Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jediná cesta, jak předejít klíšťové encefalitidě je očkování

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 465x )

Klíšťová encefalitida je onemocnění, ve kterém drží ČR dlouhodobě smutné prvenství. Očkování je v mnoha případech jedinou účinnou prevencí. Její důležitost vzrůstá ve chvílích, kdy lékaři nejsou schopni léčit samotný původ onemocnění, ale jsou odkázání pouze na mírnění příznaků. Jako tomu je v případě klíšťové encefalitidy.

shutterstock.com

Nemoc samotnou zná 94 % dotazovaných, a dokonce 82 % ví, že existuje účinné očkování, ale jen 33 % této možnosti využívá. Ještě méně pacientů se dostaví na pravidelné a nezbytné přeočkování. Průzkum z prosince loňského roku totiž ukázal, že 26 % dotazovaných si myslí, že očkování proti klíšťové encefalitidě není důležité. 22 % si také myslí, že nenavštěvuje ohrožené oblasti a nevystavuje se tedy riziku. Klíšťata se ale nevyskytují jen ve volné přírodě, ale v jakémkoliv travnatém a porostu, tedy i v městských parcích, v soukromých zahradách a všude tam, kde je teplo a vlhko.

Klíštová encefalitida

 

Přenos: infikované klíště do 2 hodin od zakousnutí

Fáze nemoci:

  • První fáze (2–7 dní): příznaky podobné chřipce, bolest hlavy, celková únava těla, zvýšené teploty
  • Fáze bez příznaků (až 10 dní)
  • Druhá fáze: (týdny až měsíce): nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, horečka, světloplachost, třes, pracovní neschopnost

Léčba: pouze tlumení projevů, zatím neexistuje lék

Dlouhodobé následky: dlouhotrvající obrna hlavových nervů (vedoucí k obrně končetin), postižení nervů či porucha sluchu, až několik měsíců po ukončení léčby pociťuje 10 % nemocných poruchy koncentrace, paměti, nespavost/spavost a úzkost

Prevence: Očkování

klíště

Na očkování přispívá pojišťovna

Jediná cesta, jak předejít klíšťové encefalitidě je absolvovat očkování, na které přispívají zdravotní pojišťovny v rámci svých preventivních programů, a to až do výše 1500 Kč. Žádný ověřený lék na ní zatím není.
„Od pacientů s klíšťovou encefalitidou a jejich blízkých běžně slýcháme, že o možnosti lety prověřeného očkování věděli, někdy o něm i uvažovali, ale nakonec neměli čas, nebo se jim prostě jen nechtělo. Často si také neuvědomovali, jak vážná může klíšťová encefalitida být. Očkování naopak přestanou odkládat rodiny pacientů a jejich známí poté, co vidí, jak závažné celoživotní následky může klíšťová encefalitida mít. U pacientů s klíšťovou encefalitidou můžeme bohužel jen mírnit příznaky onemocnění a čekat, jak se tělo s infekcí vyrovná,“ říká MUDr. Dita Smíšková, Ph.D. z Kliniky infekčních nemocí z Nemocnice Na Bulovce.

Klíčový je správný očkovací postup

V případě očkování obecně je pro zachování účinnosti velmi důležité dodržování doporučeného očkovacího schématu, a to jak v případě základního očkování, tak případného přeočkování. Zatímco u některých vakcín stačí pouze základní očkování, u očkování proti klíšťové encefalitidě dochází v průběhu času k poklesu protilátek. Důležité je proto chodit každé 3 roky (platí pro lidi starší 60 let) až 5 let (pro mladší 60 let) na jednodávkové přeočkování. Z loňského průzkumu přitom vyplývá, že na přeočkování se dostaví jen každý 4. „Zatímco u dětí a povinného očkování hlídá termín další návštěvy lékař, v ostatních případech je to na pacientovi samotném, nebo v případě dětí na rodičích. Očkování by mělo probíhat podle doporučení výrobce a posunutí by mělo být jen výjimečnou možností. Včasné přeočkování jen jednou dávkou je nejen důležité kvůli účinku očkování, ale je také výhodné pro pacienty. A to jak z časového, tak finančního hlediska,“ říká MUDr. Ivo Petrášek, praktický lékař z Českých Budějovic.

Nejste zatím naočkovaní vůbec? Využijte zrychlené schéma

Pokud ještě nejste naočkovaní vůbec, nečekejte na zimu a využijte zrychlené schéma. Použitá látka je úplně stejná jako u klasického schématu, jen nemáte mezi jednotlivými dávkami tak veliké časové rozestupy. Jak vypadá? První vakcinaci absolvujete třeba 1. května. Se druhou nebudete čekat 1 až 3 měsíce, ale dostavíte se k lékaři už za 2–3 týdny. Díky zrychlenému načasování budete už 14 dní po druhé dávce dostatečně chránění a můžete si plně užívat bez obav z klíšťové encefalitidy. Pro třetí dávku si stejně jako u klasického očkovacího schématu přijdete za 5 až 12 měsíců.

očkování klíště

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Klíšťová encefalitida
Partner rubriky Klíšťová encefalitida

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Očkování a prevence klíšťové encefalitidy

Klíště obecné je parazit z řádu členovců, který po přisátí může na člověka přenést klíšťovou encefalitidu nebo lymeskou borreliózu. Nebezpečí nákazy lymskou boreliózou je asi desetkrát vyšší než u zánětu mozkových blan...

Klíšťová encefalitida

Člověk parazity nemá rád, ty co sají krev ještě méně a ty co při tom mohou způsobit vážné onemocnění již vůbec ne. Do této skupiny parazitů patří právě klíště.

Lumbální punkce

Lumbální punkce je vyšetření, při němž lékař odebírá z Vašeho páteřního kanálu mozkomíšní mok. Páteřní kanál je prostor mezi obratli, ve kterém je uložena mícha. Dá se říci, že v mozkomíšním moku „plave“. Mícha je od ostatních struktur v páteřním kanálu oddělená míšními obaly.

Hmyz útočí, braňte se

Více než tři tisíce lidí ročně v zemi onemocní lymskou borreliózou, zhruba šest stovek klíšťovou encefalitidou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce