Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Kouření se stává celosvětovou epidemií

( | přečteno: 10033x )

Život kuřáka se zkracuje až o 10 let. Přestat kouřit znamená vždy snížit riziko onemocnění.

V prvních desetiletích 20. století prožívalo kouření celosvětový boom a nikdo si neuvědomoval, jak škodlivé následky může mít pro naše zdraví. Dokonce ani lékaři zpočátku nespojovali zvýšený výskyt rakoviny plic se vzrůstající spotřebou cigaret.

Kouření

V polovině 20. století, tj. v 50. letech, započal mladý britský epidemiolog sir Richard Doll, svůj velký výzkum příčin rakoviny plic a dalších chronických onemocnění. Výsledkem jeho padesátileté studie, které se zúčastnilo 34 439 lékařů ve Spojeném království, je především zjištění, že život kuřáka je kratší o deset let oproti životu nekuřáka. Dalším podstatným faktem bylo, že přestat kouřit v každém věku znamená vždy snížení rizika onemocnění. Samozřejmě platí, že čím dříve člověk přestane kouřit, tím lepší má vyhlídky.

Dopady kouření na lidské zdraví jsou nedozírné. Častokrát si ani neuvědomujeme, jak škodlivé látky v tabákovém kouři pomalu rozkládají náš organismus. Postupné ucpávání tepen člověk běžně nezaznamená, dokud ho nestihne infarkt myokardu nebo mozková příhoda. Každého šestého kuřáka rovněž postihne rakovina plic, která je v současné době téměř neléčitelná.

Naopak jiné následky kouření jsou často zřetelné a silně je vnímá i samotný kuřák: zadýchávání se, kašel nebo bolest nohou a jejich nedokrevnost. Nemocí, které kouření způsobuje anebo se na jejich vzniku z velké části podílí, je nesčetně. Důvodů pro odvykání kouření je ovšem mnohem víc.

Každý den zemře na následky kouření pouze v České republice 50 lidí. Celosvětově kouří 1,3 miliardy lidí, z toho je 84 % kuřáků z rozvojových zemí. Tam, kde dnes zabíjí virus HIV, bude podle studií za pár let zabíjet právě tabák. Trvá totiž několik let, než se kouření projeví na celkovém zdraví a mortalitě (úmrtnosti) společnosti. Celý svět dnes ví, že se vyplatí nekouřit.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vydržíme nekouřit?

MUDr. Evou Králíkovou, CSc.,Ústav hygieny a epidemiologie, 3. ledna 2002

Pasivní kouření zvyšuje riziko rakoviny děložního čípku

Doktorka Cornelia L. Trimble se svými kolegy z The Johns Hopkins School of Medicine v Baltimoru ve státu Maryland zjistila, že dokonce i pasivní kouření zvyšuje riziko vzniku nádoru děložního čípku.

Proč je tak těžké přestat s kouřením

Podle posledních objevů hrozí cigarety silnou formou závislosti, a tu je třeba léčit. Je pravda, že nikotin nepůsobí na náš organismus tak vehementně jako tvrdé drogy a neničí ho tak rychle. To je také důvod, proč patří spolu s alkoholem mezi společensky tolerované drogy.

Tabák

Většina kuřáků se domnívá, pokud si je ochotna připustit škodlivost kouření, že nikotin je z celé cigarety nejškodlivější.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce