischemická choroba srdeční.

Bypass

V medicíně se slovo bypass používá k označení uměle vytvořené cévní spojky, nejčastěji na tepnách zásobujících srdce - tedy na koronárních tepnách.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce