Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Kostival

(Mgr. František Červenka | přečteno: 34278x )

Je nazýván černý kořen či hadí mord. Patří mezi naše nepostradatelné a nejlepší bylinky, které v přírodě nacházíme. Je to roslina léčivá a na druhou stranu jedovatá.

shutterstock.com
Kostival

Černý kořen - hadí mord

Kostival patří mezi naše nepostradatelné a nejlepší bylinky, které v přírodě nacházíme. Na jednu stranu sice léčí na druhou je to rostlina jedovatá při dlouhodobém podávání.

Jak v těle působí?

Rostlina působí protizánětlivě a má hojivé účinky. Hlavní hojivé účinky jsou vyvolány přítomností allantoinu. Protizánětlivé působení je také doplněno přítomností látky zvané kyselina rozmarýnová. Netoxické složky alkaloidů snižují zvýšený pohyb střev a příznivě ovlivňují peptické vředy (záněty žaludeční sliznice).

Co se sbírá?

Z rostliny se používá kořen, který se sbírá na jaře před začátkem vegetace nebo na podzim v září a v říjnu. Rychle se omyje, rozpůlí a suší na slunci nebo při umělé teplotě, která nesmí být vyšší než 45 °C. Droga je bez pachu, má svíravou a nahořklou chuť. Na průřezu musí být bílá. Někdy se také používají listy. Rostlina obsahuje toxické alkaloidy, jejich netoxické složky a allantoin.

Jak se v těle projeví?

Kostival zmírní vaše bolesti a podpoří regeneraci tkání a hojení ran. Léčivé účinky kostivalu pocítíte na svém těle, budete-li ho používat lokálně na rány, vředy, zlomeniny, modřiny, podlitiny, výrony a vyvrtnutí. Příjemnou úlevu Vám přinese také čaj z listů při vředech, silné menstruaci, průjmech, dlouhodobém kašli, angíně, revmatismu, bronchitidě a zánětech dásní.

Možná rizika?

Rostlina obsahuje toxické alkaloidy, které poškozují játra a vysoké dávky užívané dlouhodobě mohou způsobit až jejich rakovinu. Kostival by se neměl užívat déle než 10 dní, aby se alkaloidy stihly odbourat a vyloučit z organismu.

Mám to používat?

Zakopli jste, upadli a způsobili si pohmožděniny, modřiny nebo máte špatně hojící se rány? Trpíte záněty kloubů nebo žil? Používejte kostival k obkladům. Připravte si směs 1 dílu drceného kořene, 1 dílu slunečnicového oleje a 1/5 objemu medicinálního lihu. Kašičku naneseme na plátno a přiložíme na bolestivé místo. Převážeme suchým obvazem a necháme působit 1 - 2 hodiny. Opakujeme 2 - 3 x denně. Rány lze také potírat tinkturou. Na žaludeční vředy užívejte odvar ze 2 lžiček směsi na šálek vody 3krát denně.

Foto: http://botanika.wendys.cz

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku

Mám dobré zkušenosti s použitím čerstvých listů drobně nasekaných na úrazové pohmožděniny, podvrtnutí a pod. Po 2 -3 dnech intenzivního použití obkladů se na kůži objeví vyrážka podobná kopřivce, ale svědění je snesitelné. Po přerušení obkladů se vyrážka ztratí po 2 -3 dnech. Máte pro to vysvětlení? Je možno používat čerstvý kořen na obklady i v létě - má dostatek účinných látek? Děkuji, Libor

Marek

Já teď 3 dny pil odvar z listů - udělal mi celkově dobře, ale nastoupila mírná přiotrávenost.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vrba bílá

Vrbu lze užívat při nemocech z nachlazení, ale také jako účinné antirevmatikum. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu. Z dalších indikací můžeme jmenovat choroby ledvin a močového aparátu, záněty v trávicím ústrojí, zklidnění psychiky u lehčích psychických rozladění, hnisavé kožní defekty a vyrážky.

Echinacea

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...

Jitrocel kopinatý

Pro období podzimu jsou typická onemocnění horních cest dýchacích provázená kašlem, někdy i zvýšenou teplotou. I když existuje léků na kašel celá řada, mnozí z nás sáhnou po osvědčené medicíně našich babiček - jitrocelovém sirupu.

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce