Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Vydržíme nekouřit?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 38909x )

MUDr. Evou Králíkovou, CSc.,Ústav hygieny a epidemiologie, 3. ledna 2002

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s MUDr. Evou Králíkovou z Ústavu hygieny a epidemiologie, která proběhla ve čtvrtek 3. ledna 2002 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz.

Moderátor: Vítám paní doktorku Králíkovou. Doufám, že brzy přivítáme další účastníky

Tomáš V. : Dobry den, rad bych se zeptal na meho otce. Od 16 do 49 byl silny kurak (1 - 2 krabicky). Ted se najednou rozhodl a prestal zcistajasna kourit (uz 5 tydnu). Jaka je pravdepodobnost, ze mu to vydrzi a co muze jeho okoli delat aby ho podporilo? Dekuji

MUDr. Králíková: Pravdepodobnost uspechu zalezi na pevnosti jeho rozhodnuti, k nemu byste se meli stale vracet. V pripade abstinencnich priznaku (nervozita, deprese, nesoustredenost a pod.) si muze vzit nikotin ze zvykacky nebo inhalatoru, i kdyz po 5 tydnech uz to mozna nepotrebuje (naplast s nikotinem proto take neni uz vhodna). Co muze okoli - nekourit doma nebo v jeho pritomnosti, nemit doma cigarety, stale ho chvalit a odmenovat (zaslouzi si to!), povzbuzovat. Drzim palce.

Tomáš V. : Diky, to zni optimisticky . Probihaji v CR nejake studie na nove zpusoby odvykani koureni? Je mozne se jich zucastnit?

MUDr. Králíková: Ano, jednu jsme nedavno dokoncili - byla to placebem kontrolovana, dvojite slepa studie (tedy ani my jsme nevedeli, jestli pacientum davame nikotin nebo placebo, cili latku neucinnou) s nikotinovou zvykackou a inhalatorem. Ucastnilo se ji na 300 pacientu, kteri nas navštivili 9x behem kalendarniho roku. V mensich studiich pokracujeme.

Tomáš V. : Jaky je Vas nazor na vztah mezi reklamou na cigarety a kourenim. Obhajci reklamy rikaji, ze reklama pouze meni preferenci znacky, ale sama o sobe nevede k zahajeni koureni....

MUDr. Králíková: To jednoznacne neni pravda. Dospeli kuraci uz vetsinou maji svou oblibenou znacku a u te zustavaji, ale asi 80% detskych kuraku kouri ty cigarety, ktere prave maji nejintenzivnejsi reklamu. Reklama na tabak ma za cil deti ve veku 12-13 let, ne dospele. Taky 9 z 10 kuraku zacina pred svym 18. rokem. Ve vsech zemich, kde byla reklama na tabak zakazana, klesla spotřeba cigaret. Nas Parlament bude zacatkem roku projednavat novelizaci zakona 40/1995 o regulaci reklamy, kde je cast o tabaku na urovni toho, co se v rozvinuzych zemich akceptovalo tak pred 20 lety. Mela by se (dle doporuceni napr. Svetove zdravotnicke organizace) zakazat jakakoli reklama na tabak mimo misto prodeje a to vcetne sponzorovani a pouzivani loga nebo jmena tabakoveho vyrobku pro jiny nez tabakovy. Tezko byste nasli na trhu jine spotrebni zbozi nez cigarety, ktere, kdyz je uzivano dle navodu (tedy ke koureni), zabije polovinu svych konzumentu. Zakaz reklamy je jen drobnym vyjadrenim pristupu statu k tomuto faktu.

Zuzana: Dobrý den, paní doktorko! Kouřím tak 15 cigaret denně.Chci přestat-poraďte mi první krok, aby to co nejmíň "bolelo"? Děkuji

MUDr. Králíková: Kourite-li nad 10 za den, určite prestante naraz, uplne a navzdy. Stanovte si den D a dobre se na nej pripravte. Vecer vyhodte zbyle cigarety, popelniky atd. Asi jste zavisla na nikotinu, proto by bylo dobre mit rano pripravenou naplast, zvykacku nebo inhalator s nikotinem, ktery Vam sice nezabrani kourit, ale utlumi abstinencni priznaky - nervozitu, nesoustredenost, depresi, pribirani na vaze atd., (tedy nebude Vam pri nekoureni tak mizerne). Posledni poznamka: pokud jste ve fertilnim veku (mate menstruaci), je lepsi prestat hned na zacatku cyklu kvuli vlivu koureni na hormony (koureni snizuje hladinu estrogenu).

Zuzana: Děkuji,a za jakou dobu se budu cítit lépe??Myslím,budu lépe vnímat vůnět,i sama budu více vonět,a např.nikotin nebude znát ve slinách,atd?Budou ty důsledky znát v něčem citelně?Kromě peněženky samozřejmě.

MUDr. Králíková: Asi za 12 hodin od posledni cigarety zmiti z Vaseho tela CO (oxid uhelnaty), nikotin zmizel jeste driv (ma polocas jen 2 hodiny), dalsi zlepseni muzete pozorovat prubezne, vetsinou se lide citi lepe po nekolika tydnech nebo mesicich (to uz se muze projevit i na dechu). Na druhou stranu, jestlize nekdo prestal po letech koureni, nemuze ocekavat, ze letity vliv tabaku na jeho telo zmizi - rada priznaku se nezlesi, ale prestane se zhorsovat (a to take neni malo!)

Moderátor: Co byste poradila těm, kteří už kdysi vydrželi nějakou dobu nekouřit, pak nešťastně opět začali a -jak známo- každé další "přestat" je těžší (slyšela jsem přirovnání k zastavování ujíždějícího vozu po svahu: čím je rychlejší, tím hůž se zastavuje.

MUDr. Králíková: Pokud byli jen prilezitostnymi kuraky, asi nebudou mit vyrazne vetsi problem zase prestat. Jestli ale byli zavisli na nikotinu, meji zmnozene urcite receptory v mozku a to jim zustane. Receptory (ktere hladove krici po nikotinu) tedy mohou jedine uspat, tim, ze prekonaji obdobi abstinencnich priznaku. Kdykoili v budoucnu (i po letech) si daji jednu cigaretu, s tak 99% pravdepodobnosti se ke koureni zase vrati (receptory se probudily jako Sipkova Ruzenka). To, ze prestat je s kazdym pokusem obtiznejsi, je pravda - na druhe strane malokdo prestane napoprve a kazdy dalsi pokus ma vetsi sanci na uspech, muzeme se vzit z nezdaru pouceni a dopredu se zamyslet, jak priste prekoname situaci, kdy jsme selhali, bez cigarety.

Moderátor: Jak se díváte na pověru, že je lepší začít nekouřit za úplňku? Nebo na tom něco je?

MUDr. Králíková: To tedy nevim. Je fakt, ze mesic nase telo asi ovlivnuje (z vetsiny jsme tvoreni vodou, a mesic umi zpusobit napr. priliv/odliv), ale jak to souvisi s kourenim, neumim rict. Jestli nekdo na sobe vypozoroval vliv mesice (muze byt ruzny), mel by asi prestat spis v dobe, kdy je na tom lepe.

Moderátor: Když těhotná žena kouří, jistě to má neblahý účinek na dítě (nejspíš též budoucí kuřák). Lze tomu od jeho narození zabránit? Předpokládejme, že od narození již nevidí u rodičů cigarety.

MUDr. Králíková: Pokud mate na mysli prevenci u deti, je nekuracky domov jednim ze zakladnich doporuceni. Dale zvysovani sebevedomi ditete (vic kouri deti, ktere si moc neveri), hezky domov (vic kouri deti, ktere nejsou doma spokojene), velmi opatrne diskuse o vlivu na zdravi (pozor na opacny efekt, infarkt pro deti zadny strasak neni, vyuziva toho i vyrobce cigaret znacky Smrt (Death) s esloganem "Podilejte se aktivne na rakovinovem vyzkumu, kurte nase cigarety." Velky vliv ma reklama, hlavne neprima (vytvareni image). Take muzete diteti koupit mobil (deti, ktere maji uz jeden atribut dospelosti, tedy mobil, mene kouri). Ale je pravda, ze koureni je detska nemoc: asi 90% kuraku zacne kourit drive nez je jim 18 let.

Moderátor: Zeptám se na váš názor na slogan na krabičkách a reklamách "Ministr zdravotnictví varuje, atd" - má vůbec podle vás nějaký efekt? A co diskutované zákony na zákaz jakékoliv reklamy na cigarety? I nadále budou vítězit peníze z reklam nad prevencí zdraví?

MUDr. Králíková: Zdravotni varovani jiste ma smysl, pokud je ovsem dostatecne a ne nenapadne a smesne male jako u nas. Napr. v Kanade uz rok maji asi 16 verzi zdravotniho varovani na polovine obou velkych ploch krabicky cigaret, s obrazky. jednou z verzi je napr.: Koureni zpusobuje impotenci. Podobne to prijala EU (direktiva o regulaci tabakovych vyrobku z kvetna 2001) nebo v Polsku. Je opet prokazano, ze takove varovani snizuje koureni.

Moderátor: Co byste doporučila k odvyknutí partnera, čili nekuřák chce, aby partner-kuřák přestal. Zdá se to jako neřešitelné.

MUDr. Králíková: Je to opravdu tezke, a hodne individualni. Rozhodne to nejde nasilim, spise jemne naznaky, napr. "cigareta Ti neslusi" nebo "ten zápach mne odpuzuje".

parketa: Dobrý den, paní doktorko. Nedávno jsem zaslechla, že existují i nikotinové pastilky, které by měly být při odvykání kouření účinnější než žvýkačky. Je to pravda a jestli ano, dají se u nás koupit? Děkuji. Jak jsou na tom kuřáci dýmek? Jsou dávky nikotinu stejné jako při kouření cigaret?

MUDr. Králíková: Prvni dotaz - nikotinove pastilky existuji, je to jen jina forma nahradni lecby nikotinem, velmi podobna zvykackam, u nas zatim nejsou, jinak je mozne v lekarne koupit nikotinovou zvykacku, naplast nebo inhalator. Vsechny formy nahradni lecby nikotinem jsou zhruba stejne ucinne (asi zdvojnasobi Vasi sanci prestat) a volne prodejne bez receptu. Kuraci dymek ne tom nejsou nijak lip nez kuraci cigaret: protoze vzhledem k vyssimu pH koure se z doutniku nikotin vstrebava uz v dutine ustni (nemusite slukovat), je celkovy vliv na zdravi trochu mensi nez u cigaret, ale zase je vyraznejsi mistni vliv (v ustech). Za vystizne povazuji prirovnani, ze kourit cigaretu je jako skocit z 20. patra, ale kourit doutnik jen jako skocit z 19. parta. Rozdily mezi jednotlivymi formami tabaku vubec nejsou podstatne, kazda cigareta telo poskozuje. Davka nikotinu nezalezi moc na tom, co kourite, ale spis JAK to kourite. Proto take (mimo jine) lightky nejsou mene nebezpecne nez silne cigarety.

parketa: Děkuji. Jak dlouho by bývalá 25 letá kuřačka neměla kouřit, aby měla jistotu, že v těle už nemá žádné jedy, a mohla otěhotnět? Děkuji

MUDr. Králíková: Pred planovanym tehotenstvim se doporucuje prestat asi rok nebo lepe dva. Mel by prestat i partner, protoze kuraci maji hosi kvalitu spermii.

parketa: Děkuji. Kdy je ještě "šance", že se ze svého zlozvyku dostanu sama a kdy už bych měla kontaktovat odborníka?

MUDr. Králíková: Parkete: Vetsina kuraku, kteri prestanou, prestane sama. Pokud by se Vam to opakovane nedarilo nebo byste proste mela pocit, ze potrebujete podporu nebo chete slyset odpovedi na nektere otazky, muzete navstivit nekterou ze zhruba 70 poraden pro odvykani koureni (adresy napr. na www.koaliceprotitabaku.euweb.cz) nebo kterehokoli lekare, vctne Vaseho praktickeho. Ja pracuje v Poradne pro odvykani koureni pri l.LF UK, Studnickova 7, a jsme k dispozici kazde utery mezi 14 a 16 hodinou (mimo cervenec a srpen), bez objednani.

Anna: jsem dlouholetý kuřák.Nedávno jsem byla operována na hrtanu k odstranění polypů.Jaké mám riziko ,když kouřím_?Děkuji Anna.

MUDr. Králíková: Vase osobni riziko nelze nijak vycislit, kazda cigareta poskozuje. Zrejme mate obavu predevsim z onemocneni hrtanu a koureni jej jiste zhorsuje (asi 2-5x castejsi u kuraku). Ale jak presne prave u Vas, to nelze rici. Jsme totiz individualne citlivi na tech 4-5 tisic chemikalii tabakoveho koure: nekteri (jen velmi malo z nas) maji to stesti, ze treba na zadnou z nich citlivi nejsou (Churchilluv syndrom), tedy koureni jim zivot bud vubec nezkrati, nebo jen velmi malo. Druhy extrem je naopak vysoka citlivost, treba jen na jediny ze zhruba stovky kancerogenu tabakoho koure, a tito lide zemrou po prvnich stovkach nebo desitkach cigaret nebo i jako nekuraci vlivem pasivniho koureni (radove stovky rocne v CR). Oba extremy jsou vzacne. Pak je tu prumer - koureni stoji v prumeru asi 10 let zivota. Ale koho kolik let, to se nikdy rici neda, je to vzdy jen statistika, otazka prumeru.

simonides: Když přestavam kouřit, co s vahou jde nahoru.

MUDr. Králíková: Simonidesovi: Je fakt, ze se muze pribrat - ale byva to jen prumerne 3-4 kila za rok a pak uz se vaha nezvysuje. Ale pribrat take nemusite. Zvysovani hmotnosti ma dva duvody: jednak mechanicky, do pusy si proste davate jidlo misto cigarety. Kdyz je to jidlo sladke a tucne, jde vaha rychle nahoru - tedy rada zni obklopit se necim malo kalorickym, nejlepe ovoce nebo zelenina, a krome toho sportovat. Druhy duvod je ve vlivu nikotinu na metabolismus: nikotin zpomaluje vyprazdnovani zaludku, tedy potrava v nem dele lezi a Vy nemate tak brzo hlad. Na strevo pusobi opacne, urychluje jeho peristaltiku, tedy urychluje pruchod zivin telem, to znamena, ze se jich mene staci vstrebat. Proto muze byt pri odvykani koureni zacpa a proto nektery kurak rika, ze jde dobre na velkou po cigarete. Tady je pomoc v nahradni lecbe nikotinem, alespon 3 mesice, a v peci o pravidelnou a spise ridsi stolici (alespon jednou denne).

Moderátor: Čas se bohužel nachýlil a nezbude než se rozloučit. Téma je však natolik aktuální, že se k němu v budoucnu určitě vrátíme. Loučím se s paní doktorkou a děkuji jí jménem všech za vyčerpávající odpovědi. Na shledanou

MUDr. Králíková: Moderatorovi: Dekuji, a drzim palce vsem, kdo se rozhodli prestat.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Alena

Nevím zda někdo pomůže alespoň někomu vypovím co mně trápí.Můj manžel kouří 60cigaret denně,nebere ohledy na nikoho,kouří doma a nevadí mu,že jsem s ním v jedné místnosti ani když přijdou vnoučata.Zkoušela jsem to s ním po dobrém,po zlém/hádky/ale on je hned zlý,podrážděný,když podraží cigarety tak kouří ještě víc jako když má pocit,že si musí nakouřit do zásoby,koupila jsem mu snad všechno co je proti kouření,nemá to cenu,neumí si poručit.Kouří i při práci.Je šikovný,pracovitý ale ty cigarety ho omezují.Myslím,že bez nich neumí komunikovat a nebo vyřešit různé problémy.nevadí mu,že stále někde uklízím popel,který mu padá,nevadí mu propálené ubrusy ani propálený koberec.kdyby po sobě alespoň zlikvidoval nakouřený popelník,je toho hodně,kouří,přejídá se má zdravotní problémy,páteř,bolavé stále se otvírající nohy.špatně se mu dýchá,při jeho nepohyblivosti/nechce chodit/ se spravil na 125kg.Všechno bolí.Nevím si s ním rady.Ráda bych mu pomohla alespíš se asi rozvedu a nechám ho osudu,nezvládám to už.Manželovi je 56 let.Děkuji za vyslechnutí a kdyby byla dobrá rada tak už dopředu děkuji. Alena Raďová pokud by mi chtěl někdo napsat na můj mail: [email protected]

Tomáš
1x

Dobrý den.Už několikrát jsem chtěl přestat kouřit.Dnes vykopuřím 20 až 30 cigaret deně.Zkoušel jsem žvýkačky proti odvikání ale bylo to horší.Poradíte mi Děkuji.Tomáš

Fili r

Moderni Akupunkturní metoda odvykání kouření. Magnety na nekourime.com


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vydržíme nekouřit?

MUDr. Evou Králíkovou, CSc.,Ústav hygieny a epidemiologie, 3. ledna 2002

Kdo se rozhodne přestat kouřit, nemusí se bát kil navíc

Hubnutí můžeme podpořit zařazením léku zvyšujícího pocit sytosti a vydanou energii.

Proč je tak těžké přestat s kouřením

Podle posledních objevů hrozí cigarety silnou formou závislosti, a tu je třeba léčit. Je pravda, že nikotin nepůsobí na náš organismus tak vehementně jako tvrdé drogy a neničí ho tak rychle. To je také důvod, proč patří spolu s alkoholem mezi společensky tolerované drogy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce