Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Život bez kouření: Típněte svou poslední cigaretu

( Romana Žatecká | přečteno: 15987x )

Je jedno, jestli vás k rozhodnutí přestat kouřit dohnal ranní kašel a neustálý pach kouře na vašem oblečení. Nebo vás už nebaví pobývat s cigaretou na balkóně, kam vás vyštípala nekuřácká část rodiny. Nebo vás štve, že vám nákup kuřiva dělá průvan v peněžence. Ať jste se rozhodli z jakéhokoli důvodu, chceme vás podpořit, abyste tentokrát vydrželi. Sledujte náš seriál.

shutterstock.com

Můžete být světlou výjimkou, která si prostě cigaretu zakáže, típne poslední a má klid. Tohle se podaří jen maličké části ze 70 % kuřáků, kteří se o to pravidelně pokoušejí. Za nekuřáka vás lze považovat až po třech měsících, ale zcela jistě až půl roku od chvíle, kdy jste odložili cigaretu. Pak máte velkou šanci, že bez ní vydržíte i po zbytek života.

Kouření je drahé. Odnaučit se kouřit také.

Rozhodli jste se přestat s kouřením proto, že vám cigarety nabourávají rodinný rozpočet? Pak vám při odvykání přijde, že jste vlezli z louže přímo pod okap. Pokud budete minimálně tři měsíce spoléhat na podpůrné přípravky, musíte si připravit pět až osm tisíc. Samozřejmě hodně záleží na tom, jak moc závislí jste a jakého pomocníka si vyberete. Vyplatí si tedy připomenout, kolik byste během let opravdu prokouřili a jaká zdravotní rizika hrozí.

Kolik stojí kouření?

Kolik peněz můžete ušetřit, pokud přestanete kouřit? Vypočetli jsme pro vás, na kolik přijdou cigarety, pokud jedna krabička stojí 80 Kč. Při deseti cigaretách za den vyjde roční kouření na 14 600 Kč, za dvacet let se to nasčítá na 392 000 korun. Kouříte-li dvacet denně, za rok bude váš rozpočet lehčí o 29 200 korun, za dvacet let protáhnete plícemi dost přes půl miliónu.

Zdravotní rizika kouření

  • Na nemoci způsobené kouřením umírá v ČR 20 % lidí.
  • Každá cigareta zkracuje život průměrně o 5 minut.
  • Kouření se podílí z 90 % na riziku rakoviny plic a zvyšuje 25krát pravděpodobnost výskytu nádoru.
  • Může snížit kapacitu plic až o dvě třetiny, což způsobí zhoršené dýchání, omezuje možnost fyzické aktivity.

Co vám pomůže přestat kouřit

Pokud nestačíte vlastní vůlí, můžete si vybrat hned několik pomocníků. Záleží na tom, co vám vyhovuje nejvíc:

Elektronická cigareta (e-cigareta)

Vypadá jako opravdová, kouří se z ní, žhne, ale kromě nikotinu do vašeho těla nedodá nic jiného – žádné zplodiny a škodliviny. Uvítá ji i vaše okolí, protože vdechuje jen páru, žádné karcinogeny. Na trhu je i elektronická dýmka. E-cigareta vás přijde asi na tisícovku, ale musíte si do ní pak dokupovat náplně, takže na tom moc neušetříte, ale organismu ulehčíte.

Cigaretové žvýkačky nebo náplasti

Žvýkačky nebo náplasti uvolňují do těla nikotin a zmírňují tak abstinenční příznaky vzniklé vysazením cigaret. Pokud budete dávky nikotinu postupně snižovat, měli byste být během několika týdnů bez závislosti. Problém nstává v případě, pokud nejste závislí na nikotinu, ale na obřadu spojeném s cigaretou.

Žvýkačky Nicorette (30 kusů) pořídíte kolem 200 Kč, sedm náplastí Nicorette s 16-hodinovou výdrží koupíte asi za 400 Kč.

Alternativní metody

Věříte spíš alternativním metodám? Pro odvykání kouření se používá např. i akupunktura či hypnóza. Relativně novou alternativní metodou je biorezonance.




Čtěte příště: "Zdravější" kouření, Pomoc a podpora v protikuřácké ambulanci




Pokud je odvykání kouření vaše téma, podělte se o své zkušenosti, možná i s některou se zmiňovaných "berliček", s ostatními v diskusi nebo nám svůj příběh napište!
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Aniette

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.

Irena

6.12.2020 jsem večer v 19.30 vykouřila poslední cigaretu po 53 letech kouření.Ne,že bych chtěla, ale bylo mi hůř a hůř. Špatně se mi dýchalo, už jsem na cigarety neměla takovou chuť.Byla jsem ve městě a cigarety jsem si už domů nekoupila. Měla jsem doma posledních 12 cigaret,ty jsem ještě vykouřila poslední 3 dny a ráno 7.prosince už nebylo co kouřit a nebyla ani chuť. Nikdy jsem nekašlala,ale to dýchání byl problém. Abstinenční příznaky nemám, to je divné ,ale dýchání se zlepšuje pomalu.Byl nejvyšší čas.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vydržíme nekouřit?

MUDr. Evou Králíkovou, CSc.,Ústav hygieny a epidemiologie, 3. ledna 2002

Pasivní kouření zvyšuje riziko rakoviny děložního čípku

Doktorka Cornelia L. Trimble se svými kolegy z The Johns Hopkins School of Medicine v Baltimoru ve státu Maryland zjistila, že dokonce i pasivní kouření zvyšuje riziko vzniku nádoru děložního čípku.

Kdo se rozhodne přestat kouřit, nemusí se bát kil navíc

Hubnutí můžeme podpořit zařazením léku zvyšujícího pocit sytosti a vydanou energii.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce